Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Η Βρετανία θα εξετάσει τη δυνατότητα μιας πιο χαλαρής σχέσης με την ΕΕ»

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας William Hague υποστήριξε πως η χώρα του είναι πολύ πιθανό να εγκαινιάσει μια νέα πολιτική με την ΕΕ αυτής της χαλάρωσης των σχέσεων με την ένωση. Μιλώντας στην εφημερίδα The Times ο Hague ένωσε τη φωνή του με τους ευρωσκεπτικές των Tory’s λέγοντας πως  είναι η εποχή των πιο χαλαρών δεσμών με τις Βρυξέλες «Είναι αλήθεια με το Ευρώ, μπορεί να γίνει το ίδιο και σε άλλους τομείς στο μέλλον. Στην πραγματικότητα μπορεί να προηγηθούμε ως χώρα σε πολλούς τομείς σαν αποτέλεσμα της απομάκρυνσής μας από την ΕΕ¨» συμπλήρωσε.



Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η δημιουργία της ευρωζώνης χωρίς την ταυτόχρονη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων σε ότι αφορά τις κρατικές δαπάνες και τους φόρους ήταν πάντα «ένα τεράστιο λάθος αλλά και θα αποτελέσει ένα ιστορικό μνημείο στο χρόνο στο πως μια συλλογική σκέψη ομάδας κρατών μπορεί να βρεθεί τόσο πολύ εκτός πραγματικότητας».
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της χώρας David Cameron αντιμετωπίζει παράλληλα μια αυξανόμενη πίεση από την κοινή γνώμη ώστε να εξετάσει το θέμα ενός δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση ή όχι από την ΕΕ. Νωρίτερα στην εβδομάδα υπογραφές από 100.000 άτομα παραδόθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο γύρω από το θέμα του δημοψηφίσματος, ένα γεγονός ικανό να προκαλέσει μια διεξοδική συζήτηση τουλάχιστον στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Πάντως ο Cameron έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Θέλω να έχουμε επιρροή στην Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα «γύρω από τα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα και αυττά είναι η προώθηση μιας κοινής αγοράς, η προώθηση της ανάπτυξης και φθηνότερες τιμές καυσίμων».
Τη Δευτέρα πάντως 80 βουλευτές του συντηρητικού κόμματος πρόκειται να συναντηθούν για να συζητήσουν τι αλλαγές θέλουν στη σημερινή σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου