Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκία: Δωρεάν εξοπλισμός σε Ρομά ή μουσουλμάνους της Θράκης;-Πρόβλημα και στο Αιγαίο;

  Από το sdtv

... Τα ορεινά χωριά του νομού Ξάνθης, όπου κατοικούν Έλληνες Πομάκοι μουσουλμανικού θρησκεύματος, διαμαρτύρονται επί σειρά ετών επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην ελληνική κρατική και ιδιωτική τηλεόραση.

Πολλές φορές έχουν μεταφέρει το αίτημά τους στην  τοπική αυτοδιοίκηση και τελευταία και στον Καλλικρατικό Δήμο Μύκης, χωρίς όμως να βρουν την κατάλληλη ανταπόκριση.


Παρ’ όλα αυτά ως νομοταγείς πολίτες πληρώνουν κανονικότατα τα σχετικά τέλη για την τηλεόραση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς να τους παρέχεται όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Και βέβαια το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει και εθνική διάσταση.

Πληροφορίες αναφέρουν  πως έχει υπάρξει παρέμβαση της Άγκυρας και δίνεται δωρεάν ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε όποιον Ρομά ή μουσουλμάνο της Θράκης ζητήσει να έχει δορυφορική τουρκική τηλεόραση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον μειονοτικό – τουρκόγλωσσο τύπο της Θράκης, λειτουργεί παράνομα τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος εκπέμπει στα ορεινά της Θράκης, ενώ κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί και ζωντανές συνδέσεις με τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με αυτή την στάση των αρμοδίων υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση από την Άγκυρα των Ελλήνων Πομάκων, οι οποίοι γίνονται στόχος συνεχούς πολυεπίπεδης προπαγάνδας και ουσιαστικά θύματα μίας άτυπης πλύσης εγκεφάλου από την πλευρά της Άγκυρας!!

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1.Γιατί δεν προβαίνετε στην εγκατάσταση αναμεταδοτών, ώστε οι Έλληνες Πομάκοι να έχουν ελληνική τηλεόραση στους δέκτες τους;

2.Κατανοείτε πως με την συγκεκριμένη αδράνεια εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών στρέφουν τους Έλληνες Πομάκους στην τουρκική τηλεόραση;

3.Ενώ η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα στο να επενδύσει στον τομέα της τηλεοπτικής προσέγγισης των Πομάκων, πως είναι δυνατόν η Ελληνική πλευρά να μένει απαθής;

ΣΣ: Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ερώτηση που υποβλήθηκε αρμοδίως σε υπουργούς της κυβέρνησης.
Το SDTV αναδημοσιεύει μόνο το μέρος του κειμένου που άπτεται των ενδιαφερόντων του Φόρουμ.


Στη παρακάτω εικόνα που δημοσίευσε το Έθνος, διακρίνονται τρία πιάτα εκ των οποίων μόνο το ένα βλέπει Hotbird. Τα άλλα κοιτούν προφανώς στις 42οΕ


Σχόλιο από ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ


Λόγο της ηλικίας των παιδιών της φωτογραφίας έχουμε αναρτήσει μόνο το μέρος με τα δορυφορικά πιάτα. Όλη τη φωτογραφία στο ποιό πάνω λινκ  του ΕΘΝΟΥΣ




Από το antinews.gr
 Από τις τούρκικες σειρές …στα τούρκικα κανάλια


Νέο γύρο μαθημάτων – πιο εντατικών αυτή τη φορά – στην τουρκική γλώσσα, επιφυλάσσει για αρκετούς Έλληνες, κυρίως Ακρίτες που ζουν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, η ταχεία μετάβαση της γειτονικής Τουρκίας στην ψηφιακή τηλεόραση.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης για το 2014 με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά και να παίρνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα παράταση για το 2015,  είναι προφανές ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, η εταιρεία των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια σειρά από νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σύμη, η Χάλκη, η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, η Κάρπαθος και φυσικά η περιοχή της Δυτικής Θράκης.
Ως εκ τούτου όσοι τηλεθεατές δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν συνδρομή στη Nova για να βλέπουν καθαρή εικόνα, είτε σηκώνουν, μάλλον μάταια, πολύ ψηλά τις κεραίες – για να μην βλέπουν χιόνια στις οθόνες τους – είτε συμβιβάζονται με τα τούρκικα κανάλια, μπροστά στα οποία ωχριά το κακό των υποτιτλισμένων τούρκικων σειρών στα ιδιωτικά κανάλια.
Καθώς ο ιδιωτικός πάροχος στην Ελλάδα (Digea) δεν έχει πάρει σοβαρές απαντήσεις από την Πολιτεία για την πλήρη μετάβαση σε όλη την επικράτεια, οι τηλεθεατές στις ακριτικές περιοχές καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να ακούσουν ελληνικά είτε με έξτρα εξοπλισμό είτε αν τα κανάλια προβάλλουν το πρόγραμμά τους από το site τους, μέσω live streaming.
Ο φόβος μάλιστα του πλήρους εκτουρκισμού της τηλεθέασης των Ελλήνων στις περιοχές αυτές διογκώνονται μετά και τις 16/1 οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» στην Τουρκία για την εκκίνηση της ψηφιακής μετάβασης  για την οποία έχουν κατατεθεί 55 αιτήσεις για εκπομπή εθνικής εμβέλειας, 41 περιφερειακές και 378 τοπικές.
Μοναδικός πάροχος δικτύου θα είναι η Anten A.S. με μετόχους την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.
Η εκπομπή θα είναι αποκλειστικά DVB-T2/MPEG-4, ως εκ τούτου συμβατή με την ελληνική ενώ η πλατφόρμα θα αποτελείται από 8 multiplexes. Σε σχετικά έγγραφα του τουρκικού ΕΣΡ (RTUK) έχουν ήδη καταγραφεί οι περιοχές, τα κέντρα εκπομπής και τις συχνότητες ανά SFN, ισχύ (dBW), συντεταγμένες, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κλπ.
Οι πρώτες επίσημες ψηφιακές εκπομπές θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου 2013 στην Άγκυρα, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία switch off για ολόκληρη την Τουρκία ορίζεται η 2η Μαρτίου 2015.
Εν τω μεταξύ την απειλή του «λουκέτου» αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά κανάλια στην Κύπρο εξαιτίας των υψηλών τελών στην εκπομπή του ψηφιακού σήματος τους από τον ιδιωτικό ψηφιακό πάροχο.
Η αύξηση του ενοικίου στην πλατφόρμα, έχει δημιουργήσει μείζον ζήτημα. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν συναντήσεις με όλα τα κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσαν υπόμνημα με τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση.
Στο υπόμνημα γίνεται για πρώτη φορά η εκτίμηση ότι οι δυο άδειες παρόχων δικτύου που δόθηκαν είναι πολλές και δεν το «σηκώνει» η αγορά της Κύπρου που ενδεχομένως απειλείται και αυτή από τα τούρκικα…
Στα σενάρια διάσωσης περιλαμβάνεται η πρόταση να εξαγοράσει το κυπριακό κράτος την πλατφόρμα της Velister και τα κανάλια να συνεχίσουν να πληρώνουν κατά το μέγιστο 100.000 ευρώ αλλά και το κλείσιμο της πλατφόρμας του κρατικού ΡΙΚ για τη μετακίνηση των καναλιών του στη Velister.

 Από το antinews

Ερώτηση Τ. Κουίκ για την απουσία της ελληνικής τηλεόρασης στους Πομάκους της Θράκης

 Προς τους Σ. Κεδίκογλου και Ε. Στυλιανίδη Κύριε Υπουργέ, Έχοντας ως Βουλευτής Επικρατείας στην κοινοβουλευτική μου ευθύνη μεταξύ άλλων και την περιοχή της Ξάνθης, γίνομαι καθημερινά αποδέκτης πολλών παραπόνων. Πιο συγκεκριμένα, τα ορεινά χωριά του νομού Ξάνθης, όπου κατοικούν Έλληνες Πομάκοι μουσουλμανικού θρησκεύματος, διαμαρτύρονται επί σειρά ετών επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην ελληνική κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. Πολλές φορές έχουν μεταφέρει το αίτημά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και τελευταία και στον Καλλικρατικό Δήμο Μύκης, χωρίς όμως να βρουν την κατάλληλη ανταπόκριση. Παρ’ όλα αυτά ως νομοταγείς πολίτες πληρώνουν κανονικότατα τα σχετικά τέλη για την τηλεόραση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς να τους παρέχεται όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία. Και βέβαια το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει και εθνική διάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει παρέμβαση της Άγκυρας και δίνεται δωρεάν ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε όποιον Ρομά ή μουσουλμάνο της Θράκης ζητήσει να έχει δορυφορική τουρκική τηλεόραση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον μειονοτικό – τουρκόγλωσσο τύπο της Θράκης, λειτουργεί παράνομα τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος εκπέμπει στα ορεινά της Θράκης, ενώ κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί και ζωντανές συνδέσεις με τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Με αυτή την στάση των αρμοδίων υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση από την Άγκυρα των Ελλήνων Πομάκων, οι οποίοι γίνονται στόχος συνεχούς πολυεπίπεδης προπαγάνδας και ουσιαστικά θύματα μίας άτυπης πλύσης εγκεφάλου από την πλευρά της Άγκυρας!! Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί: 1.Γιατί δεν προβαίνετε στην εγκατάσταση αναμεταδοτών, ώστε οι Έλληνες Πομάκοι να έχουν ελληνική τηλεόραση στους δέκτες τους; 2.Κατανοείτε πως με την συγκεκριμένη αδράνεια εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών στρέφουν τους Έλληνες Πομάκους στην τουρκική τηλεόραση; 3.Ενώ η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα στο να επενδύσει στον τομέα της τηλεοπτικής προσέγγισης των Πομάκων, πως είναι δυνατόν η Ελληνική πλευρά να μένει απαθής;
Ο ερωτών Βουλευτής
 Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου