Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεμένει από στρατεύματα και όπλα η Ρωσία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία ξεμένει από εφεδρικά στρατεύματα και όπλα που χρειάζεται απεγνωσμένα για να διατηρήσει τις μάχες της στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας, αντιστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοφ.

«Σε αντίθεση με ό,τι δηλώνει, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει κανένα απολύτως υπολογίσιμο στρατηγικό απόθεμα», δήλωσε ο Ουκρανός αντιστράτηγος στον βρετανικό «Economist». Ο Μπουντάνοφ ανέφερε ότι «τα στρατεύματα της Ρωσίας έχουν αρκετά χαμηλή απόδοση, ως και κακής ποιότητας εξοπλισμό», ενώ η πρόσφατη συνάντηση του Πούτιν με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι απόδειξη του ισχυρισμού του. Αν όλα είναι εντάξει και η Ρωσία έχει αρκετούς πόρους, γιατί ψάχνει για οβίδες και πυραύλους σε όλο τον κόσμο, και πολύ πρόσφατα σε Ιράν και Βόρεια Κορέα;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο Μπουντάνοφ επεσήμανε την «πρόωρη» ανάπτυξη της 25ης Στρατιάς Συνδυασμένων Οπλων της Ρωσίας, στις αρχές Αυγούστου, στην κατεχόμενη Ουκρανία, που διαθέτει μόνο το 70% του ανθρώπινου δυναμικού, ως και το 55% του εξοπλισμού που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε τις τελευταίες ημέρες ότι η Ρωσία πιθανότατα ανέπτυξε την 25η Στρατιά Συνδυασμένων Οπλων νωρίς τον Αύγουστο αντί για τον Δεκέμβριο. Είναι πιθανό ότι επιτάχυνε την ανάπτυξή της καθώς συνεχίζει να μάχεται με μία υπερβολικά τεντωμένη δύναμη κατά μήκος ενός μετώπου περίπου 1.000 χλμ., ενώ η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεσή της σε τρεις διαφορετικούς άξονες.

Η Ρωσία φέρεται να είναι έτοιμη να εντείνει την κινητοποίησή της, είπε ο Μπουντάνοφ στον εβδομαδιαίο «Economist», καθώς και ότι ο αριθμός των ατόμων είναι το μόνο προφανές πλεονέκτημα που διατηρεί η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας. Οσον αφορά στο ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό, είπε ότι «η ποιότητα είναι χαμηλή, αλλά η ποσότητα επαρκής».

Αυτό δεν ισχύει για το στρατιωτικό υλικό. Δεδομένου αυτού που αποκάλεσε «συρρίκνωση των στρατιωτικών πόρων» της Ρωσίας, ο Μπουντάνοφ προέβλεψε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα επιβιώσει μόνο μέχρι τα τέλη του 2025 και η ροή των όπλων της θα εξαντληθεί μέσα στο 2026. Αργότερα, στη συνέντευξη, ο Μπουντάνοφ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει επίσης να ξεμείνει από στρατιωτικούς πόρους, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του έχει πολλούς δυτικούς συμμάχους έτοιμους να της παράσχουν βοήθεια, ενώ η Ρωσία εξαρτάται από τον εαυτό της. Ενώ ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρατηρούν μια «μετατόπιση» στην ετοιμότητα των εταίρων τους στο να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ο Μπουντάνοφ είπε ότι έχει «καλή γνώση» για τις δυνατότητες της Δύσης. «Οι αποθήκες στις δυτικές χώρες δεν είναι τελείως άδειες. Ο,τι και να πει κανείς», πρόσθεσε. «Μπορούμε να το δούμε αυτό πολύ καθαρά ως υπηρεσία πληροφοριών της οποίας ηγούμαι».

Η πρόσφατη καταστροφική επίθεση στο ρωσικό υποβρύχιο «Rostov-on-Don» είναι μοναδική περίπτωση, επειδή η Ουκρανία δεν έχει τακτικές δυνατότητες να πλήξει τα ρωσικά υποβρύχια, γράφουν το τελευταίο διήμερο εξειδικευμένα Μέσα Ενημέρωσης.

Η αποτελεσματική πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ειδικά στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη, μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί ως ένα φανταστικό αποτέλεσμα χωρίς καμία υπερβολή. Μιλάμε για απενεργοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή γενικά για την πλήρη καταστροφή δύο πλοίων ταυτόχρονα – του υποβρυχίου «Rostov-on-Don» και του μεγάλου αποβατικού πλοίου «Μinsk».

Η Ουκρανία έπληξε μεγάλο αμφίβιο πλοίο για τρίτη φορά και υποβρύχιο για πρώτη φορά. Με βάση τη δορυφορική εικόνα, εκτιμάται ότι το «Rostov-on-Don» δεν μπορεί να αποκατασταθεί. «Τα εχθρικά υποβρύχια είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί ένα ολόκληρο σύμπλεγμα μέσων με ανθυποβρυχιακά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα δικά μας υποβρύχια», ανέφερε στον υπογράφοντα Ουκρανός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί ως ακόλουθος Αμυνας σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου