Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Σφοδρή αντίδραση της Τεχεράνης στη δεύτερη φάση του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς


Εντείνονται οι φόβοι για έναν πλήρους κλίμακας περιφερειακό πόλεμο, καθώς το Ισρ61αήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα, πραγματοποιώντας παράλληλα και χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα. Οι εξελίξεις πυροδοτούν την αντίδραση της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε ότι οι κινήσεις του Ισραήλ «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τους πάντες  να αναλάβουν δράση. Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης αλλά έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση στο πεδίο της μάχης» έγραψε χαρακτηριστικά στο X (πρώην Twitter).

6Τι είναι ο «άξονας της αντίστασης»

Ο «άξονας αντίστασης» αναφέρεται σε ένα δίκτυο δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, μέρος του οποίου είναι και η Χαμάς.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μείνει έξω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, καθώς επιθυμούν να σταματήσουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ, η οποία εδρεύει στον Λίβανο και υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, ενώ και οι Χούθι της Υεμένης όπως και εξτρεμιστικές οργανώσεις του Ιράκ εξαπολύουν ρουκέτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλησε να τεντώσει το σχοινί με την Τεχεράνη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν είχε συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου