Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Πού τη θυμήθηκες την πολιτική ισότητα κύριε Ερχιουρμάν;

 Άριστος Μιχαηλίδης   

Τι λες κύριε Τουφάν Ερχιουρμάν; Το πρόβλημα μας τώρα είναι η «πολιτική ισότητα»; Κι ότι ο Αναστασιάδης και ο Τατάρ «είτε δεν χώνεψαν την πολιτική ισότητα, είτε δεν θέλουν να καταλάβουν τι είναι»; Έδωσε, λέει, συνέντευξη ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και επέκρινε τον Ερσίν Τατάρ για τις ανοησίες που λέει ότι «οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους». Και εξήγησε ότι στην ομοσπονδία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο διότι «η κυριαρχία πηγάζει από τις δύο κοινότητες, πηγάζει στη βάση της πολιτικής ισότητας και ασκείται από κοινού στη βάση της πολιτικής ισότητας».

Μπράβο του. Αλλά, ταυτόχρονα επέκρινε και τον Νίκο Αναστασιάδη γιατί ούτε αυτός, λέει, χώνεψε την πολιτική ισότητα. Μα, ο Αναστασιάδης δέχεται την ομοσπονδία, δέχθηκε και το διζωνικό Ανάν, δεν γίνεται να είναι στην ίδια μοίρα με το τσογλάνι της Άγκυρας, τον Τατάρ, που την απορρίπτει και απαιτεί δύο κράτη. Αν στην ομοσπονδία η κυριαρχία πηγάζει από τις δύο κοινότητες στη βάση της πολιτικής ισότητας, τότε γιατί δεν συμφωνούμε να τελειώνουμε; Επειδή δεν την χώνεψε ο Αναστασιάδης; Ή επειδή, ακόμα κι εσείς, οι Τουρκοκύπριοι της ΔΔΟ, δεν έχετε καμιά επιθυμία να απαλλαγεί ο τόπος από την Τουρκία. Αντίθετα, δεν βλέπετε καμιά λύση, καμιά ομοσπονδία, καμιά επανένωση, καμιά πολιτική ισότητα που δεν θα περιλαμβάνει παρουσία και ρόλο της Τουρκίας στη χώρα μας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι το πρόβλημά μας. Διότι, την πολιτική ισότητα και την ομοσπονδία θα την συμφωνούσαν και ο Αναστασιάδης και ο Χριστόφιας πριν από αυτόν, ακριβώς όπως την επιθυμούσαν και ο Ταλάτ και ο Ακιντζί και σήμερα ο Ερχιουρμάν από την «αντιπολίτευση», αρκεί να μας απάλλασσε από την Τουρκία. Τι να την κάνουμε την ομοσπονδία και την ισότητα αν είναι να ορίζει τις ζωές και το κράτος μας η Τουρκία;

Ακούγεται, όμως, σαν ανέκδοτο σήμερα να μιλάμε για την πολιτική ισότητα. Γιατί την επισκίασαν πολλά άλλα με τα οποία δεν ασχολείστε, κύριε Ερχιουρμάν. Το ότι αφανίζεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το ότι ισλαμοποιούνται τα κατεχόμενα στα τουρκικά πρότυπα. Λεηλατείται ξανά η Αμμόχωστος. Σας συμπεριφέρονται οι σουλτάνοι ως να είστε υπηρέτες τους, βάζουν Τουρκοκύπριους σε λίστες «εχθρών» και τους απαγορεύουν την είσοδο, στέλνουν εργολάβους να κάνουν δρόμους και νοσοκομεία και προεδρικά και τζαμιά και οι Τουρκοκύπριοι είναι ανύπαρκτοι και περιμένουν τα έσοδα από τους Ελληνοκύπριους «επισκέπτες».

Το μακρύ χέρι του Ερντογάν ελέγχει αστυνομίες, δικαστήρια, σχολεία, Μέσα Ενημέρωσης, επιβάλλει οικονομικά πρωτόκολλα υποτελείας, επιβάλλει «προέδρους» και «υπουργούς». Χρησιμοποιεί την κοινότητα για να αποκτήσει ρόλο στην ενέργεια της Μεσογείου. Δεν ακούτε τις καθημερινές κορώνες που ξεστομίζουν οι σουλτάνοι από τα παλάτια τους; Σαν να είναι έτοιμοι -γκρίζοι λύκοι με ανοικτό στόμα- να ορμήσουν να κατασπαράξουν Έλληνες και Ελληνοκύπριους, να σφάξουν, να βιάσουν, απειλούν να έρθουν «ξαφνικά ένα βράδυ» κι εμείς θα ψάχνουμε ποιος χώνεψε και ποιος όχι την πολιτική ισότητα;

Δεν είναι ο Τατάρ το πρόβλημα, κύριε Ερχιουρμάν. Προπάντων, δεν είναι ο Αναστασιάδης το πρόβλημα. Είναι η Τουρκία, και το δικό σας και το δικό μας πρόβλημα. Εντάξει, δεν περιμένω να κάνετε αντικατοχικό αγώνα, έλεος όμως, μην κοροϊδεύετε τουλάχιστον τους εαυτού σας και την κοινότητά σας.

Υ.Γ. Πριν μερικούς μήνες, σε συνέδριο της Γυναικείας Οργάνωσης του ΡΤΚ στα κατεχόμενα πήγε και η πρόεδρος της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην κατοχή. Θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Όμως, ο Ερχιουρμάν, ως πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ένιωσε την ανάγκη να κάνει παρέμβαση για να πει: «Θεωρώ υποχρέωση και ευθύνη μου να αναφέρω ξεκάθαρα ότι ως ΡΤΚ δεν δεχόμαστε και απορρίπτουμε κάποιους όρους που χρησιμοποίησε στην ομιλία της εδώ η αξιότιμη εκπρόσωπος της ΠΟΓΟ, την ορολογία κατεχόμενη περιοχή». Κατά τα άλλα, φταίει που δεν χώνεψε ο Αναστασιάδης την πολιτική ισότητα! 

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου