Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Κορβέτα Ελληνική;


Και ποιοι νομίζουν ότι είναι όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα φτιάξουν κορβέτα ελληνική;
Ας ξεκινήσουμε πρώτα την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και…βλέπουμε!

Tο 2021, κατά την διάρκεια της αμυντικής έκθεσης DEFEA, το επιτελείο RMS (Rotary and Mission Systems, το τμήμα του ομίλου υπεύθυνο και για τα ναυτικά προγράμματα) της Lockheed Martin, επισκέφτηκε το περίπτερο του ελληνικού σχεδιαστικού γραφείου ALS NSD. Μετά την επίσκεψη η LM αποφάσισε να τολμήσει την εξέλιξη των σχεδίων για το σκάφος ALS 100, μεγέθους κορβέτας, με σκοπό να το προτείνει ως λύση στο ΠΜ μας.

Πολύ γνωστό ελληνικό ναυπηγικό γραφείο, η σχεδιαστική ομάδα  ALS NSD και το RMS της LM συνεργάστηκαν και σχεδίασαν σε αρχικό στάδιο (σε σημαντικό βαθμό ωριμότητας) το κάτωθι πλοίο:

Εκτόπισμα στην περιοχή των 2500 τόνων

Ταχύτητα στην περιοχή των 27-28 κόμβων

Μήκους στην περιοχή των 95-100 μέτρων

3 κάθετοι εκτοξευτές ExLS (δηλαδή 9 κελιά, ίδιων διαστάσεων με τα Mk41), για 36 αντιαεροπορικούς πυραύλους είτε ESSM Block 2 είτε CAMM-ER

Ένα πυροβόλο Vulcano 76 χιλιοστών

2 RWS των 20mm

Έναν εκτοξευτή RAM mk-144

8 αντιπλοϊκοί πύραυλοι NSM, εναλλακτικά 8 Exocet MM40 Block 3c

Σύστημα μάχης το COMBATSS-21

Κύριο ραντάρ το Hensoldt TRS-4D

Συρόμενο sonar CAPTAS-2

Sonar τρόπιδας Kingklip Mk2

Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Scorpius-N της IAI/ELTA

Ελικοδρόμιο με υπόστεγο και λειτουργικό ελικόπτερο το MH-60R

Η πρόταση προέβλεπε την δημιουργία μιας ελληνικής σχεδίασης κορβέτας (της ALS και των άλλων συνεργατών), με εγχώρια κατασκευή, με ηλεκτρονικά και όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Απευθυνόταν στο ΠΝ αλλά στόχευε και σε πελάτες διεθνώς. Η  LM λέγεται ότι πρότεινε, η τελική σχεδίαση  να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα FMS που θα γίνονταν η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ που είχε ήδη προτείνει για το ΠΝ.

Ακούστηκε ότι το ΠΝ μας ή/και κάποιοι αρμόδιοι της κυβέρνησης (που έχουν φτάσει τα 14 δις για εξοπλισμούς ως τώρα) θεώρησαν το συγκεκριμένο σκάφος ως “υψηλού ρίσκου εξέλιξης”. Έτσι, μετά τις εισηγήσεις περί … υψηλού ρίσκου, η όλη πρόταση ρίχτηκε στον…κάλαθο των αχρήστων.

Σκέψεις μας

Πολύ καλά έπραξαν το ΠΝ μας και οι κάποιοι αρμόδιοι της κυβέρνησης. ‘Ο έξυπνος άνθρωπος δεν ριψοκινδυνεύει εύκολα’, όπως μας λένε οι σοφοί. Για να ριψοκινδυνεύσει κάποιος χρειάζεται τόλμη.

‘Το να αποτολμά κανείς τα αδύνατα, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανόητου ανθρώπου’ και όχι μιας σοβαρής κυβέρνησης και ενός ένδοξου πολεμικού ναυτικού. Και βέβαια είναι αδύνατο αυτό το ελληνικό σχέδιο της ελληνικής αυτής σχεδιαστικής ομάδας και του πολύ γνωστού ελληνικού ναυπηγικού γραφείου και της αμερικανικής εταιρειούλας LM. Και ποιοι νομίζουν ότι είναι όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα φτιάξουν κορβέτα ελληνική;


Τόλμη:


Η περιφρόνηση του κινδύνου ή άλλων δυσκολιών: ‘Οι μάχες κερδίζονται με την τόλμη, με το θάρρος’. ‘Χρειάζεται τόλμη για να γίνεις ένας πετυχημένος επιχειρηματίας’.


‘Οι ριζοσπαστικές λύσεις θέλουν τόλμη’. ‘Δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, αλλά επειδή δεν τολμάμε μας φαίνονται δύσκολα’.

Είναι και κάποιοι που πιστεύουν ακόμα ότι : ‘Ο τολμών νικά’. Σίγουρα δεν ανήκουν στο ΠΝ μας ούτε στην ελληνική μας κυβέρνηση.

Εμείς στα χωριά μας για αυτόν που έχει τόλμη λέμε «he has guts» και για αυτόν που δεν έχει «he is chicken-hearted».

Ας ξεκινήσουμε πρώτα την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και…βλέπουμε!


ΥΓ1: Στο στόλο μας είναι ενταγμένη και η κανονιοφόρος Τόλμη. Το κείμενο είναι σαρκαστικό και δεν έχει πρόθεση να προσβάλει:

1.       το προσωπικό του ΠΝ μας, πόσο μάλλον το πλήρωμα της κανονιοφόρου μας,

2.       την ελληνική μας κυβέρνηση,

3.       οποιονδήποτε άνθρωπο ή εταιρεία.

ΥΓ2: Το κείμενο δεν έχει σκοπό την πολιτική προπαγάνδα ή οποιονδήποτε πολιτικό προσανατολισμό ή άλλη πολιτική καθοδήγηση.

https://flight.com.gr/als-proposed-hellenic-corvette-to-hellenic-navy/

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Προτάθηκε ελληνικής σχεδίασης κορβέτα στο ΠΝ αλλά απορρίφθηκε!

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου