Η ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, φαίνεται πως αιφνιδίασε την ηγεσία της Χαμάς, όπως παραδέχθηκε στους Financial Times αξιωματούχος της οργάνωσης.

Μιλώντας από το γραφείο του στη Βηρυτό, το υψηλόβαθμο μέλος της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, Αλί Μπαράκε, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι «δεν περίμεναν τόση απάντηση» από τις ΗΠΑ.

«Μια ισραηλινή απάντηση; Ναι, το περιμέναμε αυτό. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η είσοδος των ΗΠΑ στη μάχη, και αυτό δεν το υπολογίσαμε», είπε, σύμφωνα με τους Financial Times .

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται αφότου οι ΗΠΑ έστειλαν πολλές από τις δυνάμεις τους στην περιοχή προς υποστήριξη της επιχείρησης του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Τα σχόλια του Μπαράκε έρχονται καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, θα κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση με ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο προσθέτει πως ο αμερικανικός στρατός έπληξε δύο εγκαταστάσεις την Παρασκευή στην ανατολική Συρία, οι οποίες όπως εκτίμησε, συνδέονται με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Μίια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου στις 8 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν το αεροπλανοφόρο, USS Gerald R. Ford στη Μεσόγειο ενώ μερικές μέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, καθώς μαχητικά αεροσκάφη και πυρομαχικά.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr