Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Αισιοδοξία στη Wall Street για απάντηση στην κρίση


  Dow11.577,05180,05 1,58%  



  Nasdaq2.657,4342,51 1,63%  

Η Wall Street χθες
Aπό το capital
 
Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί στην άνοδο μετά από δημοσίευμα της βρετανικής Guardian ότι Παρίσι και Βερολίνο κατέληξαν σε συμφωνία για την ενίσχυση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.

Με βάση το δημοσίευμα η συμφωνία περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέτει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εγγυάται πιθανές ζημιές για ομολογιούχους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους διπλωμάτες, αυτό αναμένεται να πενταπλασιάσει τη δύναμη πυρός του ταμείου σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ σήμερα.

Ουσιαστικά το EFSF θα λειτουργεί σαν ασφαλιστικός οργανισμός ξεπερνώντας έτσι τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την μετατροπή του σε τράπεζα.

Παράλληλα, Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να πετύχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier I στο 9% όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Οι δείκτες της Wall Street κινήθηκαν έντονα ανοδικά μετά το δημοσίευμα με τον βιομηχανικό Dow Jones να σημειώνει άλμα 250 μονάδων για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη του.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν νωρίτερα σήμερα τα αποτελέσματα εταιρειών-κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας όπως η Goldman Sachs και η Bank of America από τον τραπεζικό κλάδο και η IBM από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις τιμές παραγωγού έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε τον Οκτώβριο για να αναρριχηθεί σε υψηλό 17 μηνών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 180,05 μονάδες (1,58%) κλείνοντας στις 11.577,00 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 42,51 μονάδων (1,63%) και έκλεισε στις 2.657,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 24,52 μονάδων (2,04%) κλείνοντας στις 1.225,30 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America κλείνοντας στα 6,64 δολ. με άνοδο 0,61 δολ. ή σε ποσοστό 10,12%. Ακολούθησαν η JP Morgan Chase με κέρδη 5,90% και κλείσιμο στα 32,87 δολ. και η Alcoa η οποία έκλεισε στα 10,14 δολ. με άνοδο 5,85%.  Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,03 δολ. ή σε ποσοστό 5,26% και έκλεισε στα 0,60 δολ.

Πιο αναλυτικά, από το "μέτωπο" των αποτελεσμάτων ξεχωρίζει η ανακοίνωση της Goldman Sachs για ζημιές 393 εκατ. δολ. ή 84 cents ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο έναντι κερδών 1,74 δισ. δολ. ή 2,98 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 60% στα 3,59 δισ. δολ. από 8,9 δισ. δολ.

Πρόκειται για το δεύτερο ζημιογόνο τρίμηνο από την εισαγωγή της τράπεζας στο χρηματιστήριο το 1999.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τις ζημιές τις τράπεζας στα 7 cents ανά μετοχή και τα έσοδα στα 4,69 δισ. δολ.

Κέρδη έναντι ζημιών ανακοίνωσε από την πλευρά της η Bank of America Corp. Ειδικότερα, ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 6,2 δισ. δολ., ή 56 cents ανά μετοχή, έναντι ζημιών 7,3 δισ. δολ., ή 77 cents ανά μετοχή.Τα έσοδα της BofA αυξήθηκαν στα 28,7 δισ. δολ. από 27 δισ. δολ. περίπου.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη στα 28 cents ανά μετοχή και τα έσοδα στα 25,75 δισ. δολ.

Από τον κλάδο της τεχνολογίας ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της IBM Corp. με την εταιρεία να αναφέρει αύξηση κερδών και εσόδων για το γ΄ τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην πλευρά των εσόδων.

Ειδικότερα, ο κολοσσός της πληροφορικής ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 7% στα 3,84 δισ. δολ. ή 3,19 δολ. ανά μετοχή από κέρδη 3,59 δισ. δολ. ή 2,82 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ανήλθαν σε 26,2 δισ. δολ. από 24,3 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία ανήλθαν σε 3,28 δολ. ανά μετοχή σημειώνοντας άνοδο 15% σε ετήσια βάση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 3,22 δολ. ανά μετοχή με έσοδα ύψους 26,26 δισ. δολ.

Αύξηση κερδών ανακοίνωσε και η Coca-Cola με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 2,22 δισ. δολ. το γ΄ τρίμηνο, ενώ η Johnson & Johnson ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη της στα 3,2 δισ. δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, δείχνοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται παρά το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,8% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ο δείκτης που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,3% και 0,1% στο δομικό δείκτη.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε αύξηση 6,9%, ενώ ο δομικός αυξήθηκε κατά 2,5% ετησίως, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2009.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών αναρριχήθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ καθώς τα χαμηλά επιτόκια και οι χαμηλές τιμές έχουν βελτιώσει τις προσδοκίες για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Home Builders, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 18 μονάδες από τις 14 μονάδες το Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 15 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου