Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» φαντασιώνονται και την «Ουράνια Κυριαρχία»: Η Τουρκία, μεθοδικά ετοιμάζεται για να ρίξει το… προσωπείο – Αλλά θα την περιμένουν τα Rafale, τα Viper και ο «θόλος»


Τα Rafale F3R δεν θεωρούνται αλλά έχουν μετατραπεί σε “πονοκέφαλο” και τρόμο για το τουρκικό επιτελείο, διότι αποτελούν άγνωστες γι’ αυτούς πλατφόρμες και με όπλα που δημιουργούν συνθήκες απαγόρευσης πτήσης εντός του FIR Αθηνών. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η Τουρκία από το 2027 πιθανώς θα ξεκινήσει τις παραλαβές των F-16 Viper, ενισχύοντας σημαντικά την αεροπορική της δύναμη.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να διαφανεί ο Aimee P. Burnett, αντιπρόεδρος στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης αεροσκαφών της Lockheed Martin μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σχετικά για την πρόοδο της παραγωγής, σε συνάρτηση πάντα με την επικείμενη προμήθεια 40 νέων F-16 Viper από την Τουρκία.

Ο κ. Burnett είπε ότι το εργοστάσιο είναι στο τελικό στάδιο της επίτευξης του στόχου αύξησης του ρυθμού παραγωγής, στα τέσσερα αεροσκάφη το μήνα και ότι επί του παρόντος υπάρχει «ουρά» 122 αεροσκαφών για έξι συνολικά χώρες.

Άρα η ολοκλήρωση παραδόσεων 122 αεροσκαφών θα απαιτήσει τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το τουρκικό συμβόλαιο, αν υπογραφεί σήμερα, η απόδοση του πρώτου F-16 Viper δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τα μέσα του 2027.

  • Την ίδια στιγμή η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας συνεχίζει την δική της πρόοδο, τόσο με την κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, όσο και με πολλά «copy paste όπλα», τα οποία μάλιστα πιστοποιεί η ίδια ακόμη και αν πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη.

Στόχος, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, είναι να καταφέρουν να κυριαρχήσουν και στον αέρα. Αυτό μάλιστα έρχεται ως συνέχεια του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο οι γείτονές μας φροντίζουν να το ενισχύσουν σημαντικά με ναυπηγήσεις μονάδων επιφανείας, υποβρύχια και Μη Επανδρωμένα πλωτά μέσα.

Το γεγονός ότι από το 2027 και μετά θα ξεκινήσουν τα F-16 Viper να φορούν και την τουρκική σημαία για την Αθήνα, σημαίνει ότι έχει μικρό ορίζοντα για την πλήρη και ουσιαστική αντιμετώπιση, ενδεχομένως ενός νέου κύκλου θερμού ή θερμών επεισοδίων με την γείτονα.

Βεβαίως η πόρτα του ανοικτού διαλόγου, της ανταλλαγής επισκέψεων, των συνεννοήσεων σε τομείς κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος, είναι σημαντική πρόοδος στις σχέσεις των δυο κρατών, αλλά την ίδια στιγμή όλα τα παραπάνω σκοντάφτουν στις πάγιες αξιώσεις που επιδεικνύει η Άγκυρα για μια σειρά ζητημάτων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, πρόσφατα τα θαλάσσια πάρκα, κ.ο.κ.

Το πότε η Τουρκία θα ρίξει το προσωπείο που έχει προσαρμόσει στις σημερινές της ανάγκες της κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Στρατιωτικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν ότι αργά ή γρήγορα θα το κάνει, κι αυτό είχε φανεί ξανά τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Να είμαστε έτοιμοι»…

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προ ημερών στη Βουλή, όταν αναφερόμενος στον κίνδυνο από την Τουρκία, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο δικαιωμάτων, αλλά και διεθνές διεθνείς συνθήκες που αφορούν το χαρακτηρισμό μειονότητας. Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας και για αυτό πρέπει «να είμαστε έτοιμοι».

  • Ο κ. Δένδιας μέσω του Κέντρου Καινοτομίας στοχεύει στο να αποκτήσει η Ελλάδα ορισμένες ασπίδες που χρειάζεται η χώρα ώστε ν’ αυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ.

Στο ελληνικό επιτελείο καταγράφουν και ήδη γνωρίζουν ότι χρόνο με τον χρόνο η Άγκυρα, με τις μόνιμες αιτιάσεις για το Αρχιπέλαγος και την Μεσόγειο, μετατρέπεται ακόμη και με ιδία μέσα, ένας αντίπαλος που επιχειρεί να υποστηρίξει το ενεργό casus belli.

Από την πλευρά του αεροπορικού επιτελείου έχουν καταγραφεί όλες εκείνες οι ανάγκες που υπάρχουν ώστε να ενισχύσουν τον ήδη σύγχρονο στόλο των έως τώρα 19 F-16 Viper και των Rafale F3R. Τα προηγμένα όπλα δεν θεωρούνται αλλά είναι το Α και το Ω, όπως επίσης και ο εκσυγχρονισμός των ραντάρ.

Έχει, δε, αναλυθεί ότι το περιβάλλον «κορεσμού» είναι αυτό στο οποίο θα ποντάρει η Τουρκία και όχι μόνο με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που διαθέτει και που συνεχίζει να ενισχύει τον συγκεκριμένο στόλο της.

  • Τις απαιτήσεις και τις ανελαστικές ανάγκες του ναυτικού επιτελείου και του στόλου τις έχουμε υπεραναλύσει και εκεί φαίνεται ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουμε εκ νέου δεδομένα ποιοτικής διαφοράς, αν βεβαίως όλα κατευθυνθούν όπως υπολογίζουν οι Αξιωματικοί στο ναυτικό.

Και ο στρατός ξηράς μετέχει ενεργά στην θωράκιση από τον Έβρο ως την ακριτική Στρογγύλη, ενώ ιδιαίτερες κινήσεις σημειώνονται στα μηχανοκίνητα, εκτός από τις ειδικές επιχειρήσεις.

Το χτίσιμο του «θόλου» που ακούστηκε από την πρώτη στιγμή δια στόματος του Νίκου Δένδια είναι το σημαντικό και αθέατο πλεονέκτημα- απάντηση αποτροπής.

Και πάνω σε αυτό τα επιτελεία και το ΓΕΕΘΑ εργάζονται συνεχώς ώστε να δημιουργηθεί ένα state of the art σύστημα, μια ασπίδα, η οποία θα είναι πλήρως ικανή να λειτουργήσει στο επιδιωκόμενο κορεσμένο περιβάλλον από απειλές.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου