Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Kατά του Χριστόφια οι Κύπριοι για την τραγωδία στο Μαρί

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι ο Πρόεδρος έχει ευθύνες

Αρνητικά τοποθετείται η κοινή γνώμη έναντι του προέδρου Δ. Χριστόφια, σύμφωνα με δημοσκόπηση δύο μήνες μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και μία εβδομάδα μετά την κατάθεση του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας στη Διερευνητική Επιτροπή.

Μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας LS Prime Market Research & Consulting Ltd για την εφημερίδα «Σημερινή», εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει ευθύνες για την τραγωδία και αξιώνουν την παραίτησή του. Η Διερευνητική Επιτροπή του Πόλυ Πολυβίου τυγχάνει της εμπιστοσύνης μίας οριακής πλειοψηφίας, η οποία πιστεύει ότι επιτελεί σωστά το έργο της.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ακόμα και αισθητή μερίδα ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ έχουν αρνητική γνώμη για τον τέως Γενικό Γραμματέα του κόμματός τους, με δύο στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, μάλιστα, να τάσσονται υπέρ της παραίτησής του από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η παρουσία του Δημήτρη Χριστόφια στη Διερευνητική Επιτροπή, την περασμένη Δευτέρα, δεν στάθηκε ικανή ν’ ανατρέψει την αρνητική γνώμη των πολιτών για το πρόσωπό του. Επιπλέον, η κατάθεση που έδωσε στον Πόλυ Πολυβίου δεν κρίνεται ως επαρκής από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, καθότι 70% δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του Προέδρου, σε αντίθεση με 20% των πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Στα μάτια της κυπριακής κοινωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρείται συνυπεύθυνος για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Η άποψη αυτή εκφράζεται από οκτώ στους δέκα πολίτες, οι οποίοι ούτε και μετά την κατάθεσή του στην Επιτροπή πείστηκαν ότι δεν έχει οποιεσδήποτε ευθύνες. Ποσοστό 60% εμφανίζονται απολύτως πεπεισμένοι για τις ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια. Αντίθετα, μόλις 10,76% πείστηκαν πως δεν έχει ευθύνες.

Από την άλλη, την εμπιστοσύνη μιας οριακής πλειοψηφίας των πολιτών φαίνεται ν’ απολαμβάνει η Διερευνητική Επιτροπή του Πόλυ Πολυβίου, καθώς έξι στους δέκα θεωρούν ότι επιτελεί σωστά το έργο της. Άξιο αναφοράς, ωστόσο, είναι το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει ξεκάθαρη εικόνα, και το οποίο ανέρχεται σχεδόν στο 20%. Τέσσερις στους δέκα πολίτες δεν είναι εντελώς σίγουροι ότι η Επιτροπή επιτελεί σωστά το έργο της, εντούτοις, η γνώμη τους συγκλίνει θετικά για το έργο της Διερευνητικής.

Ακριβώς δύο μήνες μετά την τραγωδία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Δημήτρη Χριστόφια.

Πρόκειται για ένα ποσοστό που ανέρχεται σε 60%, και που όπως προκύπτει από τις απαντήσεις βάσει των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αυτό περιλαμβάνει και μερίδα ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, δεν παραβλέπεται το ποσοστό του 34% (τρεις στους δέκα), οι οποίοι έχουν την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να παραιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου