Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Σπρώχνουν το ευρώ στο γκρεμό

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες – σε Α1 από Αa2 – προχώρησε η Moody’s. Οι αρνητικές προοπτικές
Η Moody’s προειδοποιεί ότι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών διεθνώς αλλά και των δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα και τον αντίκτυπο που αυτό έχει για την ευρύτερη οικονομία.
Εκτιμά ακόμη ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας το 2012 θα αυξηθεί κατά 1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,8%.
Η Moody’s εκτιμά ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών, καθώς από τα τέλη του Ιουλίου δεν έχει προκύψει κάποια αξιόπιστη λύση στην τρέχουσα κρίση χρέους, ενώ όπως διαφαίνεται θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης και στις προοπτικές ανάπτυξης.
Τέλος, ο οίκος Moody’s υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη υποβάθμιση ολοκλήρωσε την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου για την Ισπανία.

Standard & Poor's: Υποβάθμισε 24 ιταλικές τράπεζες
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε  24 ιταλικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, επικαλούμενος νέες ανησυχίες στην αγορά και προβλέψεις για χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επανεξέτασης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για τις ιταλικές τράπεζες, που σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις είναι χειρότερο από ότι είχε εκτιμηθεί.
Η ανακοίνωση της Standard & Poor's ήρθε με μερικές ώρες διαφορά από την προειδοποίηση της Moody's για υποβάθμιση της Γαλλίας, που δημιούργησε αρνητικό κλίμα.
Γαλλία: Η Moody’s τη θέτει υπό τρίμηνη εξέταση
Προειδοποιητική βολή εξαπέλυσε η Moody's κατά της Γαλλίας, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε  ότι θέτει τη χώρα υπό τρίμηνη εξέταση, για το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής πρόβλεψης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση.
Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, που αυτή τη στιγμή έχει και από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.
Η προειδοποίηση της Moody's ήρθε μετά τα ανάμεικτα μηνύματα που στέλνει  το Βερολίνο λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.



 Στόχος του Βερολίνου είναι να μειώσει τις υπέρμετρες προσδοκίες για οριστική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, κάτι που οι αγορές εξέλαβαν για άλλη μια φορά ως αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα της ηγεσίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Η Moody's επισήμανε ότι θα θέσει τη Γαλλία στο μικροσκόπιο για τους επόμενους τρεις μήνες, εξετάζοντας εάν οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και το κόστος διάσωσης τραπεζών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας.
Σε περίπτωση που η Γαλλία χάσει το ΑΑΑ, κλυδωνίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα των μέτρων για τη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα και θα πέσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες της Γερμανίας.
Μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης, το spread των γαλλικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 114 μονάδες βάσης, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 19 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου