Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4656070

Στην επανόρθωση των σχέσεών τους στοχεύουν σήμερα Ισραήλ και Αίγυτπος μετά τα αιματηρά επεισόδια στην ισραηλινή πρεσβεία του Καϊρου, χθες τα ξημερώματα.

Η Αίγυπτος δηλώνει ότι θα κάνει το παν για να οδηγήσει τους υπεύθυνους για τα αιματηρά περιστατικά στη Δικαιοσύνη, μετά και από ισχυρές πιέσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, το Ισραήλ -υποδεχόμενο θετικά τη δέσμευση του Καΐρου- βλέπει ότι εντείνεται η απομόνωσή του από τις γύρω χώρες μετά την «Αραβική Άνοιξη», και πως ειδικά η Αίγυπτος στρέφεται εναντίον του μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Στα μάτια των Ισραηλινών, οι σκηνές φλεγόμενων αυτοκινήτων μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας στο Κάιρο, και τα όσα διηγούνται οι έξι φύλακες που παγιδεύτηκαν εντός της πρεσβείας, εντείνουν την άποψή τους πως τα αισθήματα των Αιγυπτίων κατά του Ισραήλ έχουν γίνει πια, μετά την πτώση του Μουμπάρακ, καθοριστικός παράγοντας στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, επί καθεστώτος Μουμπάρακ, οι Αιγύπτιοι δεν θα είχαν επιτρέψει ποτέ σε διαδηλωτές να φτάσουν στην πρεσβεία.

Αντίθετα, χθες τα ξημερώματα, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν την αιματηρή έκβαση της διαμαρτυρίας -στον απόηχο και της διπλωματικής κρίσης μετά το θάνατο των πέντε Αιγύπτιων στα σύνορα από ισραηλινά πυρά.

Το Ισραήλ κρατά έτσι χαμηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποφεύγει χθες το βράδυ τα σκληρά λόγια κατά του Καΐρου, τονίζοντας πως «θα συνεχίσει να διατηρεί το ειρηνικό κλίμα με την Αίγυπτο, κάτι που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Παράλληλα όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβ.Λίμπερμαν, υπαινίχθηκαν πως ήταν η επέμβαση των ΗΠΑ που πίεσε τις αιγυπτιακές Αρχές να αναλάβουν δράση. Ο Νετανιάχου υπογράμμισε στο διάγγελμά του πως ζήτησε την βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «σε μία αποφασιστική στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου