Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ρωσία: Επιχείρηση για να «καθαρίσει» ο Πούτιν- Γιατί δεν αναμένεται γενική κινητοποίηση

 

Με την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων να συνεχίζει και σταθερά να αποκομίζει εδαφικά οφέλη, αρκετοί αξιωματούχοι και αναλυτές τηρουν διστακτική στάση εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ άλλοι κάνουν ήδη λόγο για σημείο καμπής στον πόλεμο υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να κερδίσουν τον πόλεμο εφόσον λάβουν την σωστή υποστήριξη.

Την ώρα που οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου δυσκολεύονται και υποχωρούν στην περιφέρεια Χάρκοβο, για πρώτη φορά στη Ρωσία εκτοξεύονται «πυρά» δυσαρέσκειας για την πορεία των συγκρούσεων. Η κατάσταση αλλάζει στο εσωτερικό της χώρας, και ενδεικτικό αυτής της αλλαγής είναι το γεγονός ότι το Κρεμλίνο αναγνώρισε την ήττα του στο Χάρκοβο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Μόσχα αναγνωρίζει ανοιχτά ήττα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και απομακρύνεται από το αφήγημα του «όλα πάνε καλά» στην Ουκρανία. 

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενες υποχωρήσεις των Ρώσων- γύρω από το Κίεβο και από το Φιδονήσι- παρουσιάστηκαν από το Κρεμλίνο ως «κινήσεις καλής θέλησης».  

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας προσπάθησε αρχικά να «ντύσει» με παρόμοιο τρόπο τις εξελίξεις στο Χάρκοβο, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέσυραν στρατεύματα από την περιφέρεια Χάρκοβο για να ανασυνταχθούν, αλλά αυτή η εκοδχή προκάλεσε έντονη κριτική στη Ρωσία. 

Γιατί όμως η Μόσχα παραδέχτηκε την ήττα; Η αναγνώριση της ήττας από το Κρεμλίνο είναι, από τη μία, μέρος μιας προσπάθειας να μετριάσει και να εκτρέψει την κριτική για μια τόσο καταστροφική αποτυχία μακριά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και από την άλλη πιθανώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας «κρυφής», διακριτικής, πιο δυναμικής αλλά όχι γενικής κινητοποίησης, σημειώνει ανάλυση του Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που συνοψίζεται στα εξής σημεία:

  • Πηγές του Κρεμλίνου προσπαθούν τώρα να απαλλάξουν τον Πούτιν από κάθε ευθύνη για την ήττα, και αντ' αυτού αποδίδουν την απώλεια σχεδόν όλης της κατεχόμενης περιφέρειας Χάρκοβο στους ανεπαρκώς ενημερωμένους στρατιωτικούς συμβούλους του κύκλου του Πούτιν. Μάλιστα ο Μπογκντάν Μπεζπάλκο, μέλος του Συμβουλίου για τις Διεθνικές Σχέσεις του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που δεν αναγνώρισαν τη συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων και εξοπλισμού και αγνόησαν τα κανάλια Telegram που προειδοποιούσαν για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο πρέπει να έχουν το κεφάλι τους ''ξαπλωμένο στο γραφείο του Πούτιν''.
     
  • Η παραδοχή της ήττας από το Κρεμλίνο στο Χάρκοβο δείχνει ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος και ικανός να αναγνωρίσει και ακόμη και να αποδεχθεί μια ρωσική ήττα τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις και να επικεντρωθεί στην εκτροπή της ευθύνης από τον εαυτό του.
     
  • Πολλά μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας εξέφρασαν ανησυχία για τη δεινή κατάσταση στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας της Δούμας στη φθινοπωρινή της σύνοδο στις 13 Σεπτεμβρίου, με τον ηγέτη του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ να δηλώνει ότι η Ρωσία πρέπει να ανακοινώσει πλήρη κινητοποίηση επειδή η ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι πόλεμος. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε χθες ότι «προς το παρόν» δεν συζητείται γενική κινητοποίηση.
     
  • Το Κρεμλίνο πιθανότατα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ήττα στο Χάρκοβο για να διευκολύνει τις προσπάθειες κρυφής κινητοποίησης. Οι δηλώσεις ανησυχίας των μελών της Δούμας θα μπορούσαν να στοχεύουν στο να προκαλέσουν ανησυχία και πατριωτισμό στους Ρώσους για να τους ενθαρρύνουν να εμπλακούν περισσότερο στον πόλεμο.
     
  • Στη Δούμα συζητείται ένα νομοσχέδιο που θα απλοποιεί την παράδοση των εξαμηνιαίων ειδοποιήσεων στρατολόγησης. Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι πιθανό να ψηφιστεί, θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατιωτικά κέντρα στρατολόγησης να στέλνουν ειδοποιήσεις στρατολόγησης μέσω ταχυδρομείου αντί να τις παρουσιάζουν αυτοπροσώπως και θα υποχρεώσει τους άνδρες που δεν έχουν λάβει ειδοποίηση στο ταχυδρομείο να εμφανιστούν ούτως ή άλλως στο τοπικό κέντρο στρατολόγησης.
     
  • Κανένα στοιχείο από το νομοσχέδιο της Δούμας δεν υποδηλώνει ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να διατάξει γενική κινητοποίηση και δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα μπορούσε να το κάνει τόσο γρήγορα.
     
  • Η μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση πιθανόν θα υποβαθμίσει πολύ την ικανότητα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να εισαγάγει, να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει νέους στρατιώτες, κυρίως επειδή η ρωσική εκπαιδευτική βάση φαίνεται να έχει μπλοκάρει από την προετοιμασία του περιορισμένου αριθμού ταγμάτων εθελοντών που ετοιμάζονται επί του παρόντος. Η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει πρώτα να επεκτείνει σημαντικά τη βάση εκπαίδευσής της, μια χρονοβόρα διαδικασία, και στη συνέχεια να βρει και να προετοιμαστεί για τον αγώνα επαρκή εξοπλισμό για να εξοπλίσει μεγάλο αριθμό νέων μονάδων προτού καν αρχίσει να χειρίζεται μια μεγάλη εισροή νέων στρατευσίμων.
     
  • Οι ευρέως αναφερόμενες ελλείψεις ρωσικού υλικού υποδηλώνουν βαθιές αποτυχίες στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία που θα καθιστούσαν πολύ δύσκολη την παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού, πυρομαχικών και προμηθειών για έναν μεγάλο στρατό. 

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου