Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Τουρκία: Παρατείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της σε Συρία και Ιράκ για ακόμη δύο χρόνια


Το κοινοβούλιο στην Τουρκία ενέκρινε, χθες Τρίτη, την παράταση των επιχειρήσεων του στρατού στη γειτονική Συρία και το Ιράκ για δύο ακόμη χρόνια.

Για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις εγκρίθηκαν το 2013 για να υποστηρίξουν τη διεθνή εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και έκτοτε ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Το 2021, ανανεώθηκε για πρώτη φορά για δύο χρόνια, δίνοντας στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την «ελευθερία» για να συνεχίσει τις εκστρατείες κατά των Κούρδων πολιτοφυλακών στην ταραχώδη περιοχή.

«Είναι σημαντικό για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ενάντια σε κάθε είδους κινδύνους, απειλές και ενέργειες που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια», αναφέρει η πρόταση που υπογράφει ο Ερντογάν.

Η πρόταση Ερντογάν αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία θα καλωσόριζε την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της με απώτερο στόχο την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων σύμφωνα με τις συνθήκες που όρισε ο πρόεδρος.

Ο Ερντογάν καλεί ξένα στρατεύματα στο τουρκικό έδαφος

Αυτή η ρήτρα προκάλεσε έντονη κριτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, το οποίο αντιτίθεται στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος. «Ως εθνικιστής, δεν θέλω ξένα στρατεύματα να πατήσουν το πόδι τους στο τουρκικό έδαφος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου την περασμένη εβδομάδα. Οι βουλευτές του CHP καταψήφισαν την πρόταση.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις διασυνοριακές αεροπορικές επιδρομές της εναντίον κουρδικών στόχων στη βορειοανατολική Συρία και στο βόρειο Ιράκ ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα την 1η Οκτωβρίου, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Άγκυρα όσο και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία στόχευε κυρίως πετρελαϊκές και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η ομάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – του de facto στρατού των Κούρδων στην περιοχή – που πρωτοστάτησαν στη μάχη για την εκτόπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή το 2019. Η Άγκυρα θεωρεί το YPG τρομοκρατική ομάδα με δεσμούς με το PKK.

Με πληροφορίες από: Αl Arabiya / Φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου