Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Πέφτουν οι μάσκες για την Τουρκία. Ευκαιρία για την Ελλάδα

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ
- Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

Αποκαλυπτική η στάση της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η αρνητική πρώτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάνουν τα πράγματα για την Ελλάδα πιο απλά.

Η χώρα μας πλέον αντί να αντιδρά σε κάθε κίνηση της Τουρκίας θα πρέπει από σήμερα κιόλας να αρχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν και ζητήματα με το μεταναστευτικό.

Επανειλημμένα έχουμε μιλήσει για την οικοδόμηση ενός επιχειρήματος και της διεθνοποίησης αυτού από πλευράς μας όσον αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό δεν γίνεται η επικείμενη ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο να μην στηριχθεί πάνω σε αυτό.

Οφείλουμε να είμαστε προορατικοί και τα επιχειρήματά μας να αντικατοπτρίζουν το μέλλον που επιθυμούμε ως χώρα.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ πει τα πράγματα στο σωστό τόνο θα λύσει τα χέρια του Κογκρέσου. Πλέον η στάση της Τουρκίας το κάνει πιο εύκολο.

Είναι ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Will Hurd ο οποίος αντέδρασε στην τοποθέτηση Ερντογάν λέγοντας: «Εάν εάν ένα απολυταρχικό έθνος όπως η Τουρκία μπορούν να μπλοκάρουν δημοκρατίες όπως τη Σουηδία και τη Φινλανδία από το ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τότε ίσως να ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε σχετικά με τις απαιτήσεις μας για να γίνει κανείς μέλος».

Το μεγάλο λάθος είναι να πούμε πως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η σωστή στιγμή να γίνονται συζητήσεις αναφορικά με τη σχέση ΝΑΤΟ και Τουρκίας.

Απεναντίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία μπήκε ξεκάθαρα ο θεμέλιος λίθος για την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και της ένταξης της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Είναι βέβαιο ότι στο εγγύς μέλλον και το ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει και αυτό την προσέγγιση της πλειοψηφικής λήψης όσον αφορά τις αποφάσεις σε επείγοντα θέματα.

Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα καλό είναι να κοιτάμε το μέλλον και να επενδύουμε σε αυτό. Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν εκμεταλλευτούμε όσα πρέπει σε λίγες μέρες στην Αμερική. Το ”κακό timing” δεν είναι επιχείρημα στην εξωτερική πολιτική η οποία δεν περιορίζεται από τον χρόνο.

Η Τουρκία σήμερα ακολούθησε τη Ρωσία και αυτό μας υποχρεώνει να ανοίξουμε και να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας με τη Φινλανδία, τη Σουηδία αλλά και Πολωνία. Η Τουρκία μας έδωσε επιχειρήματα που αφορούν την ύπαρξη - ούτε καν πλέον τη συνοχή- του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ huffingtonpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου