Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Κίνα: Η συγκομιδή σιταριού θα είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί

 

- Η Κίνα ανησυχεί καθώς οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη

Ένα χωράφι στις πεδιάδες ανατολικά του Πεκίνου ήταν αποσπασματικό, με σμαραγδένια στελέχη μέχρι τα γόνατα σε ορισμένα μέρη και σχεδόν σύντομα αλλού, κατεστραμμένα από τις καταρρακτώδεις βροχές του περασμένου φθινοπώρου.

Το επόμενο χωριό, μια πολυτελής καλλιέργεια σιταριού ευδοκίμησε μετά τη λαμπερή ηλιοφάνεια αυτή την άνοιξη και τις αργές, καταιγιστικές βροχές αυτή την άνοιξη.

Η συγκομιδή χειμερινού σιταριού της Κίνας τον επόμενο μήνα είναι μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες σε μια ήδη ταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων , ιδιαίτερα στις περιοχές που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις καλλιέργειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Εάν η κινεζική σοδειά είναι αρνητική τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων. επιδείνωση της πείνας και της φτώχειας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν ήδη αυξηθεί απότομα, με το σιτάρι να αυξάνεται σχεδόν κατά 80% από τον Ιούλιο.

Ήταν μια τέλεια καταιγίδα πολέμου και χρόνου.

Η ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των λιμανιών, διέκοψε τις προμήθειες από την Ουκρανία, έναν σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών γνωστό από καιρό ως ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση την περασμένη εβδομάδα για την άμεση επαναλειτουργία των ουκρανικών λιμανιών, «πριν η τρέχουσα παγκόσμια κρίση πείνας βγει εκτός ελέγχου».

Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί από πριν τον πόλεμο, ωθώντας πολλούς παραγωγούς λιπασμάτων να επιβραδύνουν ή να κλείσουν τα εργοστάσιά τους. Καθώς το κόστος των λιπασμάτων αυξάνεται, πολλοί αγρότες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα, συμβάλλοντας σε μικρότερες αποδόσεις.

Η κακοκαιρία προστέθηκε στις προκλήσεις. Ήταν καύσωνα αυτή την άνοιξη στην Ινδία, έναν σημαντικό εξαγωγέα σιταριού, ενώ η ξηρασία έχει βλάψει τις καλλιέργειες στις νότιες Μεγάλες Πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Ανατολική Αφρική.

Ήταν ένα διπλό πλήγμα για τα έθνη της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας, της Κένυας και της Αιθιοπίας, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τις περισσότερες από τις εισαγωγές σιτηρών τους. Οι τιμές του ψωμιού έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιοχές. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε την Παρασκευή ότι «44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βαδίζουν προς την πείνα».

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής σιταριού στον κόσμο, είναι το επόμενο σημείο πίεσης για τις τιμές.

Οι πλημμύρες το περασμένο φθινόπωρο άφησαν το έδαφος τόσο βρεγμένο που οι ρίζες του σιταριού δεν μπορούσαν να το διαπεράσουν εύκολα, είπε η Ρεν Ρουίξια, μια 45χρονη αγρότης, καθώς παρατήρησε ένα χωράφι με σιτάρι που έμοιαζε σαν να είχε άσχημο κούρεμα. Ο αποκλεισμός του κορωνοϊού έχει επίσης καθυστερήσει την άφιξη των λιπασμάτων, είπε.

«Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η σοδειά επηρεάζεται σίγουρα», είπε η κα Ρεν στα τέλη Απριλίου. «Αλλά εξαρτάται και από τον καιρό του επόμενου μήνα: πόση βροχή θα έχουμε».

Η επάρκεια των προμηθειών τροφίμων ήταν από καιρό κεντρικό ζήτημα στην Κίνα, όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από λιμό στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κατά τη διάρκεια των καταστροφικών γεωργικών πειραμάτων του Μάο. Οι αυστηρά επιβαλλόμενοι κανόνες απαιτούν να καλλιεργηθεί ένα μεγάλο μέρος της έκτασης της χώρας – 463.000 τετραγωνικά μίλια, μεγαλύτερο από το Τέξας. Τα αγροτικά χωριά μερικές φορές κατεδαφίζονται για να διατηρηθεί ο εθνικός στόχος στρεμμάτων.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας, έθεσε την επισιτιστική ασφάλεια στο επίκεντρο της προσοχής, ιδιαίτερα όταν τα εμπορεύματα έγιναν εμπορικό ζήτημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

«Στο μέλλον, η ζήτηση για τρόφιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται και η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα γίνεται όλο και πιο σφιχτή», προειδοποίησε σε πολιτική ομιλία που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο Qiushi, την κορυφαία θεωρητική εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. «Επιπλέον, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και σοβαρή και πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια».

Ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας, Τανγκ Ρεντζιάν, προκάλεσε διεθνή ανησυχία στις αρχές Μαρτίου, όταν είπε ότι η συγκομιδή σιταριού θα ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί λόγω της πλημμύρας του περασμένου φθινοπώρου. Άλλοι αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, αν και όχι τόσο απαισιόδοξες.

Οι δυτικοί ειδικοί που αναλύουν δορυφορικές φωτογραφίες της κινεζικής συγκομιδής ανησυχούν γενικά λιγότερο από τους Κινέζους αξιωματούχους. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι η σοδειά σιταριού της Κίνας θα ήταν 3% χαμηλότερη από πέρυσι.

«Δεν νομίζω ότι θα είναι καταστροφή, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και μια κανονική συγκομιδή», δήλωσε ο Darin Friedrichs, ιδρυτής και διευθυντής έρευνας αγοράς στη Sitonia Consulting, μια εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων με έδρα τη Σαγκάη.

Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκδώσει απαισιόδοξες προειδοποιήσεις στο παρελθόν, προφανώς το 2011 , για να βεβαιωθούν ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι δίνουν μεγάλη προσοχή στην καλλιέργεια. Μια παγκόσμια έλλειψη τροφίμων θα μπορούσε να κάνει τους Κινέζους αξιωματούχους να είναι προσεκτικοί, ειδικά φέτος.

Η Κίνα έχει μια σημαντική προσφορά σιτηρών έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ορισμένα από τα σιτηρά μπορεί να είναι κατάλληλα μόνο για κατανάλωση ζώων, δεδομένης της κακής αποθήκευσής τους, είπε ο Joseph W. Glauber, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων στην Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ https://www.agrocapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου