Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Διασυρμός: Τουρκικό ΜΜΕ ”αποθεώνει” το ΚΚΕ για τα πανό που κρέμασε στην Ακρόπολη! – Γίναμε ρεζίλι με ευθύνη & της Κυβέρνησης!

Toυρκικό άγχος για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Με τίτλο ”Οι ΗΠΑ εγκαθίστανται στο Αιγαίο”, τα τουρκικά ΜΜΕ αναλύουν τι σημαίνει για την Άγκυρα αυτή η συμφωνία, ενώ μάλιστα ”αποθεώνουν” και το ΚΚΕ! Τόση ζημιά κάνουν στη χώρα μας τα ”ορφανά” του Στάλιν!

Βέβαια ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση, που αφήνει το ΚΚΕ να κάνει ότι θέλει!

Το καθαρώς στρατιωτικό σκέλος του προς κύρωση δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, (MDCA) που ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων περιλαμβάνει τα εξής νέα σημεία:

Την προσθήκη νέων περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων κοινού ενδιαφέροντος με τις ΗΠΑ στη Ναυτική Βάση της Σούδας, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο, στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη και στο Λιτόχωρο, όσον αφορά στο Πεδίο Βολής και ασκήσεων Λιτοχώρου. Μέσα σε αυτές τις υποδομές δύνανται να διαβιούν και να επιχειρούν βάσει των Διατάξεων της Συμφωνίας και το παραρτήματος τμήματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της Συμφωνίας. Μετά την πάροδο της περιόδου ισχύος πέντε ετών.

Δεν προβλέπεται διαδικασία νέας ισχύος κι αυτή θα παραμένει σε ισχύ, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα δύο μέρη με προηγούμενη γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος, δύο έτη πριν από την παύση.

Την καθιέρωση ενός μηχανισμού αμοιβαίας Συμφωνίας, όσον αφορά άλλες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι της συμφωνίας στο μέλλον, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και θα κυρωθεί σύμφωνα με τους κανόνες και την εσωτερική νομοθεσία των δύο χωρών, με σύμφωνη γνώμη προφανώς και των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Τι αναφέρουν τώρα οι Τούρκοι:

”Ενώ η Ελλάδα επικύρωσε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπεγράφη με τις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021, χθες στη Βουλή, τα κόμματα αποφάσισαν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας με τη συμφωνία.

Κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Βουλή για τη συμφωνία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απειλή για την Ελλάδα ορισμένες από τις δραστηριότητες εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ο Δένδιας υποστήριξε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα συχνά ξεπερνούν την άμεση γεωγραφία και ανέφερε ως παραδείγματα τις εξελίξεις στην Αφρική, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κλιματική κρίση και το πρόβλημα σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Σχετικά με την προοπτική της Τουρκίας να αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ, ο Δένδιας είπε ότι «η αύξηση του επιπέδου των οπλικών συστημάτων της Τουρκίας είναι πρόβλημα. γιατί η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Υποστήριξε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία εξυπηρετούσε με πολλούς τρόπους τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία οι ΗΠΑ διεύρυναν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την Τουρκία, ο Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε θετικές προσεγγίσεις, αλλά είμαστε εντελώς κλειστοί στο να κάνουμε ένα εθνικό βήμα πίσω».

Στον ιστορικό Ναό της Ακρόπολης στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, έλαβε χώρα δράση κατά των αμερικανικών βάσεων.

Στη δράση που διοργάνωσε το ΚΚΕ, οι διαδηλωτές φώναξαν στην Ακρόπολη «Όχι στον πόλεμο. Όχι στις βάσεις θανάτου».

Το ΚΚΕ αντιτίθεται στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας και στις βάσεις που προβλέπει αυτή η συμφωνία.”

Μάλιστα οι Τούρκοι παρουσιάζουν και έναν χάρτη, που δείχνει τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα:

Yunanistan’da 12 Mayıs’ta parlamentoda onaylanan ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD’nin Yunanistan’da 3’ü yeni olmak üzere 4 üsten faydalanmasına olanak sağlıyor. ( Yasin Demirci – Anadolu Ajansı )
 
ΠΗΓΗ  directus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου