Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Aρχές Οκτωβρίου αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/417795


(τελευταία ενημέρωση 17.25)
Οι γεωτρήσεις θα γίνουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία τρίζει τα δόντια, με φοβέρες και ενέργειες στη Μεσόγειο, που προκαλούν ανησυχία στο πολιτικό σκηνικό.



Την ώρα που η Τουρκία δείχνει και εμπράκτως την αποφασιστικότητα της για πρόκληση έντασης στην περιοχή της Μεσογείου, η κυβέρνηση προχωρεί τον οκτώβριο με τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12.
Όπως δήλωσε νωρίς σήμερα η αρμόδια Υπουργός, Πραξούλα Αντωνιάδου, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προχωρά στη βάση του υφιστάμενου προγραμματισμού για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω στις αρχές του Οκτώβρη.
Ο θόρυβος που δημιουργεί η Τουρκία προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να μην αρχίσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12, δεν βρίσκουν ανταπόκριση, προς την κατεύθυνση της ματαίωσής τους, προκαλεί όμως μια κάποια ανησυχία, για το που μπορεί να φθάσουν οι απειλές.
''Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει εντείνει την πολιτική της για πρόκληση συνθηκών ανωμαλίας και έντασης στην περιοχή. Με την όλη συμπεριφορά και στάση της η Τουρκία παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι’ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη'', δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, τονίζει ότι "δεν είναι παρά η απόδειξη της αδιαλλαξίας της Αγκυρας, αλλά αυτή η αδιαλλαξία που ήταν καλά γνωστή απαρχής δημιουργίας του κυπριακού προβλήματος κάμπτεται μόνο όταν υπάρχει ενότητα, όταν υπάρχει κοινός στρατηγικός στόχος, όταν όμως ξέρουμε και να επιλέγουμε προς ποιους απευθυνόμαστε, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα
Υπεύθυνους χειρισμούς, παρά τις αστάθειες, συστήνει την ίδια ώρα η υπουργός Εμπορίου.
"πρέπει όλοι να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και όσο μπορούμε οι πολιτικοί να συμβάλλουμε με τα λόγια και τις πράξεις μας στην εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας παρά τις αστάθειες", τόνισε.
Τέλος η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή μιλώντας στην ΝΕΤ διεμήνυσε ότι η Κύπρος, δεν είναι κράτος υπό κηδεμονία, ούτε όμηρος της Τουρκίας.
**************************************
Αρχές Οκτωβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα και προχωρά στην έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήλωσε, σήμερα, Κυριακή, η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.
Μετά το μνημόσυνο του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, "προχωρά στη βάση του υφιστάμενου προγραμματισμού για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω στις αρχές του Οκτώβρη".
Ερωτηθείσα κατά πόσον το Υπουργείο Εμπορίου προβαίνει σε διαβήματα για τις τουρκικές απειλές έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι "το Υπουργείο Εμπορίου δεν κάνει εξωτερική πολιτική και αυτή η αρμοδιότητα βρίσκεται με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή".
Η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η κ. Μαρκουλλή, "όπως όλοι γνωρίζουμε, προβαίνει στα κατάλληλα διαβήματα, τα οποία είναι φανερό ότι έχουν δώσει αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από δηλώσεις που έχει κάνει τόσο η ΕΕ και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, όσο και οι ΗΠΑ".
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αίγυπτο, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι "σίγουρα πρέπει όλοι να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και όσο μπορούμε οι πολιτικοί να συμβάλλουμε με τα λόγια και τις πράξεις μας στην εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας παρά τις αστάθειες".
Πρόσθεσε ότι "η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια περιοχή που αν όλοι εργαστούμε προς την θετική κατεύθυνση μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας".
Η Υπουργός Εμπορίου, σημείωσε, ωστόσο, ότι "αν δεν συνεργαστούμε όλοι προς τον κοινό σκοπό της ειρήνης και της συνεργασίας μπορούμε να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα".
Είπε ότι "είναι στα χέρια όλων των πολιτικών ηγετών της περιοχής να συμπεριφερθούν, να καθοδηγήσουν και να εμπνεύσουν τους λαούς της περιοχής να προχωρήσουμε σε ένα κοινό μέλλον, όπου θα υπάρχει κέρδος για όλες τις χώρες μέσω της ειρήνης και της συνεργασίας".
Σε ερώτηση αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να επιθυμεί ένταση στην περιοχή, η κ. Αντωνιάδου, είπε ότι "ρόλος μας, στο βαθμό που μπορεί και η μικρή Κύπρος, είναι να συμβάλουμε με τη δράση μας μέσα στην ΕΕ και τα ΗΕ, βεβαίως, και να παροτρύνουμε και να ενθαρρύνουμε ούτως ώστε όλοι να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου