Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Τουρκία: «Δεν κλείνουμε την πόρτα» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τον κ. Καλίν η Τουρκία έχει ενστάσεις κυρίως ως προς την Σουηδία η οποία επιτρέπει την δράση των Κούρδων αυτονομιστών 

Η Τουρκία δεν προσπαθεί να εμποδίσει την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά για να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες για την ασφάλεια των μελών, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

«Η Σουηδία έχει αναγνωρίσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, «αλλά δεν ενεργούν σύμφωνα με αυτήν», είπε με νόημα ο κ. Καλίν χαρακτηρίζοντας αυτό το ζήτημα ως «βασικό πρόβλημα».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Τουρκία πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας, για την οποία απαιτείται ομοφωνία, ο ίδιος απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση λέγοντας: « H συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», πρόσθεσε. «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους».

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου