Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα καρφιά Μακρόν για Ερντογάν: "Δεν μπορεί η Τουρκία να είναι η μόνη χώρα που συνομιλεί με τη Μόσχα"

 

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι πρέπει "να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο" ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ανοιχτού διαλόγου.

Την πολιτική των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ταυτόχρονα άφησε ακόμη ένα καρφί για τον Ερντογάν που επιδιώκει να είναι προνομιακός συνομιλητής του Βλαντιμίρ Πούτιν, μονοπωλώντας την επικοινωνία μαζί του και λειτουργώντα ως ενδιάμεσος για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι "δεν μπορεί η Τουρκία να είναι η μόνη χώρα που συνομιλεί με τη Μόσχα", ενώ υποστήριξε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία. Σημείωσε πάντως, ότι η πρωτοβουλία για μια τέτοια διαδικασία επαφίεται στο Κίεβο που θα επιλέξει τον χρόνο και τους όρους.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο στρατιωτικά- κερδίζοντας έδαφος- και ταυτόχρονα να οδηγήσει σε μια ήττα της διεθνούς τάξης και των αξιών μας", είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Νέα καρφιά Μακρόν για Ερντογάν: "Δεν μπορεί η Τουρκία να είναι η μόνη χώρα που συνομιλεί με τη Μόσχα"

Και τόνισε ότι "η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της", σημειώνοντας ότι ορισμένες χώρες ζητούν μια πιο πολεμική στάση ή σκέφτονται μονομερή μέτρα.

"Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να διχαστεί από αυτόν τον πόλεμο. Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι το κλειδί. Η διαίρεση της Ευρώπης ήταν ένας από τους στόχους της Ρωσίας στον πόλεμο", σημείωσε.

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται λίγες μέρες μετά τον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ Άγκυρας και Παρισού, που ξεκίνησαν με τις αναφορές του Γάλλου προέδρου κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία για "αντιγαλλική προπαγάνδα" στην Αφρική, εκπορευόμενη από ισλαμικούς κύκλους και φωτογραφίζοντας τον Ερντογάν, που διεκδικεί μεγάλο μερίδιο επιρροής στις αφρικανικές χώρες.

Οι διπλωματικές προσπάθειες του Μακρόν, τόσο πριν την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσο και το επόμενο διάστημα πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις.

Επικοινωνίες Μακρόν - Πούτιν αλλά να είμαστε "προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο"

Η τελευταία επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Ρωσίας έγινε στις 19 Αυγούστου, έπειτα από παύση πολλών εβδομάδων.

"Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μοναδική παγκόσμια δύναμη που εξακολουθεί να μιλάει με τη Ρωσία;" υπογράμμισε ο Μακρόν και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να ενδώσουμε σε κανενός είδους ψευδοδιλήμματα ηθικής που θα μας καταστήσουν ανίσχυρους".

Οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος με Γάλλους διπλωμάτες.

"Δουλειά ενός διπλωμάτη είναι να μιλά με όλους, ειδικά με εκείνους με τους οποίους δεν συμφωνεί. Εμείς, θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, συντονισμένοι με τους συμμάχους μας".

Τονίζοντας ότι "πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση", όπως και "να γίνουν προετοιμασίες για την ειρήνη", ξεκαθάρισε ότι "πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μακροχρόνιο πόλεμο".

Σε αυτή τη λογική, "η προετοιμασία για την ειρήνη περιλαμβάνει συνομιλίες με όλες τις πλευρές, όπως έκανα προ ήμερών".

Μια τέτοια συμφωνία ειρήνης δεν θα επιτευχθεί με όρους που "θα επιβάλλονταν στην Ουκρανία, είπε. Η Ουκρανία δεν θα εγκαταληφθεί στην τύχη της".

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου