Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Περιφέρεται σε φεστιβάλ και δεξιώσεις στην Αυστραλία ο Τατάρ


Ανδρέας Πιμπίσιης


Με το τουρκικό διαβατήριο στο χέρι ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο του ταξίδι στην Αυστραλία. Ο ίδιος «βάφτισε» το ταξίδι του ως «επίσημη επίσκεψη», αλλά εκείνο που καταγράφεται στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης είναι πως, μέχρι στιγμής, ο Τατάρ πραγματοποιεί μια περιοδεία σε φεστιβάλ και δεξιώσεις.

Η μόνη συνάντηση την οποία είχε, κατά την πρώτη εβδομάδα της επίσκεψής του στην Αυστραλία, και στην οποία ο ίδιος θέλησε να δώσει πολιτικό/διπλωματικό χαρακτήρα ήταν αυτή με την ομοσπονδιακή βουλευτή, Ντάι Λε.

Η συνάντηση, όπως την παρουσιάζει το γραφείο του Τατάρ, πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια κοινής τους παρουσίας σε φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϋ. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα που άπτονται «την ανάπτυξη των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών». Η ανακοίνωση συνοδεύεται από μια φωτογραφία η οποία δείχνει Τατάρ και Λε να κάθονται σε ένα τραπέζι χωρίς οτιδήποτε άλλο που θα δείχνει ότι ήταν μια «επίσημη συνάντηση», όπως την παρουσιάζει το κατοχικό καθεστώς.

Απ’ εκεί και πέρα, τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο (πηγή ΓΤΠ) καταγράφουν τις ακριβώς έκανε, μέχρι στιγμής, ο Τατάρ στην Αυστραλία. Σύμφωνα με την «Κίπρις» ο Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε το «Τουρκικό Σπίτι» (όπως χαρακτηρίζονται οι χώροι όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Τουρκίας) της Νέας Νότιας Ουαλίας, το τζαμί Καλλίπολης του Όμπαρν και το τουρκικό γηροκομείο του Όμπαρν. Όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα σημαντικό ρόλο – πέραν των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων – για τις εκδηλώσεις υποδοχής του Τατάρ παίζουν οι Αζέροι που διαμένουν στην Αυστραλία.

Η «Κίπρις» έγραψε ακόμα ότι Ερσίν Τατάρ παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Τούρκος Πρέσβης στο Σίδνεϋ, Ουφούκ Γκεζέρ. Στη δεξίωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην προξενική κατοικία της Τουρκίας, συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στο Σίδνεϋ.

Στην ομιλία του κατά το δείπνο, ο Τατάρ δήλωσε ότι είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος ηγέτης στην ιστορία που επισκέπτεται την Αυστραλία μετά από πρόσκληση που του απηύθυναν τουρκοκυπριακές οργανώσεις πολιτών για να παραστεί στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο του «τουρκοκυπριακού πολιτισμού και των παραδόσεων στη χώρα». Υποστήριξε ότι και άλλοι Τούρκοκύπριοι ηγέτες ήθελαν να επισκεφθούν την Αυστραλία, «ωστόσο, ήρθαν αντιμέτωποι με την παρεμποδιστική πολιτική της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ως «ο τ/κ ‘λαός’ εργάζεται σκληρά για μια λύση βασισμένη στην ισότητα για περισσότερο από μισό αιώνα. Ωστόσο, η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων, που βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί, υπήρξε το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια λύση στην Κύπρο. Ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει για περισσότερο από μισό αιώνα οφείλεται στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τον τουρκοκυπριακό λαό».

Ο Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα της «Κίπρις», πραγματοποίησε τα εγκαίνια του φεστιβάλ για την 80η επέτειο από τις πρώτες αφίξεις Τουρκοκυπρίων στην Αυστραλία. Στο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από την Ενωμένη Πλατφόρμα Τουρκοκυπρίων (TCUP), το «επαγγελματικό επιμελητήριο Τουρκοκυπρίων Αυστραλίας» (CATCYP), τον «Αυστραλιανό Σύνδεσμο Φιλίας βόρειας Κύπρου (ANCFA)», τον «τουρκικό Σύνδεσμο βόρειας Κύπρου (NCTA)» και τους Τουρκοκύπριους της Αυστραλίας (TCOA), συμμετείχαν ο Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Ουφούκ Γκεζέρ, η Αυστραλέζα Ομοσπονδιακή Βουλευτής Ντάι Λε, η Βουλευτής της Νέας Νότιας Ουαλίας Χαρίσμα Καλιγιάντα, η αντιδήμαρχος του Λίβερπουλ Κάρρες Ρόουντς και ο πρόεδρος του αυστραλοτουρκικού Κοινού Συνδέσμου (ATMA), Ομέρ Ιντζέκαρα.

Ο «Μπαϊράκ» μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD) και του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (DTİK) στο Σίδνεϋ καθώς και με εκπροσώπους τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της MÜSİAD Xακάν Εβετζέκ, τον πρόεδρο της DTİK Χασάν Γκεντστούρκ, τον πρόεδρο τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Αυστραλία, Γιουκσέλ Τσιφτσί, καθώς και με μέλη και εκπροσώπους της τουρκικής και τουρκοκυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου