Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Πρέπει να αποκτήσουμε στρατηγική απαιτήσεων – έχουμε μάθει να προσφέρουμε χωρίς ανταλλάγματα

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου,
Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

Επειδή ακούγονται επιφανειακές και καφενειακού τύπου αναλύσεις στον δημόσιο διάλογο από ορισμένους. Δεν συμφέρει λένε κάποιοι “ειδήμονες”την Ελλάδα να γίνουν η Σουηδία και η Φινλανδία  μέλη του ΝΑΤΟ γιατί θα ενισχυθεί το φιλοτουρκικό λόμπι εντός της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχει κανένα φιλοτουρκικό λόμπι εκ προοιμίου. Υπάρχει στρατηγική επιρροής εκ μέρους της Τουρκίας προς χώρες του ΝΑΤΟ με χρηματοδότηση προσώπων.

Η Τουρκία όμως ζητεί ανταλλάγματα για να υποστηρίξει την ένταξη των δυο χωρών και το δηλώνει μέσω του Προέδρου της. Nothing is for free…

Το ζήτημα είναι λοιπόν αν εμείς ως χώρα ζητήσουμε από τις δύο συγκεκριμένες χώρες να ενστερνιστούν τις δικές μας θέσεις περί αναθεωρητισμού επ αφορμή του αιτήματος ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αν θέλουμε να αποκομίσουμε οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντα πρέπει πρωτίστως  να χουμε στρατηγική απαιτήσεων,  κυρίως να ξερουμε τι ακριβώς ζητάμε.

Αυτό προυποθέτει εθνικό πλάνο και στρατηγική. Ζητάμε κάτι εφικτό και συγκεκριμένο. Όχι αερολογίες και φληναφήματα.

Πολλοί αναφέρονται σε προηγμένα οπλικά συστήματα ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.Προσυπογράφω.Αλλά να γνωρίζουμε πως αυτά θα ενταχθούν σ ενα πλαίσιο δικό μας και τι ακριβώς επιζητούμε με την δυνητική απόκτηση αυτών?Για ποιον ρόλο τα θέλουμε?

Αν λ.χ ζητήσει η Ελλάδα F 35 πρέπει να αναδείξει στις ΗΠΑ  το τι προτίθεται να κάνει με τα συγκεκριμένα όπλα  πως ενισχύεται ο ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ως front western state και να το εντάξει αυτό στο πλαίσιο δράσεων της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας όπου κριθεί απαραίτητο από το ελληνικό κράτος.

Και μετά μπαίνουμε στη διαδικασία bargaining..

Δεν είμαστε επαίτες είμαστε μια πολύ σημαντική νατοϊκή χώρα και δυνάμεθα να έχουμε απαιτήσεις απ τους Συμμάχους όπως και υποχρεώσεις. Έχουμε μάθει ως χώρα να μη ζητάμε τίποτα χειροπιαστό, να προσφέρουμε for free αλλά και να απαιτούμε στήριξη χωρίς να χουμε θέσει κανένα πλαίσιο δικό μας.

In a nutschell που λένε και οι Αγγλοσάξωνες hard bargainer αλλά και willing partner αυτό πρεπει να υποστηρίξει η χώρα που σέβεται την ιδότητά της και τον ιστορικό ρόλο της. Έτσι θα αναβαθμιστεί  πραγματικά η χώρα.

ΥΓ: Η αμάθεια η δουλοπρέπεια και η άγνοια ευδοκιμούν στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.Έχουμε και μια καινοφανή τάση στον δημόσιο διάλογο, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Νεο-βενιζελισμός.

Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της μαύρης επετείου των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο ορισμένοι όψιμοι Μεγαλοιδεάτες ή και παλαιοί αμετανόητοι που καθαγιάζουν τον βενιζελισμό, όντες διαπρύσιοι κήρυκες μιας επιλεκτικής και επιφανειακής ανάγνωσης της Ιστορίας ώστε να υποστηριχθεί ένα αφήγημα καθολικής σύμπλευσης άνευ στοιχειωδών προϋποθέσεων.

Αυτοί φαντασιώνονται οτι υπάρχει  αντίστοιχη ευκαιρία με αυτή που παρουσιάστηκε το 1915. Η υποτιθέμενη “πατριωτική αριστερά” που παρουσιάζεται βενιζελικότερη του Βενιζέλου. Και κάποιοι die hard Βενιζελικοί που ζουν με μύθους.

Στον αντίποδα υπάρχουν οι αντιβενιζελικοί που διέπονται από μόνιμη εσωστρέφεια και ασχολούνται μονίμως και μόνον με τον εσωτερικό εχθρό.Δεν είμαστε όμως στην εποχή του 1944-1949.

Για την κανονική Αριστερά τα λόγια περιττεύουν. Ακόμα χαίρονται για τη καταστροφή του Ελληνισμού και προβάλλουν το φύλλο του Ριζοσπάστη περί δικής τους επιδίωξης της ήττας της “αστικοτσιφλικάδικης εκστρατείας”.

Η απλουστευτική λογική άσπρου-μαύρου κυριαρχεί σ αυτές τις προβληματικές προσεγγίσεις. Κάνουν αναλογική προβολή του Ουκρανικού με την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου αν είναι δυνατόν. Και αφού το πράττουν, εθελοτυφλούν και παραγνωρίζουν τα κολοσσιαία λάθη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που οδήγησαν στη Καταστροφή.

Η Μικρασιατική Εκστρατεία οδήγησε δυστυχώς στην μεγαλύτερη Καταστροφή του Ελληνισμού μετά το 1453 και ευθύνες γι’ αυτό έχουν ΑΠΑΝΤΕΣ.

Ανεξαιρέτως!

ΠΗΓΗ armynow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου