Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Μυστικές διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία;

Ένας βουλευτής της τελευταίας “νόμιμης” περιόδου της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας, Oleg Tsarev, μοιράστηκε την άποψή του γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την τύχη του Χαρκόβου στο εγγύς μέλλον.

ΠΗΓΗ: https://rusvesna.su/

«Μερικές φορές με ρωτούν εάν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ή όχι. Κατά κανόνα, απαντώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα σε εξέλιξη. Άλλοι πολεμούν, ενώ άλλοι διαπραγματεύονται. Αυτό συνέβαινε σε όλες τις συγκρούσεις. Άλλοτε απευθείας, άλλοτε μέσω ενδιάμεσων. Τις προάλλες, σχεδόν ταυτόχρονα, ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ανακοίνωσαν ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σχεδιάζουν να καταλάβουν το Χάρκοβο. Είναι σαφές γιατί ο Ζελένσκι έκανε μια τέτοια δήλωση: απευθύνεται στο εσωτερικό του και στη Δύση. Στόχος είναι να ηρεμήσουν. Γιατί το είπε αυτό ο Πούτιν; Δεν χρειάζεται να καθησυχάσει τους Ουκρανούς ή τον Ζελένσκι.

Από στρατιωτική άποψη, θα ήταν καλύτερα, αντίθετα, να κρατήσουμε τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον φόβο μιας επίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε να αποσύρουν εφεδρείες από άλλες κατευθύνσεις, για παράδειγμα, το Ντόνετσκ, και να τις στείλουν στο Χάρκοβο. Ίσως η δήλωση απευθύνεται στο ρωσικό κοινό; Όχι, διότι για το πατριωτικό κοινό, το Χάρκοβο είναι μια ρωσική πόλη και η ενημέρωση ότι δεν θα απελευθερωθεί στο εγγύς μέλλον δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Αλλά εάν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και ήδη συζητείται πού θα είναι τα νέα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τότε μια τέτοια δήλωση είναι ένα μήνυμα ότι κανείς δεν πρόκειται να προχωρήσει πέρα από τις συμφωνίες και η επίθεση στο Χάρκοβο γίνεται εξ ανάγκης.

Στόχος είναι η δημιουργία μια ζώνη ασφαλείας, ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός του Μπέλγκοροντ. Σε γενικές γραμμές, οι ζώνες ασφαλείας προάγουν την ειρήνη. Είναι πολύ εύκολο να διαταραχθεί η εκεχειρία βομβαρδίζοντας το Μπέλγκοροντ. Με τις ζώνες ασφαλείας αυτό θα είναι πιο δύσκολο. Και φυσικά, αξίζει να έχουμε κατά νου, ότι όπως έγραψε ο μεγάλος Σουν Τζου, η τέχνη του πολέμου είναι να χρησιμοποιείς ψεύτικες επιθέσεις. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε μια ψεύτικη επίθεση σε κύρια και το αντίστροφο ανά πάσα στιγμή. Έτσι έχουν τα πράγματα”.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου