Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

NYT: Αμερικανική συνταγή επέλεξαν οι Ισραηλινοί για τη Γάζα

Οι πιέσεις των ΗΠΑ φαίνεται να οδήγησαν σε ανασχεδιασμό και προσεκτικές διεισδύσεις αντί γενικευμένης επίθεσης. Τα πλεονεκτήματα της νέας στρατηγικής.

Η απόφαση του Ισραήλ να μην προχωρήσει σε πλήρους κλίμακας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και αντ' αυτού να πραγματοποιήσει πιο περιορισμένες χερσαίες εισβολές, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, ευθυγραμμίζεται με τις προτάσεις που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στους Ισραηλινούς, δήλωσαν στους New York Times αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν προειδοποίησαν ότι ήταν δύσκολο να πει κανείς τι θα έκανε τελικά το Ισραήλ, καθώς οι αυξημένες αεροπορικές επιδρομές και οι εκτεταμένες χερσαίες εισβολές τις τελευταίες τρεις ημέρες έδειχναν μια πιο επιθετική στάση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή για να ξεκινήσουν «το δεύτερο στάδιο του πολέμου», αν και δεν περιέγραψε την κίνηση ως εισβολή. Αξιωματούχοι του στρατού δήλωσαν νωρίτερα το Σάββατο ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα και παρέμειναν εκεί το βράδυ του Σαββάτου.

Μέχρι στιγμής, οι εισβολές στη Γάζα από τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις είναι μικρότερες και πιο στενά εστιασμένες από ό,τι περιέγραψαν αρχικά οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στον κ. Όστιν και σε άλλους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, δήλωσαν οι ίδιες πηγές το Σάββατο.

Πράγματι, τα αρχικά ισραηλινά σχέδια εισβολής ανησύχησαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι δεν είχαν επιτεύξιμους στρατιωτικούς στόχους και ότι ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν ακόμη έτοιμος να ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή.

Σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γ. Γκάλαντ, ο κ. Οστιν τόνισε την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης του τρόπου με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν χερσαία εισβολή στη Γάζα, όπου η Χαμάς διατηρεί ένα περίπλοκο δίκτυο σηράγγων κάτω από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι Ισραηλινοί βελτίωσαν το σχέδιό τους μετά από συντονισμένη προσπάθεια του κ. Όστιν και άλλων αξιωματούχων, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος το Σάββατο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει τον πολεμικό σχεδιασμό μεταξύ των συμμάχων. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επέμειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν πει στο Ισραήλ τι να κάνει και εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια χερσαία εισβολή.

Άλλοι παράγοντες που επίσης πιθανότατα επηρέασαν τον πολεμικό σχεδιασμό του Ισραήλ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι ο πιθανός αντίκτυπος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και το γεγονός ότι οι ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν διχαστεί σχετικά με το πώς, πότε αλλά ακόμα και το εάν θα εισβάλουν.

Ωστόσο, νυν και πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου, καθώς και πρώην διοικητές των ΗΠΑ που διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πόλεις, δήλωσαν το Σάββατο ότι το Ισραήλ φαίνεται να διεξάγει μια σταδιακή επιχείρηση, με μικρότερες μονάδες αναγνώρισης να προχωρούν στη Γάζα για να εντοπίσουν μαχητές της Χαμάς, να συγκρουστούν μαζί τους και να ταυτοποιήσουν τα τρωτά τους σημεία.

«Μόλις ανακαλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά, φέρνουν την κύρια δύναμη επίθεσης», δήλωσε ο Mick Mulroy, συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

Ο Frederick B. Hodges, στρατηγός τριών αστέρων που υπηρέτησε στο Ιράκ, είπε ότι η τακτική φαίνεται επίσης να είναι ένας τρόπος για τις ισραηλινές δυνάμεις «να μειώσουν ή να περιορίσουν τις απώλειες καθώς και τις παράπλευρες ζημιές» σε κτίρια.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου