Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Υδρογονάνθρακες δεν Είναι Χαμένη Υπόθεση- Η Έλλειψη Ηλεκτρικού Χώρου Καθορίζει τις Ενεργειακές Ανάγκες στο Μέλλον

 

του Αδάμ Αδαμόπουλου

Καθώς τα τελευταία 24ωρα, τα futures του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ακολουθούν έντονα πτωτική τροχιά, με τις τιμές του Brent, του διεθνούς benchmark, κάτω από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι, της αμερικανικής

ποικιλίας WTI στα «μόλις» 88 δολάρια, και του TTF  στα 231 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στις 09:55 ώρα Ελλάδος), εγείρεται ερώτημα για το κατά πόσο η Ευρώπη, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορεί να εξακολουθήσει να βασίζεται στους υδρογονάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας, τη θέρμανση και τις μεταφορές στις δεκαετίες που έπονται. Μια απάντηση σε αυτό έδωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, Liberty Energy.  

Σε τρεις δεκαετίες από τώρα, ο συντριπτικός όγκος της παραγόμενης ενέργειας θα προέρχεται από υδρογονάνθρακες είπε ο Κρις Ράιτ. Μιλώντας στο Bloomberg, ο επικεφαλής της Liberty Energy διατύπωσε μια ακόμη πιο προκλητική άποψη, αφού αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση σε εξέλιξη, ενώ υποστήριξε πως η επιδότηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά θα καταλήξει στην άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και θα καθιστούσε πιο ευάλωτα τα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Δεν είναι όμως ο μόνος που τολμά να πηγαίνει κόντρα στο γενικό «πράσινο» ρεύμα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πολύς Έλον Μασκ της Tesla δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επειδή χωρίς αυτά ο πολιτισμός θα κατέρρεε! Δίχως να φτάσει σε σημείο να μιλήσει για εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στο απώτερο μέλλον, όπως ο Ράιτ, είπε σαφώς ότι οι επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων είναι απολύτως δικαιολογημένες, αυτή την περίοδο.

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος είναι η μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια και στη βιώσιμη οικονομία», τόνισε μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίου για την ενέργεια στην Νορβηγία. «Αλλά αυτή η πορεία θα απαιτήσει αρκετές δεκαετίες ακόμη για να ευοδωθεί», πρόσθεσε.

Όπως εξηγούν οι επαΐοντες, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί σημαντικά περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της υπόσχεσης για την Ενεργειακή Μετάβαση, από εκείνον που έχουν υπολογίσει οι κυβερνήσεις και τούτο επειδή θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες μετάλλων και ορυκτών που βρίσκονται ήδη σε έλλειψη και με τα νέα διαθέσιμα ορυχεία να είναι ελάχιστα και να προβλέπεται ότι θα αργήσουν να τεθούν σε λειτουργία.

Στελέχη της εξορυκτικής βιομηχανίας προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι δεν υπάρχει αρκετός χαλκός, λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα απαιτήσει αυτή η μετάβαση. Ακόμα και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε ουσιαστικά την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, όπως έπραξε και η Πολιτεία της Καλιφόρνια, σήμαινε, θεωρητικά, ότι θα προέκυπτε ένα κύμα ζήτησης για τα Η/Ο που θα σάρωνε την αγορά πριν από την καταληκτική αυτή χρονιά. Όμως, η αγορά Η/Ο δεν αναπτύσεται όπως ανέμενε η βιομχανία και τούτο λόγω των ελλείψεων σε βασικά μέταλλα. Είναι χαρακτηριδτικό ότι η ιαπωνική Nissan αποφάσισε πρόσφατα να ενοικιάζει ηλεκτροκίνητα οχήματα στους πελάτες της, αντί να τα πωλεί, επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα.

Την ίδια ώρα, σε ένα σαφώς πιο σοβαρό πρόβλημα, η έλλειψη ικανού ηλεκτρικού χώρου για την περαιτέρω έγχυση στο δίκτυο ανανεώσιμης ισχύος αρχίζει να προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αυξάνεται η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας (βλεέπε χθεσινό άρθρο στο energia.gr ). Αυτό, είναι όμως κάτι που κανείς δεν έχει τη διάθεση να θίξει, επειδή θα έθετε σε κίνδυνο το πιο φιλόδοξο αφήγημα  των τελευταίων ετών, δηλαδή την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και τη στροφή στις ΑΠΕ.

Όπως έχουν εξηγήσει κατ’ επανάληψη οι ειδικοί, η ηλιακή και αιολική ενέργεια αποτελούν διακοπτόμενες και εποχικές πηγές (η μέγιστη παραγωγή της ηλιακής ενέργειας καταγράφεται στις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, ενώ ηλιακή και αιολική ενέργεια περιορίζονται από τα καιρικά φαινόμενα) και ορθώνουν από μόνες τους ένα ιδιαίτερο είδος πρόκλησης για τα ηλεκτρικά δίκτυα, επειδή, ενώ η παραγωγή τους είναι όντως άφθονη, εν τούτοις σε αρκετές χρονικές περιόδους της ημέρας, δεν συμπίπτει με τις αιχμές ζήτησης ηλεκτρισμού.

Δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί αγαθό που πρέπει να παρέχεται κατά τη στιγμή που παράγεται, η διαλείπουσα φύση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας,  αυξάνει την ευαλωτότητα του δικτύου. Ο Midcontinent Independent System Operator, που διαχειρίζεται διαχειρίζεται το δίκτυο ορισμένων από τις πλέον φιλικές προς τις ΑΠΕ αμερικανικές Πολιτείες προειδοποίησε φέτος ότι η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Η όψιμη παραδοχή αυτών των προβλημάτων έχει αρχίσει - και υπό την πίεση που ασκούν στην παγκόσμια αγορά ενέργειας οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 όσο και κυρίως οι βαρύτερες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία- να μεταστρέφει τις προτεραιότητες και μγάλων διεθνών οργανισμών προς την κατεύθυνση της διασφάλισης μια πιο μακροπρόθεσμης προοπτικής για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Πρόσφατο παράδειγμα η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα σχεδόν διπλασιάστηκε το περασμένο έτος, παρά την αμείωτη ρητορική κυβερνήσεων, φορέων και οργανώσεων, για την ανάγκη επίσπευσης της Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι μεγάλες οικονομίες προχωρούν οργανωμένα σε μεγιστοποίηση της παραγωγής και κατανάλωσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ πολλές κυβερνήσεις πασχίζουν να ισορροπήσουν πάνω στο τεντωμένο σχοινί των μακροχρόνιων δεσμεύσεών τους για σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, με τις προσπάθειες που καταβάλλουν να προστατεύσου νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την πρωτοφανή έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

Η Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς η «πράσινη» ρητορική που ακολουθήθηκε από το 2019, όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας η νέα κυβέρνηση, έχει αντικατασταθεί από πιο «ώριμες» φωνές που διακονούν την ανάγκη για ισόρροπη χρήση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας,  κυρίως λιγνίτη και φυσικό αέριο, εκ παραλλήλου με τα ισχυρά επιδοματικά μέτρα προστασίας όλου του φάσματος της κατανάλωσης από τις «θηριώδεις» αυξήσεις του κόστους της ενέργειας.

Πρόσφατα,ο Φατίχ Μπιρόλ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ υποστήριξε πως οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων αποτελούν τροχοπέδη για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, αλλά η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην άρση τους, υπογραμμίζεται σε περιόδους υψηλών και ασταθών τιμών καυσίμων. «Η αύξηση των επενδύσεων σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες και υποδομές είναι η μόνη μόνιμη λύση στη σημερινή παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών στο υψηλό κόστος των καυσίμων» σχολίασε στο πλαίσιο της έκθεσης του Οργανισμού.

Όμως οι σκεπτικιστές αντιτείνουν πως ένα τέτοιο κύμα επενδύσεων σε τεχνολογίες και υποδομές καθαρής ενέργειας, θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στα δίκτυα και γενικευμένες διακοπές ρεύματος.

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου