Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κρύος ιδρώτας λούζει τον Σαρκοζί

Από το newscode

Η χθεσινή προειδοποίηση της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας και σε συνέχεια η υποβάθμιση της Ισπανίας από τον ίδιο οίκο φαίνεται ότι δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Ο λόγος είναι ότι ο Σαρκοζί φοβάται ότι η Γαλλία μπορεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης παρά σε «καταλύτη» για την επίλυση της , την ώρα που οι εκλογές πλησιάζουν με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Σαρκοζί τόνισε ότι «μια άνευ προηγουμένου χρηματοοικονομική κρίση μας υποχρεώνει να λάβουμε σημαντικές, πολύ σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι «το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και αν επιτρέψουμε την καταστροφή του τότε απειλείται με καταστροφή και η Ευρώπη».
Συνεχίζοντας ο Σαρκοζί έστειλε εμμέσως μήνυμα στην Γερμανία που φαίνεται να τρενάρει την οριστική λύση για την κρίση χρέους εντός του 2011:
«Εκείνοι που θα καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ θα αναλάβουν την ευθύνη για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των διαιρέσεων στην ήπειρό μας»!

Συμφωνίες και διαφωνίες
Αυτό που προκύπτει από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις είναι ότι Γερμανία και Γαλλία φαίνεται ότι είναι κοντά στο να συμφωνήσουν σε ένα «ηπιότερο» από 50% κούρεμα του ελληνικού χρέους , από 35 – 40%.
Αυτή είναι η γραμμή της Γαλλίας , η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί αναδιάρθρωση σε επίπεδα άνω του 50% που μπορεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός σε μια χώρα. Ακόμη σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ενίσχυση του EFSF, καθώς οι Γάλλοι επιθυμούν ο μηχανισμός να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Η Μέρκελ από την πλευρά της, σε ομιλία της προς τα μέλη του κόμματός των χριστιανοδημοκρατών (CDU) είπε επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να βρει ένα τρόπο να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF αποκλείοντας, ωστόσο, την μόχλευση του μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).
Η μεγάλη διαφορά φαίνεται να είναι το χρονικό διάστημα για την εφαρμογή ενός οριστικού προγράμματος για την επίλυση της κρίσης χρέους στο ευρώ.
Ο Σαρκοζί βλέποντας την κρίση να «ακουμπά» την Γαλλία επιδιώκει άμεση λύση, ενώ η Μέρκελ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν μια Σύνοδος να τερματίσει προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί επί δεκαετίες ολόκληρες.
«Στη σύνοδο θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί σκληρή και μακροπρόθεσμη εργασία», δήλωσε χθες η Μέρκελ .
Τη Δευτέρα το βράδυ, άλλωστε, ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ είχε ήδη προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ότι η σύνοδος δεν θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πηγές του κόμματός της η Καγκελάριος είπε επίσης ότι αναμένει η σύνοδος να συμφωνήσει στο να επιβάλλονται κυρώσεις ότι η παραπομπή των χωρών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου