Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Guardian: Αιχμάλωτοι στη Γάζα - Τα πρόσωπα των ομήρων της Χαμάς - Οι ιστορίες τους


Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι συγκλονιστικές ιστορίες πίσω από τα πρόσωπα των ανθρώπων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν από τη Χαμάς το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου, όταν η οργάνωση εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ.

Σε δημοσίευμά του, ο Gurdian, καταγράφει τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα πρόσωπα των αιχμαλώτων, για τους οποίους αναφέρει πως είναι νεαρά παιδιά, ακτιβιστές της ειρήνες, ηλικιωμένοι, αλλά και στρατιώτες, οι οποίοι απήχθησαν με΄σα από κιμπούτς και από ένα φεστιβάλ.

Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα και τις ιστορίες τους

Ολόκληρη οικογένεια σχεδόν ξεκληρίστηκε, καθώς 10 μέλη της εξαφανίστηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Be'eri, ενώ βρέθηκαν τρεις μέρες αργότερα τα δύο σοροί.

Η 60χρονη Lilach Kipnis , και ο 65χρονος σύζυγός της, Eviatar, τελευταία φορά εθεάθησαν στο καταφύγιο του σπιτιού τους. Άλλα 8 μέλη της οικογένειάς τους χάθηκαν επίσης από το κιμπούτς: η αδελφή της Λίλαχ , η Σοσάν Χαράν, η ιδρυτής μιας γεωργικής ΜΚΟ, ο σύζυγός της, Avshalom Haran, η κόρη τους Adi Shoham με τον σύντροφό της, Tal Shoham και τα δύο παιδιά τους, Naveh και Yahel Shoham , που είναι οκτώ και τριών ετών αντίστοιχα. Η αδερφή του Avshalom Sharon Avigdori και η κόρη της Νόαμ Αβιγκντόρι.

Τα πτώματα των Eviatar Kipnis και Avshalom Haran βρέθηκαν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Ο φροντιστής του Eviatar Kipnis, Paul Vincent Castelvi , ο οποίος επίσης σκοτώθηκε, είναι ένας από τους τρεις φροντιστές από τις Φιλιππίνες που έχασαν τη ζωή τους.

Η Yonat Or , 50, ο σύζυγός της, Dror , επίσης 50 ετών, και τα δύο από τα τρία παιδιά τους, ο Noam , 15 ετών και η Alma , 13, αγνοούνται επίσης μετά την επίθεση στο κιμπούτς Be'eri.

Η 74χρονη Βίβιαν Σίλβερ, καναδικής καταγωγής ακτιβίστρια που εδώ και καιρό ζητούσε ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, απήχθη επίσης από το ίδιο κιμπούτς.

Ο Άλεξ Ντάνσιγκ , 75, ιστορικός του Ολοκαυτώματος που έχει γράψει βιβλία για την εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας και τη συστηματική δολοφονία Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταφέρθηκε από το κιμπούτς Nir-oz. Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ.

Η Doron Asher Katz , 34 ετών, μεταφέρθηκε από το κιμπούτς Nir-oz μαζί με τις κόρες της – Raz , πέντε και Aviv , τριών – και τη μητέρα της, Efrat Katz , 67 ετών.

Ο Amiram Cooper , 85, και η σύζυγός του, Nurit , 80, μεταφέρθηκαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς Nir-oz, είπε η κόρη τους Noa στο BBC . Είπε ότι η οικογένεια μίλησε για τελευταία φορά με το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο κιμπούτς, αλλά είχε καταφέρει να εντοπίσει το τηλέφωνο του πατέρα της στη Γάζα. Ο Νόα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι το ζευγάρι δεν έχει τα φάρμακά του.

Η Yaffa Adar , 85 ετών, απήχθη επίσης από το κιμπούτς Nir-oz. Αργότερα εμφανίστηκε ένα βίντεο που την δείχνει τυλιγμένη με μια κουβέρτα με ροζ λουλούδια και να οδηγείται σε ένα καρότσι του γκολφ στη Γάζα . Η οικογένειά της έχει αρνηθεί τις υποδείξεις ότι η ακλόνητη συμπεριφορά της στα πλάνα υποδηλώνει ότι αγνοούσε τι συνέβαινε. Η Yaffa είναι χωρίς το φάρμακο που χρειάζεται για την αρτηριακή της πίεση και τον χρόνιο πόνο της.

Η Ada Sagi , 75 ετών, που γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος από την Πολωνία, είναι συνταξιούχος δασκάλα Αραβικών που έχει αγωνιστεί για την ειρήνη στην περιοχή. Απήχθη από το κιμπούτς Nir-oz.

Η Noiya , 16, Βρετανίδα υπήκοος της οποίας το επώνυμο δεν έχει αποκαλυφθεί , εξακολουθεί να αγνοείται μετά την επίθεση στο σπίτι της στο κιμπούτς Be'eri. Η μητέρα της, Lianne , και η αδερφή της, Yahel , 13, έχουν σκοτωθεί. Ο πατέρας της, Έλι , παραμένει αγνοούμενος.

Η Σελίν Μπεν Ντέιβιντ Νάγκαρ , 35 ετών, χάθηκε ενώ πήγαινε στο φεστιβάλ Supernova με δύο φίλους. Ο σύζυγός της, Ido Nagar, έχει ενημερωθεί ότι η σύζυγός του επέζησε της επίθεσης, αλλά οι φίλοι της όχι. «Έχουμε ένα μωρό έξι μηνών», είπε στο BBC . «Αυτό υποτίθεται ότι ήταν το τελευταίο της πάρτι που θα απολάμβανε πριν επιστρέψει στη δουλειά. Συμφωνήσαμε να την πάρω τα μεσάνυχτα, αλλά δεν γύρισε ποτέ σπίτι».

Η οικογένεια της Liri Elbag , 18 ετών, έψαχνε για νέα της δόκιμης, η οποία μόλις είχε ξεκινήσει τη στρατιωτική της θητεία στα σύνορα της Γάζας. Μια φίλη έστειλε στον πατέρα της, ένα βίντεο που δείχνει τη Λίρι να συνωστίζεται στο πίσω κάθισμα ενός ισραηλινού στρατιωτικού φορτηγού που είχαν πάρει οι μαχητές, καθισμένη δίπλα σε δύο άλλους ομήρους.

Ο Itay Chen , 19 ετών, ήταν περίπου ένα χρόνο στη στρατιωτική του θητεία στο ισραηλινό τεθωρακισμένο σώμα όταν η βάση του κοντά στα σύνορα της Γάζας δέχτηκε επίθεση, είπε ο πατέρας του, Ruby Chen, στους δημοσιογράφους. Η Ρούμπι Τσεν είπε ότι η οικογένεια ετοιμαζόταν να γιορτάσει τη μπάρμιτζβα του αδερφού του Ιτάι, Άλον, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ακόμη ότι αυτή η γιορτή… θα γίνει στο εγγύς μέλλον».

Ο Owat Suriyasri , 40 ετών, από την επαρχία Sisaket στην ανατολική Ταϊλάνδη, είναι μεταξύ των δεκάδων μεταναστών εργαζομένων που φοβούνται ότι σκοτώθηκαν ή απήχθησαν μετά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ, όπου πολλοί εργάζονται στη γεωργία και σε άλλους τομείς. Μετακόμισε στο Ισραήλ το 2021 για βελτιωμένους μισθούς, ελπίζοντας να χτίσει ένα καλύτερο σπίτι για τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Τουλάχιστον 18 Ταϊλανδοί πολίτες σκοτώθηκαν και 11 κατασχέθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Σουριγιάσρι.

Ο Iván Illarramendi , 46, Ισπανός πολίτης γεννημένος στο Zarautz, στη Χώρα των Βάσκων, μεταφέρθηκε από το Kissufin kibbutz με τη σύζυγό του, Loren Garcovich , η οποία φέρεται να είναι 47χρονη Χιλιανή υπήκοος με ισραηλινές ρίζες. «Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι έχουν απαχθεί και δεν έχουν καταγραφεί ως σκοτωμένοι στις επιθέσεις», είπε ο πατέρας του Γκάρκοβιτς, Ντάνι, στην τηλεόραση της Χιλής . «Όσο τα πράγματα παραμένουν έτσι, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τους πάρουμε πίσω».

Η Mia Schem , 21, μια Γαλλο-Ισραηλινή γυναίκα επίσης όμηρος κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς . Στο βίντεο, η Schem που εμφανίζεται με τραυματισμένο χέρι, ζητά να επιστραφεί στην οικογένειά της το συντομότερο δυνατό. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε το βίντεο ως «απεχθή πράξη» και ζήτησε την απελευθέρωσή της άνευ όρων.

Η Noa Argamani , 26, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στην πόλη Beersheba του νότιου Ισραήλ, απήχθη από το φεστιβάλ Supernova μαζί με τον σύντροφό της, Avinathan Or .

Η Shani Louk , 22, Γερμανοϊσραηλινή φοιτήτρια από το Βερολίνο, θεωρείται ότι απήχθη από το ίδιο φεστιβάλ. Η μητέρα της, Ρικάρντα Λουκ, είπε ότι έλαβε πληροφορίες ότι η κόρη της «ζούσε αλλά έχει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και είναι σε κρίσιμη κατάσταση».

Ο Hersh Goldberg-Polin , ένας 23χρονος από την Ιερουσαλήμ που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, εθεάθη για τελευταία φορά στις 7 Οκτωβρίου όταν οι μαχητές της Χαμάς τον φόρτωσαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού μαζί με άλλους ομήρους που είχαν απαχθεί από το φεστιβάλ Supernova. Η μητέρα του, Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, τον περιέγραψε ως επιζών.


Η Maya Regev , 21, και ο αδερφός της Itay , 18, απήχθησαν από το ίδιο φεστιβάλ. Η οικογένειά τους ανακάλυψε ένα βίντεο της Χαμάς που δείχνει τον Itay σε αιχμαλωσία στη Γάζα. Αν και η Μάγια δεν απεικονίστηκε στο βίντεο, ο ισραηλινός στρατός είπε στην οικογένεια και οι δύο ήταν όμηροι στη Γάζα. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες. «Θέλω να ξέρω ότι τα παιδιά μου είναι ζωντανά», είπε ο πατέρας τους, Ilan Regev.


ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου