Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η NASA επικυρώνει τον επαναστατικό σχεδιασμό πρόωσης για αποστολές στο βαθύ διάστημα



Rotating detonation rocket engine, or RDRE hot fire test at Marshall Space Flight Center.
Credits: NASA

Καθώς η NASA κάνει τα πρώτα της βήματα προς την καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης παρουσίας στην επιφάνεια της Σελήνης, μια ομάδα μηχανικών ανάπτυξης πρόωσης στη NASA ανέπτυξε και δοκίμασε τον πρώτο πλήρους κλίμακας περιστρεφόμενο πυραυλοκινητήρα της NASA ή RDRE, έναν προηγμένο σχεδιασμό πυραυλοκινητήρα που θα μπορούσε αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο κατασκευής μελλοντικών συστημάτων πρόωσης.

Ο RDRE διαφέρει από έναν παραδοσιακό κινητήρα πυραύλων παράγοντας ώθηση χρησιμοποιώντας ένα φαινόμενο υπερηχητικής καύσης γνωστό ως έκρηξη. Αυτός ο σχεδιασμός παράγει περισσότερη ισχύ ενώ χρησιμοποιεί λιγότερα καύσιμα από τα σημερινά συστήματα πρόωσης και έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τόσο ανθρώπινα προσγειωμένα όσο και διαπλανητικά οχήματα σε προορισμούς στο βαθύ διάστημα, όπως η Σελήνη και ο Άρης.

Οι μηχανικοί στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα και ο κύριος συνεργάτης IN Space LLC, που βρίσκεται στο West Lafayette της Ιντιάνα, επιβεβαιώνουν δεδομένα από τις δοκιμές μεγάλης ισχύος RDRE που πραγματοποιήθηκαν το 2022 στην East Test Area του Marshall. Ο κινητήρας πυροδοτήθηκε πάνω από δώδεκα φορές, συνολικής διάρκειας σχεδόν 10 λεπτών.

Το RDRE πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο δοκιμής αποδεικνύοντας ότι το υλικό του – κατασκευασμένο από νέα κατασκευή πρόσθετων ή τρισδιάστατη εκτύπωση, σχέδια και διαδικασίες – μπορούσε να λειτουργήσει για μεγάλες διάρκειες, ενώ αντέχει στην ακραία θερμότητα και πίεση που δημιουργούνται από εκρήξεις. Ενώ λειτουργούσε με τέρμα γκάζι, το RDRE παρήγαγε πάνω από 4.000 λίβρες ώθησης για σχεδόν ένα λεπτό με μέση πίεση θαλάμου 622 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα, την υψηλότερη βαθμολογία πίεσης για αυτόν τον σχεδιασμό στην καταγραφή.

Το RDRE ενσωματώνει το κράμα χαλκού GRCop-42 που αναπτύχθηκε από τη NASA με τη διαδικασία κατασκευής προσθέτων σύντηξης κλίνης πούδρας, επιτρέποντας στον κινητήρα να λειτουργεί κάτω από ακραίες συνθήκες για μεγαλύτερη διάρκεια χωρίς υπερθέρμανση.

Πρόσθετα ορόσημα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής περιλαμβάνουν την επιτυχή απόδοση τόσο του βαθύ γκάζι όσο και της εσωτερικής ανάφλεξης. Αυτή η επιτυχημένη επίδειξη φέρνει την τεχνολογία πιο κοντά στη χρήση με μελλοντικά πτητικά οχήματα, επιτρέποντας στη NASA και στο εμπορικό διάστημα να μεταφέρουν περισσότερο ωφέλιμο φορτίο και μάζα σε προορισμούς στο βαθύ διάστημα, ουσιαστικό στοιχείο για να γίνει πιο βιώσιμη η εξερεύνηση του διαστήματος. Λόγω της πρόσφατης επιτυχίας της NASA με το RDRE, οι μηχανικοί της NASA πραγματοποιούν περαιτέρω εργασίες για την ανάπτυξη ενός πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμου RDRE κατηγορίας 10.000 λιβρών για τον προσδιορισμό των πλεονεκτημάτων απόδοσης σε σχέση με τους παραδοσιακούς κινητήρες υγρών πυραύλων.

RDRE is managed and funded by the Game Changing Development Program in NASA’s Space Technology Mission Directorate.

Πως δουλεύει ο πραγματικά αξιόλογος κινητήρας διαστήματος θα δείτε το παρακάτω βίντεο για να το καταλάβετε.




Στην Αμερική φτιάχνουν πυραύλους στα πανεπιστήμια.

Στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς με ανάπτυξη τεχνολογίας.

http://sdsurocketproject.blogspot.com/2013/08/8172013-launch-electronicsandroid.html



http://sdsurocketproject.blogspot.com/2013/05/control-systems-debrief.html

https://www.sdsurocketproject.org/

Τα χρήματα που δίνουν οι χορηγοί είναι πολύ λίγα στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.



Φτιάχνουν τα πάντα σχεδόν οι φοιτητές και ειδικά το σύστημα κατεύθυνσης.

Δούλευαν από το 2013 δείτε το βίντεο με την εκτόξευση το 2020.

ΠΗΓΗ hellenicdefencenet









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου