Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο χάρη στις στρατιωτικές δαπάνες


Μόσχα.

Μάιος 18, 2024. Ελλάδα.

Η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες για την επίθεσή του στην Ουκρανία είχαν φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Το Κρεμλίνο έχει στρατιωτικοποιήσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία από τότε που έστειλε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όπου οι τεράστιες δαπάνες συνέβαλαν στην τόνωση της ανάπτυξης και στην ελάφρυνση του πλήγματος των δυτικών κυρώσεων .

Η εθνική στατιστική υπηρεσία, Rosstat, δήλωσε ότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε από 4,9% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους σε 5,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με το Agence France-Presse.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι οι τεράστιες ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες, όπως είπε, ξεπέρασαν το 8% του ΑΕΠ, είχαν φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

«Αυτό το επίπεδο δεν είναι ακόμη επικίνδυνο. Στη Σοβιετική Ένωση την περίοδο μεταξύ 1985 και 1986, οι αμυντικές δαπάνες έφτασαν το 13%» του ΑΕΠ, είπε.

Πρόσθεσε, «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας, τους μακροοικονομικούς δείκτες και τις προσδοκίες για τα έσοδα του προϋπολογισμού, οι συνδυασμένες δαπάνες άμυνας και ασφάλειας περίπου 8% (του ΑΕΠ) δεν είναι επικίνδυνες».

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες είναι ένας «μεγάλος πόρος» που πρέπει να χρησιμοποιηθεί «προσεκτικά και αποτελεσματικά».

Ανέφερε την Παρασκευή ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κρατικά οικονομικά της Ρωσίας έχουν ακόμα περιθώριο να απορροφήσουν υψηλότερες δαπάνες.

Η Rosstat δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 7,7% σε 7,8% τον Απρίλιο.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 16% σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών.

Al Arabiya

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου