Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ποιά τα μηνύματα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί;

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Λύσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα υποσχέθηκαν χθες Μέρκελ και Σαρκοζί, χωρίς να αναφερθούν όμως σε λεπτομέρειες. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε σήμερα η αναβολή της Συνόδου Κορυφής από τις 17-18 στις 23-24 Οκτωβρίου


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή της Συνόδου Κορυφής από τις 17 και 18 Οκτωβρίου στις 23 και 24. Επίσημη αιτιολόγηση: τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρακτορεία ειδήσεων η έκθεση της τρόικας αναμένεται πιθανότατα στις 24 Οκτωβρίου. Τελική λύση για κρίση χρεών και Ελλάδα στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής; Μεγάλες προσδοκίες ή έφθασε όντως η ώρα των αποφάσεων;
Tί μένει από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί;
Μέρκελ και Σαρκοζί δίνουν παράταση στην αγωνία, αλλά αυτή τη φορά τουλάχιστον με ένα χρονοδιάγραμμα. Προανήγγειλαν συνολικό πακέτο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.  
Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: πως θα επιτευχθεί βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη;
 
Οι απόψεις των Γερμανών οικονομικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι δρομολογείται ένα γενναίο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους. Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση δεν ζητά χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά μόνον υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών-πιστωτών στο πακέτο διάσωσης που εγκρίθηκε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου. Επίσης και οι δύο ηγέτες  παρέπεμψαν χθες στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.
 
Πιέσεις προς τις τράπεζες και προς αλλαγή συνθηκών επί το γερμανικότερον;
 
Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης συνεχίζονται τα σενάρια και οι ερμηνείες: η σημερινή έκδοση των γερμανικών Financial Times υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση του ‘κουρέματος’ του χρέους. Εκτιμάται δε ότι η γαλλική πλευρά διατηρεί επιφυλάξεις. Και εδώ οι εκτιμήσεις θέλουν την καγκελάριο να υποχωρεί στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να δίνει τη συγκατάθεσή της για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάτι που ζητά ο Σαρκοζί, φοβούμενος την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών και της χώρας του.
Πού παραπέμπει τελικά η στάση των δύο ηγετών και ιδιαίτερα της κ. Μέρκελ;
Οι γερμανικοί Financial Times ερμηνεύουν τη στάση της σαν πίεση προς τις τράπεζες, ώστε να συμμετέχουν με υψηλότερο πλαφόν από ότι είναι μέχρι τώρα διατεθειμένες, λόγω των απρόβλεπτων ρίσκων που εμπερικλείει μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
 
Πέραν όμως από αυτή την πτυχή ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μετά τις χθεσινές δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων ηγετών πρέπει να θεωρείται βέβαιη όχι μόνον η δρομολόγηση ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους, αλλά και η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών επί το γερμανικότερον: αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και στενή οικονομική συνεργασία στην ΕΕ.
Μετά την αναβολή της συνόδου αρκετοί αναλυτές ελπίζουν ή μάλλον προσδοκούν να δοθεί όντως οριστική λύση στην κρίση χρέους και στην ευρωκρίση.
 
DPA / Fdt / Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου