Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η καυτή ανάσα του Πολεμικού Ναυτικού και της φρεγάτας «Λήμνος» σε γυμνάσια με Τούρκους και ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Το πλήρωμα της φρεγάτας Λήμνος (εικόνα), αυτό το διάστημα είναι επιφορτισμένο με την προσοχή του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος η οποία διεξάγει ταυτόχρονα τρεις ασκήσεις υπό “Νατοϊκό” καπέλο… Πηγή εικόνας: Hellasjournal 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την ανάσα του Πολεμικού Ναυτικού και της φρεγάτας «Λήμνος», που έγραψε την δική της ιστορία κατά την Ελληνοτουρκική κρίση με την επακούμβηση της τουρκικής KemalReis, θα αισθάνονται οι γείτονές μας μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Τότε θα ολοκληρωθούν οι τρεις ασκήσεις που έχει προγραμματίσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και που διεξάγονται υπό Νατοϊκό «καπέλο».

Dimanic Mariner, Nusret και MaviBalina. Τρεις ασκήσεις με τη συμμετοχή τουρκικών πλοίων, αλλά και των Νατοϊκών αεροναυτικών δυνάμεων της SMG2 &SNMCM (Δύναμη ναρκαλιείας). Και οι τρεις σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές, ανατολικά της Ρόδου έως την Κύπρο, δηλαδή στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου που η γείτονα προσπαθεί με την πολιτική που ασκεί να εγείρει αξιώσεις και να δείξει πως η πολιτική των κανονιοφόρων για εκείνη είναι προσοδοφόρα.

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Πολεμικό Ναυτικό, ορθά σκεπτόμενο ενεπλάκη στις Συμμαχικές ασκήσεις που γίνονται στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ως μια εκ των μονίμων δυνάμεων της Νατοϊκή δύναμη της SNMG2 αλλά και ως ένα ναυτικό με μακρά παράδοση στην ευρύτερη περιοχή.


Από τη μια πλευρά λένε στρατιωτικές πηγές, το Ελληνικό Επιτελείο παρουσιάζει πρόσωπο ανωτερότητας στη Συμμαχία, το οποίο δείχνει πως σέβεται τη συνοχή του ΝΑΤΟ- σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις- και ταυτόχρονα το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται εξ αρχής σε όλες τις διαδικασίες που έχουν γίνει για τη διεξαγωγή των τριών ασκήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες Αξιωματικοί έχουν λόγο και μετέχουν στην σχεδίαση των ασκήσεων αυτών. Παρατηρούν και αναφέρουν πιθανές τουρκικές πονηριές, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως οι γείτονες δείχνουν μια περιοχή ασκήσεων χωρίς ωστόσο να καταθέτουν εξ αρχής τις συντεταγμένες για να φανεί το εύρος μιας navtexκι αν αυτή επηρεάζει Ελληνική Εθνική κυριαρχία ή και αρμοδιότητες που ανήκουν, σύμφωνα με τους Διεθνείς κανονισμούς, στην χώρα μας.

Και από την στιγμή που οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκαν μέχρι και στο ναύσταθμο του Ακσάζ, όπου οι γείτονες μας ξεκίνησαν τον τυποποιημένο Νατοϊκό σχεδιασμό με τους συνδέσμους των συμμετεχόντων χωρών, οι Τούρκοι έχουν δείξει προσεκτικοί, πιθανά σκεπτόμενοι πως ενώπιο Αμερικανών, Γάλλων, Ολλανδών, Ιταλών, Ισπανών και Βέλγων, ένα Ελληνικό βέτο θα ωθούσε τις τρεις ασκήσεις σ’ ένα Βατερλό και την Αθήνα σε νέα διαβήματα διαμαρτυρίας.

Η Mavi Balina έχει «παρελθόν»…

Αξίζει ωστόσο σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι σε ανάλογες ασκήσεις στο παρελθόν, ιδίως στη MaviBalinaτο Πολεμικό Ναυτικό είχε αποχωρήσει σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας με παράλληλη γνωστοποίηση των όσων είχαν γίνει στο ΝΑΤΟ.

Το λιγότερο τέσσερις φορές, Ελληνικές φρεγάτες είχαν αλλάξει πορεία κι αυτό έγινε διότι οι Τούρκοι οδηγούσαν τα δικά τους πλοία ή και της Συμμαχίας σε σημεία Ελληνικού ενδιαφέροντος χωρίς να υπάρχει ανάλογη ναυτική αγγελία από αρμόδια Ελληνική αρχή και παράλληλα η Άγκυρα εξέδιδε navtexφερόμενη ως αρμόδια αρχή για την έκδοσή τους.

Σε άλλες δυο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια αεροναυτικών γυμνασίων στο πλαίσιο της ίδιας άσκησης, τα τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIRΑθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο με τους Συμμάχους να γίνονται μάρτυρες των προκλήσεων της Άγκυρας στο πεδίο και των αερομαχιών που ακολούθησαν με τα «μπλε φτερά».

Με το ΝΑΤΟ αλλά και με S-400, μπορεί και με Sukhoi…

Η «τριπλέτα» των ασκήσεων ξεκίνησε εν πλω σήμερα και θα διαρκέσει 9 ημέρες. Στις πρώτες πρόκειται να διεξαχθούν τεχνικά αντικείμενα Νατοϊκής τυποποίησης ενώ τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις θ’ αναπτύξουν τακτικά σενάρια.

Και εδώ θα μετέχουν από μονάδες κρούσης μέχρι και υποβρύχια ενώ σημαντική λεπτομέρεια που έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό είναι πως η Συμμαχία ασκείται στις αντιναρκικές επιχειρείς στη θάλασσα.

Βεβαίως κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, με την Ελληνική συμμετοχή, να «διαβάσουν» όσο καλύτερα μπορούν τους γείτονες και τις τακτικές που αναπτύσσουν, όπως επίσης και τις παραλλαγές των εθνικών τους τακτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις 9 ημέρες αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν πονηριές εκ μέρους της γείτονος, τα πληρώματα έχουν την ευκαιρία για άσκηση σ’ όλο το εύρος των Νατοϊκών αεροναυτικών- αποβατικών επιχειρήσεων διότι ένα από τα σενάρια της άσκησης θυμίζει ιδιαίτερα το τουρκικό αποβατικό σόου που συνηθίζουν να κάνουν στον κόλπο του Σικατζικ, Βόρεια της Σάμου..

Πάντως και σε αυτές τις τρεις ασκήσεις, οι γείτονες που θέλουν να δείχνουν μετρ στην επικοινωνία, τα επόμενα 24ωρα έχουν καλέσει τα τουρκικά ΜΜΕ στην Αττάλεια ώστε να δείξουν πως όσο κι αν η χώρα τους βάλλεται από την Δύση, αυτή παραμένει ένας πιστός σύμμαχος. Ο οποίος όμως βλέπειμε καλό μάτι, τόσο τους S-400 όσο και τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφηSukhoi, αλλά και μια συμμαχία Τουρκίας, Ρωσίας, Κίνας ως το αντίπαλον δέος του ΝΑΤΟ…

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου