Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Σαρκοζί, Μέρκελ και Σία σε δραματικές διαβουλεύσεις Έκτακτη «Σύνοδος Κορυφής» στην Φρανκφούρτη

Από το protothema
Μια μίνι, έκτακτη «Σύνοδο Κορυφής» προκάλεσε η Γερμανία με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων του προσωρινού ταμείου Στήριξης, του γνωστού μας EFSF.

Δηλώσεις που ουσιαστικά «ακυρώνουν» το EFSF και το ρόλο που όλοι θεωρούσαν πως μπορούσε να παίξει είτε ως χρηματοδότης, είτε ως εγγυητής των ομολογιακών εκδόσεων των ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά οδηγεί σε ανατροπή τα δεδομένα της διαχείρισης του ελληνικού – και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού – προβλήματος χρέους, με την γαλλική πλευρά να αγωνιά πλέον, καθώς η μη λήψη απόφασης για την «συνολική και βιώσιμη» λύση χρέους σε Ελλάδα και Ευρώπη θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα πρώτα απ’ όλα στη Γαλλία!


Τη Γαλλία των εκτεθειμένων στο περιφερειακό χρέος τραπεζών και της «επαπειλούμενης» υποβάθμισης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τους … καραδοκούντες οίκους!

Και σα να μην έφτανε η δήλωση περί μη ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF η κυρία Μέρκελ προχώρησε και σε μια νέα τοποθέτηση που χρήζει διπλής ανάγνωσης: συγκεκριμένα τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να διστάσουν να προχωρήσουν ακόμη και σε δραστικές αλλαγές στους κανόνες ή ακόμη και στις Συνθήκες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να συμπληρώσει πως για την ίδια αυτό το θέμα δεν είναι ταμπού. Ουσιαστικά δηλαδή «φωτογράφησε» τις προθέσεις της Γερμανίας να προχωρήσει άμεσα σε διαχωρισμό των «ικανών» από τους «ασθενείς» της Ευρώπης, κάτι που σε πρώτη φάση αφορά άμεσα τη χώρα μας και σε δεύτερη ανάγνωση θυμίζει έντονα τις εκκλήσεις του υπουργού της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ζητά επίσπευση της λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ίσως και μέσα στους επόμενους μήνες. Γιατί τέτοια επιμονή για τον ESM; Γιατί αυτός, σε αντίθεση με το EFSF, προβλέπει διαδικασίες συντεταγμένης χρεοκοπίας για μια χώρα – μέλος του ευρώ!

Υπό αυτό το πρίσμα ο Γάλλος Πρόεδρος μεταβαίνει στην Φρανκφούρτη προσπαθώντας να «ξεκολλήσει» το σχέδιο εξόδου της Ευρώπης από την κρίση. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως Σαρκοζί και Μέρκελ θα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Τετάρτης, όμως οι εξελίξεις είναι πολύ πιο δραματικές. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε σε συνεργάτες του και τόνισε πως πηγαίνει στην Φρανκφούρτη γιατί κινδυνεύει με φιάσκο η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής.

Μαζί του σπεύδουν ο απερχόμενος και ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, κύριοι Τρισέ και Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ  Μπαρόζο, ο ομόλογός του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Με τον Νικολά Σαρκοζί να προειδοποιεί πως θα «απειλήσει» τους Γερμανούς με το επιχείρημα ότι η στάση τους οδηγεί σε καταστροφή του ευρώ που με τη σειρά της μπορεί ακόμα και να πυροδοτήσει πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου