Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Ερντογάν: Τα Σεπτεμβριανά ήταν η «αρχή» του πραξικοπήματος κατά του Μεντερές


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος για να καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση CHP και τη νοοτροπία της, επικαλέστηκε σήμερα τα τους διωγμούς κατά των Ελλήνων της Πόλης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση CHP και τη νοοτροπία της, επικαλέστηκε σήμερα τα Σεπτεμβριανά του 1955 (τους διωγμούς κατά των Ελλήνων της Πόλης) ως κλειδί για την κατανόηση των γεγονότων που οδήγησαν στο πραξικόπημα του 1960 κατά του Αντνάν Μεντερές, του πρώτου πρωθυπουργού της Τουρκίας που δεν προέρχονταν από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταγγέλλει πως οι πολιτικές εντάσεις που προκαλούσε εκείνη την εποχή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όξυναν ένα κλίμα αναστάτωσης που ευνόησε την υλοποίηση του πραξικοπήματος το ‘60.

«Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε αυτούς που προετοίμασαν το έδαφος για το πραξικόπημα, προκαλώντας χάος στους δρόμους, αυτούς που προκάλεσαν ανήθικα φοιτητές. Το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου ήταν το αποτέλεσμα μιας σχεδιασμένης πρόκλησης, η οποία εφαρμόστηκε βήμα προς βήμα. Με τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950 ξεκίνησε μια νέα εποχή στην Τουρκία και για πρώτη φορά ένα κόμμα ήρθε στην εξουσία με την ελεύθερη βούληση του έθνους», επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Οι πολιτικές του Μεντερές και του Δημοκρατικού Κόμματος, που έφεραν το έθνος και το κράτος πιο κοντά, ενόχλησαν την προνομιούχο μειονότητα, η οποία έβλεπε αυτήν τη χώρα ως κληρονομημένη ιδιοκτησία της. Αυτή η δυσφορία άρχισε να εκδηλώνεται από το 1956. Ο μηχανισμός του πραξικοπήματος ενεργοποιήθηκε με τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, προκλήσεις, τσακωμοί, διαμαρτυρίες και κάθε είδους εντάσεις που παροξύνουν τις κοινωνικές διαφορές εμφανίστηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για να επισημάνει ότι η σύγχρονη πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εγγενώς συνδεδεμένη με αυτούς τους τύπους ιστορικών τακτικών.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου