Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Δανία: Το κοινοβούλιο καταψήφισε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους


Το κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε την Τρίτη το νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού ο Δανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ανεξάρτητη χώρα.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα την Τρίτη το παλαιστινιακό κράτος, αφού η ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι θα το έκαναν εξόργισε το Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε την κίνηση αυτή "ανταμοιβή για την τρομοκρατία" και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του.

Το δανέζικο νομοσχέδιο προτάθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Φεβρουαρίου από τέσσερα αριστερά κόμματα.

"Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν πραγματικά", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

"Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το ψήφισμα, αλλά ευχόμαστε να έρθει μια μέρα που θα μπορέσουμε", πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, ο οποίος δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία της Τρίτης.

Η Δανία, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πιο πρόσφατα προέτρεψε τη χώρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και υποστήριξε ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και το Όσλο χαρακτήρισαν την απόφασή τους ως μια κίνηση που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και κάλεσαν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου