Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Ο Πόλυς Πολυβίου και οι προεδρικές εκλογές

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211683&-V=articles


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συζητώντας με το στενό του κύκλο αλλά και κατά τη διάρκεια συνομιλιών με πρώην πολιτικούς συνεργάτες του, μπορεί να υποστηρίζει ότι «δεν θα κάνει το χατίρι σε κανέναν να παραιτηθεί», στην πραγματικότητα όμως δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να είναι απόλυτος στις τοποθετήσεις του.


Αυτό που ήδη άρχισε να ανησυχεί το Προεδρικό, αλλά και το ΑΚΕΛ σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι το πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα περί το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο Πόλυς Πολυβίου, στο πλαίσιο των δημόσιων ακροάσεων που πραγματοποιεί, ομολογουμένως πρωτοτυπεί για τα κυπριακά δεδομένα. Ερωτά με καυστικό τρόπο, σχολιάζει υπουργούς, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προβαίνει σε γενικές και εν μέρει απαξιωτικές κρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, δείχνει επικοινωνιακές ικανότητες υψηλού επιπέδου απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων στο Μαρί. Με λίγα λόγια, τόσο το Προεδρικό, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον έχουν θέσει στο επίκεντρο ενός συνεχούς πολιτικού ψυχογραφήματος. Το βασικό ερώτημα «πού το πάει αυτός ο άνθρωπος» βρίσκεται στο στόμα κάθε πολίτη και πολιτικού της χώρας. Θα αθωώσει τον Πρόεδρο, θα τον κάψει με το πόρισμά του, θα κολοκυνθίσει τα πράγματα όπως έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του σε ανάλογες περιπτώσεις;


Η αγωνία
Τόσο το Προεδρικό όσο και το ΑΚΕΛ, διά δημοσίων δηλώσεων έχουν δεσμευθεί ότι θα σεβαστούν το πόρισμα, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενό του. Η επιχειρηματολογία των φίλων και υποστηρικτών του Προέδρου τους δύο τελευταίους μήνες είναι σαφής: «Μην στήνετε δημόσιες δίκες. Ορίστηκε ερευνητική επιτροπή για να κατανέμει ευθύνες από το χαμηλότερο στο ψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, οπότε, δείξτε κι εσείς σεβασμό στη δημοκρατική διαδικασία που έχει ξεκινήσει».
Εν τοιαύτη περιπτώσει, εάν το πόρισμα του κ. Πολυβίου στις 30 Σεπτεμβρίου είναι αυστηρά καταδικαστικό για τον Πρόεδρο, ο Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί να μην το σεβαστεί; Μπορεί να πει στον Πόλυ Πολυβίου, που ο ίδιος διόρισε και θωράκισε με την εμπιστοσύνη του, «ευχαριστώ πολύ για το πόρισμα, σεβαστές οι απόψεις σου, αλλά διαφωνούμε»;
Η μόνη διαφυγή, σύμφωνα με υψηλή πηγή στο ΔΗΚΟ, «είναι ο Πρόεδρος να θεωρηθεί ως μη υπεύθυνος για την τραγωδία, ή έστω να του κατανεμηθούν κάποιες χλιαρές ευθύνες για τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προέβη (π.χ. Μάρκος Κυπριανού- Κώστας Παπακώστας).

Το πόρισμα του Π. Πολυβίου αν είναι καταδικαστικό για τον Πρόεδρο μπορεί να γίνει "σεβαστό" με έκφραση διαφωνίας της Κυβέρνησης για τα ευρήματα.
Ανώτατη πηγή στον ΔΗΣΥ θεωρεί «ότι ο Πρόεδρος σε περίπτωση σαφούς και ισχυρής καταδικαστικής απόφασης από τη μονομελή διερευνητική  επιτροπή, δεν μπορεί να σταθεί στο αξίωμα του Προέδρου». Το ίδιο επίσης υποστηρίζουν και στελέχη της ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ. «Αν σήμερα ο Πρόεδρος με δύο έρευνες να βρίσκονται εν εξελίξει είναι απομονωμένος, σκεφτείτε πόσο απομονωμένος θα είναι σε περίπτωση που καταδικαστεί και δεν θα παραιτηθεί», τονίζει στον «Π» ανώτατο στέλεχος του ΕΥΡΩΚΟ.
Στέλεχος του ΑΚΕΛ τονίζει στον «Π» ότι μέσα από τα συφραζόμενα του Πολύ Πολυβίου όλες αυτές τις μέρες των καταθέσεων «δεν συνάγεται ότι θα εκδοθεί μια ισχυρά καταδικαστική απόφαση». Το στέλεχος του ΑΚΕΛ προβλέπει μια απόφαση μερικής ευθύνης του τύπου: «Ο Πρόεδρος δεν είχε πλήρη γνώση του κινδύνου στο Μαρί, αλλά όφειλε να έχει. Γι’ αυτό και έχει μερίδιο ευθύνης». Μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με το ίδιο άτομο, «ίσως επιτρέψει στον Δημήτρη Χριστόφια να προβεί σε μια δημόσια συγγνώμη και να μην παραιτηθεί». Παρ’όλα αυτά, εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι ακόμα και μια τέτοια απόφαση «θα διαβρώσει περαιτέρω την εικόνα του Προέδρου και θα επιτρέψει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεχίσουν να τον καταγγέλλουν, σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρουν μαζί του και το ΑΚΕΛ. Αυτό βεβαίως δεν θα το κατορθώσουν, διότι το ΑΚΕΛ τους δύο τελευταίους μήνες έχει συσπειρωθεί αφάνταστα».

Σε θέσεις μάχης
 Πάντως, το μακρινό ή κοντινό ενδεχόμενο πρόωρων προεδρικών εκλογών άρχισε – έστω επί χάρτου- να απασχολεί τα κόμματα, κυρίως της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Αναστασιάδης την περασμένη βδομάδα συναντήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ ακολούθησε και γεύμα με διευρυμένη ομάδα επιτελών του ΔΗΣΥ. Από την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με προμετωπίδα τις δημοτικές εκλογές ξεκίνησε σειρά επαφών με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ενώ αναμένεται διευθέτηση συνάντησης εντός της εβδομάδας που έρχεται με τον Μάριο Καρογιάν και το ΔΗΚΟ. Σε όλες τις συναντήσεις, ένα από τα θέματα που εξετάζεται είναι και οι ενδεχόμενες εξελίξεις μετά το πόρισμα. Στον ΔΗΣΥ, η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο Πόλυς Πολυβίου, παρά τις φαντεζί επελάσεις του στη Διερευνητική, «δεν θα εκδώσει πόρισμα καταπέλτη κατά του Προέδρου Χριστόφια ή έστω θα δώσει ένα πόρισμα το οποίο θα επιδέχεται ερμηνειών από το Προεδρικό και το ΑΚΕΛ». Βεβαίως, άτομα που γνωρίζουν καλά τον Πολύ Πολυβίου, τονίζουν στον «Π» ότι το πόρισμά του «θα είναι καθαρά νομικό». Στο επίπεδο, ωστόσο, της κοινής γνώμης και κάποιων πολιτικών, οι προσμονές διχοστατούν: Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αναμένει  από τον κ. Πολυβίου να μας εκπλήξει, παρομοιάζοντάς τον με τον Ιταλό εισαγγελέα Ντι Πιέτρο και την επιχείρηση «καθαρά χέρια» και οι του ΑΚΕΛ ευελπιστούν ότι θα επαναλάβει πορίσματα αλά κυπριακά τύπου Σταυρινάκη.  


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου