Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΑΤΟ: Έδωσε συγχαρητήρια στην Τουρκία για την Μικρασιατική καταστροφή – Έντονο διάβημα της Αθήνας για την στάση της συμμαχίας

 

Την Τρίτη, η Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ έδωσε συγχαρητήρια στην Τουρκία με αφορμή την «ημέρα Νίκης» σε βάρος των Ελλήνων το 1922. Η εν λόγω ανάρτηση έφερε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Κατέβηκε ανάρτηση, μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η ανάρτηση του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με την οποία έδινε συγχαρητήρια στην Τουρκία για την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, από το Twitter.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, η Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ έδωσε συγχαρητήρια στην Τουρκία με αφορμή την «ημέρα Νίκης» σε βάρος των Ελλήνων το 1922.

«Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρει η σχετική ανάρτηση, που προκάλεσε αίσθηση και προβαλλόταν από τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.

Η έντονη αντίδραση της Ελλάδας

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης η Ελλάδα προχώρησε σε  αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών

«Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων» επεσήμανε ακόμη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την στάση της Τοπυρκίας και το «παραλήρημα» Ερντογάν.

«Σε επίπεδο πολιτικής, ο Ερντογάν έχει δύο θέματα με την Ελλάδα. Το ένα είναι με τις θαλάσσιες ζώνες. Προσπαθεί με πειρατεία να οικειοποιηθεί τις θαλάσσιες ζώνες. Βλέπει δε ότι, ανευρίσκονται φυσικοί πόροι στην Κύπρο, βλέπει ότι βρίσκεται εκτός αυτού του παιχνιδιού, αι δεν βρίσκεται εκτός γιατί εμείς είμαστε παράλογοι, αλλά γιατί αυτά τα κοιτάσματα είναι σε ζώνες που δεν ανήκουν στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε μία διαπραγμάτευση με τη Δύση. Χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να διαπραγματευτεί με τη Δύση, με παράδειγμα τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, που ήταν ένας σταθμός για να πιέσει την Ευρώπη για περισσότερα χρήματα», ανέφερε αρχικά.

Για την διαστρέβλωση της ιστορίας ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε πως, «η Τουρκία έχει δύο θέματα, το πρώτο είναι οι εκλογές, και ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει εσωτερικό αφήγημα. Με πληθωρισμό 80% και με τον μέσο Τούρκο πολίτη να υποφέρει, δεν μπορεί να μιλήσει για επιτεύγματα, για παράδειγμα στην οικονομία ή τι ωραία δημοκρατία έχει η Τουρκία, ξέροντας το καθεστώς που επικρατεί. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει ένα μήνα εκδηλώσεις με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που εμάς μας πληγώνει. Αυτόν τον μήνα θα έχει η Τουρκία εθνικιστικές εξάρσεις. Εμείς θα πρέπει να τα βλέπουμε όλα με ψυχραιμία».

«Αυτό το tweet έγινε από μία Νατοϊκή βάση στην Τουρκία κι με την έντονη αντίδραση της Ελλάδας κατέβηκε. Ήταν ένα λάθος από μέρους του ΝΑΤΟ. Η στάση του Γενς Στόλτενμπεργκ είναι πολύ προβληματική για την ίδια την συμμαχία. Δεν μπορεί μία περιφερειακή ομάδα ακόμα και εάν βρίσκεται στην Τουρκία, να αναρτά ότι συγχαίρουν την Τουρκία για τη νίκη. Ποια νίκη; Εναντίον ενός άλλου συμμάχους είναι σωστό από το ΝΑΤΟ, να χαίρεται για τη νίκη ενός μέλους εναντίον ενός άλλου μέλους;», σχετικά με την ανάρτηση στο twitter απ΄ τον λογαριασμό του ΝΑΤΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου