Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

«Τιμάμε τους νεκρούς μας και συνεχίζουμε» – Ο πύρινος λόγος του Στρατηγού στους κομάντος του ΕΤΑ


Η διάκριση των Ελλήνων ελεύθερων σκοπευτών στην Πολωνία έρχεται ως συνέχεια  της εντυπωσιακής παρουσίας τους στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022»

Κώστας Σαρικάς

Τρία χρόνια έπειτα από την απώλεια του Λοχία Κώστα Μελιγκώνη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στην Πάχη Μεγάρων  κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαίδευσης με αντικείμενο Ελεύθερη Πτώση, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η κορυφαία Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θρηνεί ένα ακόμη ‘’παιδί’’ της που έχασε τη ζωή του πάνω στο καθήκον.

Η είδηση του συγκλονιστικού δυστυχήματος στη Λιβύη με τον άδικο χαμό τριών Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των οποίων ο 27χρονος Αρχιλοχίας Γιώργος Βούλγαρης  ‘’πάγωσε’’ τους πάντες στη ‘’φωλιά’’ των Special Operators στη Νέα Πέραμο.

Οι ίδιοι οι συνάδελφοι του άτυχου καταδρομέα μετέφεραν το άψυχο σώμα του πίσω στην Ελλάδα και ήταν αυτοί που φώναξαν με όλη τους τη δύναμη μόνο μια λέξη, ‘’ΕΤΑ’’, τη στιγμή του ενταφιασμού του στο Μουζάκι Καρδίτσας προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Όμως το ‘’μέταλλο’’ με το οποίο είναι φτιαγμένοι οι κομάντος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών όπως και των υπόλοιπων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων τους επιβάλλει να συνεχίσουν. Η Μονάδα σταμάτησε μόνο για λίγο το σκληρό της εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το τελευταίο κατευόδιο στον 27χρονο Special Οperator. Και προχωρά με ένα πλήθος δραστηριοτήτων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Λίγες ώρες έπειτα από  την τραγωδία  στη Λιβύη, στην Βάση των Ελληνικών Special Forces στο Στρατόπεδο ‘’Καλλίνσκη’’ βρέθηκε ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Συγκέντρωσε τα Στελέχη του ΕΤΑ και τους μίλησε για την απώλεια του συναδέλφου τους αλλά και για την επόμενη μέρα. Ο πύρινος αλλά και ταυτόχρονα ανθρώπινος λόγος του Ειδικοδυναμίτη Στρατηγού περιελάμβανε λέξεις όπως ‘’τιμάμε’’, ‘’θυμόμαστε’’, ‘’συνεχίζουμε’’. ‘’Είμαστε κομμάτι της ιστορίας’’ ήταν η κατάληξη, με όλα όσα είπε να παραπέμπουν στο απόσπασμα από τον ‘’Λάμπρο’’ του Διονύσιου Σολωμού που αποτελεί το ‘’Ευαγγέλιο’’ του ΕΤΑ.

 ‘’Ἄντρας κι ἡ μοίρα ὅ,τι κι ἄ θέλει ἂς γράφει.’’

Και πράγματι τα Στελέχη της Μονάδας τίμησαν και αποχαιρέτησαν στο Μουζάκι τον 27χρονο Αρχιλοχία και επέστρεψαν για να συνεχίσουν. Να διατηρήσουν και να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο του ΕΤΑ και συνολικά των Μονάδων της ΔΕΠ που δικαίως πλέον περιλαμβάνονται  στην ‘’ελίτ’’ των Special Forces της Συμμαχίας. Με τελευταία απόδειξη όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα  στην  διεθνή άσκηση  ελεύθερων σκοπευτών Sniper Workshop «NEPTUNE – 23» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία. Στην άσκηση η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με 2 ζεύγη snipers, από το ΕΤΑ και τη Ζ΄ΜΑΚ τα οποία έκλεψαν τις εντυπώσεις και κυριάρχησαν μεταξύ των διαγωνιζόμενων από συνολικά 9 χώρες σε όλα τα αντικείμενα.

Η πρόσκληση που απηύθυναν οι Πολωνοί στους ελεύθερους σκοπευτές της ΔΕΠ μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς είχαν πληροφορηθεί τις επιδόσεις τους όταν πριν από λίγους μήνες οι Έλληνες SOF είχαν εκπαιδεύσει Ουκρανούς συναδέλφους τους οι οποίοι πλέον μάχονται στην πρώτη γραμμή. Το εξαιρετικό επίπεδο των Ελλήνων Snipers είχε αποδειχθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο

Σκοπός του Sniper Workshop «NEPTUNE – 23» όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ  ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και η επικαιροποίηση τακτικών, τεχνικών και χρήσης νέου εξοπλισμού των ελεύθερων σκοπευτών των χωρών που συμμετείχαν, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα για την προβολή του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και επαγγελματισμού του προσωπικού των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η διάκριση των Ελλήνων ελεύθερων σκοπευτών στην Πολωνία έρχεται ως συνέχεια  της εντυπωσιακής παρουσίας τους στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022» όπου οι Ελεύθεροι σκοπευτές του ΕΤΑ και της Ζ’ ΜΑΚ κατέλαβαν αντίστοιχα  την 1η και την 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου