Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η Δύση προσγειώνει… την αντεπίθεση της Ουκρανίας – Έχουν ανακαταλάβει έκταση όση η Κρήτη - Τεράστια δύναμη στη Zaporizhia

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι εγκαταλείπουν ακόμα και τη Μελιτόπολη

(upd3 Με την Ουκρανία να μην μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την αντεπίθεση του στρατού της και για τις νίκες του τόσο στα νότια όσο και κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας, καθώς επισημαίνεται πως μέσα σε πέντε ημέρες κατάφεραν να κατακτήσουν τόσα εδάφη όσα πήραν οι Ρώσοι σε όλες τους τις επιχειρήσεις τον περασμένο Απρίλιο, η Δύση και συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ σπεύδουν να επισημάνουν πως παρά τη σημαντική πρόοδο των ουκρανικών δυνάμεων, τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα όσον αφορά την εξέλιξη του μετώπου.
Ήδη Αμερικάνοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι Ουκρανοί έχουν να δώσουν μια πολύ σκληρή μάχη, ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αν και υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από τον ουκρανικό στρατό, ο πόλεμος θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.
Από την πλευρά τους πάντως, οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως απώτερος στόχος τους είναι αφενός να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στα εδάφη που έχουν ανακαταλάβει και αφετέρου να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους μέχρι να διώξουν το ρωσικό στρατό από το έδαφος τους.
Η αντεπίθεση τους συνεχίζεται, με πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν αναπτύξει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στη Zaporizhia - με τη συμμετοχή πολλών δυτικών μισθοφόρων, κάτι που παρατηρείται και στην Kherson - ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και το σενάριο να στραφούν προς τα ανατολικά, βάζοντας στο στόχαστρο τους ακόμα και το Donbass.
Υπό αυτά τα δεδομένα, με τους Ουκρανούς να αντεπιτίθενται και να κερδίζουν εδάφη, έχοντας στο πλευρό τους Δυτικούς μισθοφόρους που εντείνουν την παρουσία τους στις πολεμικές συγκρούσεις, παραμένει τεράστιο ερωτηματικό για το ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας, η οποία απλά επισημαίνει ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν.

Τεράστια στρατιωτική δύναμη Ουκρανών στη Zaporizhia – Δεν έχει προηγούμενο λένε οι Ρώσοι

Για τη συγκέντρωση τεράστιας δύναμης του ουκρανικού στρατού στη γραμμή επαφής με τις ρωσικές δυνάμεις στην επαρχία της Zaporizhia κάνουν λόγο φιλορώσοι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει προηγούμενο.
Σε δηλώσεις του ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία», υποστήριξε πως είναι πρωτόγνωρη η συγκέντρωση των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες αποτελούνται από ειδικές δυνάμεις, μισθοφόρους και αμυντικές δυνάμεις.
«Τόσο μεγάλος αριθμός στρατευμάτων δεν έχει ξαναφανεί κατά μήκος της πρώτης γραμμής στη περιοχή της Zaporizhia.
Εάν θα έπρεπε να αναφέρω όλες τις μονάδες, θα μας έτρωγε όλο τον χρόνο» είπε ο Rogov μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Soloviev Live TV.
Όπως είπε, στρατιώτες που μιλούν αγγλικά και πολωνικά υποστηρίζουν τους Ουκρανούς στρατιώτες ενώ προειδοποίησε ότι οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν βαρύ οπλισμό και εξοπλισμό στη γραμμή του μετώπου.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την εκκένωση πολιτών από τις περιοχές που βρίσκονται με την πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς η κατάσταση παρέμενε υπό έλεγχο.

Φεύγουν και από τη Μελιτόπολη;

Εν τω μεταξύ, ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ivan Fedorov φέρεται να υποστήριξε πως οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη Μελιτόπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Zaporizhia.
Όπως είπε, οι Ρώσοι στρατιώτες κατευθύνονται προς την Κριμαία, αναφέροντας πως εγκαταλείπουν σε πανικό και με κάθε μέσο την πόλη.
«Ήταν κάτι αναμενόμενο.
Η αστραπιαία ουκρανική επίθεση δε τους αφήνει καμία ευκαιρία.
Προκειμένου να απομακρύνουν τα κλεμμένα από τη Zaporizhia, οι στρατιώτες του «δεύτερου ισχυρότερου στρατού του κόσμου» εισβάλλουν σε γκαράζ και κλέβουν αυτοκίνητα» είπε ο Fedorov.
Σημειώνεται πως η Μελιτόπολη είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων από τον περασμένο Μάρτιο.

Ασφαλής η πρώτη γραμμή στην Kherson - Έντονη παρουσία Δυτικών μισθοφόρων

Την θέση πως οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Kherson διατύπωσε ο Kirill Stremousov αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικό-πολιτικής διοίκησης της Kherson που έχει οριστεί από τη Ρωσία.
«Η πρώτη γραμμή είναι σταθερή.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν απόπειρες εισόδου στο Davydov Brod και στην περιοχή της Kisilevka.
Όλες αυτές οι επιθέσεις απωθήθηκαν» υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ο Stremousov, επισημαίνοντας πως στις επιθέσεις αυτές πήραν μέρος πολλοί μισθοφόροι από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ολλανδία.
Όπως είπε ο Stremousov, δεν καταγράφεται κάποια αλλαγή της κατάστασης υπέρ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο στρατιωτικό μέτωπο.
Σημειώνεται πως η επαρχία της Kherson έχει τεθεί υπό τον ρωσικό έλεγχο από τον περασμένο Μάρτιο, από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Ανακατέλαβαν εδάφη όσο είναι η Κρήτη

Ο πρόεδρος Zelensky ανέφερε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του πως μέχρι στιγμής και κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα έχουν απελευθερωθεί 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μια έκταση όση είναι η Κρήτη), εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Kharkiv.
Όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, στη μισή από αυτήν την έκταση ήδη ο ουκρανικός στρατός έχει ολοκληρώσει τα μέτρα για την σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ στην υπόλοιπη συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εδραίωση της ουκρανικής κυριαρχίας.
Από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Malyar υποστήριξε ότι κατά την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, έχουν απελευθερωθεί περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι, τονίζοντας πως στόχος πλέον της Ουκρανίας είναι να διώξει τους Ρώσους από όλη την επικράτεια της.
321_3.JPG
Έρευνες για εγκλήματα πολέμου

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές αρχές στην επαρχία του Kharkiv διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κατά τη διάρκεια της παρουσίας των ρωσικών στρατευμάτων διενεργήθηκαν εγκλήματα πολέμου.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Kharkiv, Oleh Syehubov γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν μαζικών ταφών.
Από την πλευρά της η Ρωσία διαμηνύει κατηγορηματικά ότι οι δυνάμεις της δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα και καμία θηριωδία στις περιοχές που ελέγχουν.

Οι Ρώσοι ελέγχουν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας

Παρά το ντελίριο που έχει καταλάβει τα δυτικά ΜΜΕ για την ουκρανική αντεπίθεση και για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εξελιχθεί στο «Βιετνάμ» της Ρωσίας, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της χώρας, κυρίως στις νότιες και ανατολικές της επαρχίες.
Απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση το Κρεμλίνο τηρεί χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο αφενός πως η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Kharkiv εντάσσεται σε μια προσχεδιασμένη ενέργεια αναδίπλωσης των δυνάμεων της αφετέρου πως όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί με αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα επιτευχθούν.

Στόχος το Donbass

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και το σενάριο που θέλει τον ουκρανικό στρατό να κινείται ανατολικά προς την επαρχία του Luhansk, την οποία έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.
«Υπάρχει τώρα μια επίθεση στο Lyman και θα μπορούσε να ακολουθήσει μια ακόμα στο Siversk» είπε σε μήνυμα του ο Oleksiy Arestovych σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος προανήγγειλε συγκρούσεις και στο Svatovo, όπου όπως είπε οι Ρώσοι έχουν αποθήκες με οπλισμό.
«Και αυτό είναι που φοβούνται πιο πολύ.
Ότι θα πάρουμε το Lyman και μετά θα προχωρήσουμε σε Lysychansk και Sievierodonetsk» είπε ο Arestovych, κάτι που εάν συμβεί θα θέσει τεράστια ερωτήματα για το μέλλον της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Επικοινωνία Putin – Scholz

Έκκληση για κατάπαυση πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ζήτησε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz κατά τη διάρκεια της 90λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Όπως αναφέρει η καγκελαρία, ο Scholz κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να βρει μια διπλωματική λύση το συντομότερο δυνατό όσον αφορά την ουκρανική κρίση.
432.JPG
Ποιες εγγυήσεις ασφαλείας προτείνει το Κίεβο

Τις προτάσεις του Κιέβου για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία παρουσίασε το γραφείο του προέδρου της χώρας Volodymyr Zelensky, οι οποίες απορρίφθηκαν εντός λίγων ωρών από τη Ρωσία, δια στόματος του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, με το σκεπτικό ότι εγγυώνται την περαιτέρω τροφοδοσία της Ουκρανίας με δυτικά οπλικά συστήματα, ότι καθιστούν τον πυρήνα του ΝΑΤO εγγυητή της Ουκρανίας και τελικά, αποτελούν «προπομπό του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Τι αναφέρει το σχέδιο εγγυήσεων του Zelensky

Με βάση δημοσίευμα του Reuters για τα βασικά σημεία του προσχεδίου που δημοσίευσε το γραφείο του Volodymyr Zelensky, το Κίεβο αναγνωρίζει ως εγγυήτριες τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και την Τουρκία.
Το έγγραφο προβλέπει ξένες επενδύσεις στη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ουκρανίας, μεταφορά μεγάλης κλίμακας όπλων και πληροφοριών, στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων.
Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν μόνιμη προμήθεια όπλων στο Κίεβο και να βοηθήσουν οικονομικά.
Με βάση το έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο Tass, «με τις εγγυήσεις ασφαλείας, η βασική ομάδα των συμμάχων που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Πολωνία, τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις παροχής εγγυήσεων στην Ουκρανία και θα συνεργαστούν για την προώθηση ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου - που θα αποκληθεί Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου.
Το πλαίσιο εγγυήσεων θα συμπληρωθεί με πρόσθετες συμφωνίες υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, με παροχή πυραύλων και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας», δηλαδή ουσιαστικά με παροχή περαιτέρω εξοπλιστικών συστημάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Κεντρικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σύνταξη του σχεδίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρητή δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του Ουκρανού προέδρου, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που εκπόνησε τις συγκεκριμένες προτάσεις, μαζί με τον Ουκρανό διευθυντή του Γραφείου του Zelensky Andrey Yermak και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Andres Fog Rassmunsen.
O Yermak διευκρίνισε ότι το προσχέδιο για τις εγγυήσεις ασφαλείας εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας έως ότου γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και αποτελεί ένα πρώτο βήμα με σκοπό την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν συνιστούν εναλλακτική στην πολιτική της Ουκρανίας να γίνει 100% μέλος του ΝΑΤΟ. Η ευρωατλαντική ολοκλήρωση υπάρχει στο Σύνταγμά μας και αναμφισβήτητα θα υπάρχει όσο η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Medvedev: Οι εγγυήσεις ασφαλείας ισοδυναμούν με ενεργοποίηση του 5ου άρθρου του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά της Ρωσίας, η πρώτη αντίδραση στο σχέδιο εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας ήρθε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Medvedev που χαρακτήρισε το σχέδιο ως «πρόλογο στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σχολιάζοντας το σχέδιο του Κιέβου για τις εγγυήσεις, ο Dmitry Medvedev έγραψε συγκεκριμένα στο κανάλι του στο Telegram ότι «αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα προς μια παγκόσμια σύγκρουση».
«Η καμαρίλα του Κιέβου γέννησε ένα σχέδιο εγγυήσεων ασφαλείας, που ουσιαστικά αποτελούν πρόλογο του τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Φυσικά, κανείς δεν θα δώσει καμία εγγύηση στους Ουκρανούς Ναζί», πρόσθεσε.
Ο Medvedev τόνισε ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ισοδυναμούν σχεδόν με εφαρμογή του πέμπτου άρθρου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουκρανία που δηλώνει ότι εάν ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ γίνει θύμα ένοπλης επίθεσης, οι σύμμαχοι θα το θεωρήσουν επίθεση σε όλες τις χώρες της συμμαχίας και θα λάβουν τις ενέργειες που κρίνουν αναγκαίες.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε επίσης ότι η περαιτέρω παράδοση δυτικών όπλων στο Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάβαση της στρατιωτικής σύγκρουσης σε άλλο επίπεδο.
Τότε οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούν «να μένουν εκτός, στα καθαρά σπίτια και τα διαμερίσματά τους», γιατί «όλα θα φουντώσουν γύρω τους», κατέληξε ο Medvedev.

www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ https://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου