Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ρωσία «ξεμένει» από πυραύλους ακριβείας – Τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία;

 

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περίπου το 55% του αποθέματος πυραύλων της από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ρωσικοί πύραυλοι, όπως ο πύραυλος cruise Kalibr και ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς Iskander, μπορούν να μεταφέρουν κεφαλές 1.000 λιβρών (454 κιλών) σε απόσταση λίγων μέτρων από τον στόχο τους από εκατοντάδες μίλια μακριά.

Επιπλέον, ο Kh-101 είναι ένας πύραυλος cruise που εκτοξεύεται από τον αέρα με βεληνεκές περίπου 1.500 μιλίων. Όπως ο Kalibr και ο Iskander, μπορεί και αυτός να μεταφέρει μια κεφαλή σχεδόν 1.000 λιβρών.

Ο Kinzhal είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος, που είναι σχεδόν αδύνατο να καταρριφθεί. Όλα αυτά τα συστήματα είναι ακριβή και αφήνουν ελάχιστη πιθανότητα για απώλειες αμάχων – που ήδη ανέρχονται σε σχεδόν 14.000 στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται να μην έχει αρκετούς πυραύλους ακριβείας για να τους χρησιμοποιήσει στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας και είναι αρκετά δαπανηροί για να κατασκευαστούν εκ νέου. Εάν η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών είναι σωστή, η Ρωσία έχει εξαντλήσει πάνω από το ήμισυ των αποθεμάτων της σε έξι μήνες.

Λιγότερο ακριβείς πύραυλοι, περισσότερο πυροβολικό

Εάν η Ρωσία έχει σχεδόν ξεμείνει από πυραύλους ακριβείας μετά από επτά μήνες, τι θα χρησιμοποιηθεί τα επόμενα χρόνια;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι, δυστυχώς, λιγότερο ακριβείς πύραυλοι και περισσότερο πυροβολικό. Αυτό σημαίνει αύξηση των ατυχημάτων αμάχων λόγω παρατεταμένων αδιάκριτων βομβαρδισμών.

Οι άμαχοι, ειδικά κοντά στις γραμμές του μετώπου, θα πέφτουν θύματα κατά λάθος από το ρωσικό πυροβολικό και τους πυραύλους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όπως το BM-27 Uragan από τη δεκαετία του 1970. Εξάλλου, η Ρωσία σχεδιάζει να συνεχίσει να επιτίθεται σε ουκρανικές θέσεις αυτό το φθινόπωρο και θα χρειαστεί υποστήριξη πυροβολικού για να το κάνει.

Εάν αυτός ο πόλεμος διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, όπως προβλέπει ο Πούτιν, τότε οι απώλειες αμάχων μπορεί να αυξηθούν. Αν και η εξάντληση των κορυφαίων ρωσικών πυραύλων θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία το πάνω χέρι στρατηγικά, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή για τους Ουκρανούς αμάχους.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου