Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Κρατήστε τα χαλινάρια των αλόγων! Η διαδικασία της πώλησης των F-16 στην Τουρκία δεν έχει καν ξεκινήσει, αν και έφυγε το εμπόδιο του γερουσιαστή Μενέντεζ…


FILE PHOTO: Robert Menendez Speaks at Gateway Presser with President Biden, Sec. Buttigieg, Sen.’s Schumer, Booker and Gillibrand. Photo via his office, Senator Bob Menendez, flickr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τα πρωτόκολλα επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι αρκετό για να κλειδώσει την πώληση, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα 40 νέα μαχητικά F-16 που αναζητά να αγοράσει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Μπράιαντ Χάρις της ιστοσελίδας Defense News, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τέσσερις βασικοί Αμερικανοί νομοθέτες που θα έπρεπε να δώσουν το “πράσινο φως” για τα μαχητικά αεροσκάφη Block 70 F-16 στην Τουρκία εκφράζουν ανησυχίες για άλλα ζητήματα που δεν σχετίζονται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι πρόεδροι και τα ιεραρχικά μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, στη Γερουσία και στη Βουλή μπορούν να δεσμεύσουν μονομερώς τις πωλήσεις όπλων. Και αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον δύο από αυτούς δεν θα δεσμευτούν να υπογράψουν την πώληση ακόμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin, (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει την Τουρκία να κινείται θετικά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «είναι σαφές ότι έπρεπε να το κάνουν αυτό πριν σκεφτούμε τις πωλήσεις όπλων».

“Αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα που αξιολογούμε σχετικά με τις πωλήσεις όπλων”, πρόσθεσε ο Cardin. «Η χρήση των οπλικών συστημάτων, τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ανησυχίες που έχουμε. Επομένως, υπάρχουν άλλα θέματα που θα εξετάσουμε».

«Αλλά δεν θέλω να δώσω κανένα μήνυμα αυτή τη στιγμή γιατί δεν είχαμε αυτές τις συνομιλίες με την κυβέρνηση (του Τζο Μπάιντεν)», είπε. «Πρώτα θέλω να ακούσω από την κυβέρνηση».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 της Τουρκίας, αλλά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στη συμφωνία αφού ο Ερντογάν συμφώνησε να άρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike McCaul, R-Texas, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από τον Τύπο.

Ένας εκπρόσωπος του βουλευτήν Γκρέγκορι Μικς (από τη Νέα Υόρκη), του κορυφαίου Δημοκρατικού στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «ανυπομονεί για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή, τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των παράνομων ρωσικών χρηματοοικονομικών ροών και την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

«Η διαβίβαση αυτών των πρωτοκόλλων από μόνη της δεν άλλαξε τη θέση του και ελπίζει ότι θα επικυρωθούν αμέσως και θα σημειωθεί πρόοδος σε όλα αυτά τα θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μικς.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν μη στρατιωτικές υποδομές στη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους, με αποτέλεσμα να διακοπεί το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα σε μεγάλο μέρος της περιοχής. Τα τουρκικά πλήγματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 218 αμάχους, σύμφωνα με την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Κούρδων, η οποία υποστηρίζεται από περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Συρία.

Η Τουρκία ξεκίνησε την τελευταία της εκστρατεία κατά της βορειοανατολικής Συρίας νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού μια ομάδα που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, επιτέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα, τραυματίζοντας δύο αξιωματικούς, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το PKK συνδέεται με την υπό την ηγεσία των Κούρδων διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αμερικανικής κατασκευής F-16 που κατέχει κατά τις προηγούμενες εναέριες επιθέσεις της στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία τοποθέτησε επίσης F-16 στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Αρμενία το 2020 για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε αυτόν τον πόλεμο και περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι εγκατέλειψαν την περιοχή τον Σεπτέμβριο, μια κίνηση που η Αρμενία περιέγραψε ως εθνοκάθαρση.

Ερωτηθείς από το Defense News σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν, ο γερουσιαστής James Risch από το Αϊντάχο -ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας- είπε ότι έχει ανησυχίες.

Ωστόσο, πρόσθεσε, μπορεί ακόμα να δώσει το πράσινο φως για τα F-16 εάν η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρις είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει έρθει σε επαφή με το Κογκρέσο από τότε που ο Ερντογάν υπέβαλε τα πρωτόκολλα επικύρωσης στο κοινοβούλιο, αλλά τόνισε: «Δεν νομίζω ότι πραγματικά χρειάζεται αφού είχαμε μακρές, λεπτομερείς συνομιλίες για αυτό. Όλοι γνωρίζουν ποιες ήταν οι παράμετροι».

Ενώ η πώληση των F-16 εξακολουθεί να κρέμεται, το σημαντικότερο εμπόδιο της Τουρκίας στη συμφωνία δεν αποτελεί πλέον παράγοντα. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez, Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), έχασε τη θέση του προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε ένα κατηγορητήριο για διαφθορά εναντίον του τον Σεπτέμβριο – το δεύτερο της πολιτικής του καριέρας.

Ως εκ τούτου, ο Menendez έχει χάσει την εξουσία του να αναστέλλει μονομερώς τις πωλήσεις όπλων.

Ο Μενέντεζ είχε δεσμευτεί να μην πραγματοποιήσει την πώληση των F-16 ακόμη και αν η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες του ήταν οι επανειλημμένες εισβολές της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Τζέρσεϊ δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που υποδεικνύουν ότι δεχόταν δωροδοκίες από την Αίγυπτο και με τη σειρά του άσκησε πίεση στους συναδέλφους του στη Γερουσία να μην κόψουν ή να δεσμεύσουν τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κάιρο.

Ο Μενέντεζ παραμένει στη Γερουσία και είναι μέλος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων.

Πληροφορίες από: Ιστοσελίδα Defense News, Μπράιαντ Χάρις (Bryant Harris) – Turkey F-16 sale not a done deal, even with Sweden’s NATO bid on track

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου