Κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ καθώς πέρα από τα τανκς που μπήκαν στο κέντρο της Ράφα την Τρίτη (28/5) οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιβεβαίωσαν ότι ανέπτυξαν στρατεύματα κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφου - της λεπτής νεκρής ζώνης που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πλέον υπό τον έλεγχό τους εννέα χιλιόμετρα της στρατηγικής σημασίας διαδρομής.

Ο Διάδρομος του Φιλάδελφου - μήκους 14 χιλιομέτρων είναι μια αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη που ακολούθησε την υπογραφή των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1978 μεταξύ του τότε Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι «εμπλέκονται με τρομοκράτες σε μάχη από κοντά και εντοπίζουν φρεάτια τρομοκρατικών τούνελ, όπλα και πρόσθετες τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχή».

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει επίσης ότι «εντείνει» τις επιχειρήσεις στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και διεξάγει επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα.

Τα τανκς εντοπίστηκαν στη Ράφα για πρώτη φορά μετά από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων κοντά στο τέμενος Αλ Αουντά, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Πλάνα από το Al Jazeera που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν τα τανκς να προελαύνουν στη Ράφα.

Η παρουσία ισραηλινών τανκς έγινε ενώ το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ράφα από αέρος παρά την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε που προκάλεσε πυρκαγιά σε καταυλισμό σκηνών για τους εκτοπισμένους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους και προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων 249. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό θα συνέλθει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «τραγικό ατύχημα».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».

Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα την Τρίτη (28/5), δήλωσαν αξιωματούχοι του θύλακα που διοικείται από μαχητές της Χαμάς.

Iσραηλινά τανκς προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και πήραν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που ανέφεραν οι κάτοικοι. Την Τρίτη (28/5), αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Εγκαταλείπουν τη Ράφα οι Παλαιστίνιοι

Στο μεταξύ ορισμένοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν καταφύγει στη Ράφα εγκαταλείπουν τώρα την πόλη καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται.

Οικογένειες εθεάθησαν να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους στη Ράφα, καθώς αναζητούσαν καταφύγιο μακριά από τις αυξανόμενες μάχες.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση καθώς όπως υποστηρίζει είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τι πιστεύουν οι Παλαιστίνιοι για την αναγνώριση από Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έρχονται την ίδια ημέρα που Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος.

Η αναγνώριση από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί μεικτά συναισθήματα στους Παλαιστίνιους. Κάποιοι, όπως αναφέρει το Αljazeera βλέπουν αυτή την αναγνώριση ως μια πολύ σημαντική κίνηση, η οποία τελικά θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο.

Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων Παλαιστινίων είναι απλώς απασχολημένη προσπαθώντας να βρει τα βασικά αγαθά - τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Υπάρχει επίσης ανησυχία, ιδιαίτερα μεταξύ των Παλαιστινίων που έχουν κουραστεί από τη συνεχή μετακίνηση, ότι ο στρατός του Ισραήλ θα ανταποδώσει με επιθέσεις βάζοντας στο στόχαστρο περισσότερους αμάχους στη Γάζα.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε μια αύξηση των επιθέσεων. Έτσι ο φόβος αυτή τη στιγμή είναι πραγματικός, ο πανικός είναι πραγματικός.

Οργή από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ

Ήδη οι ισραηλινές αντιδράσεις είναι έντονες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ άσκησε έντονη δημόσια κριτική σε ένα κορυφαίο μέλος της ισπανικής κυβέρνησης.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, η Γιολάντα Ντίαζ , η αριστερή αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, χρησιμοποίησε την αμφιλεγόμενη έκφραση «Η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα».
Γράφοντας στα ισπανικά στο X, ο Κατζ συνέκρινε τις απόψεις της Ντίαζ με τους ηγέτες της Χαμάς και του Ιράν, λέγοντας ότι ζητούσαν «την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού ισλαμικού τρομοκρατικού κράτους από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα».
Με το να μην την απολύσει και να μην αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ο Κατζ κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι είναι συνένοχος στην υποκίνηση «στην υποκίνηση της δολοφονίας του εβραϊκού λαού και των εγκλημάτων πολέμου».

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr