Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

KFOR: τα οδοφράγματα πρέπει να απομακρυνθούν μέσω πολιτικής διαδικασίας, όχι βίας

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

Τα οδοφράγματα πλήττουν τον τοπικό πληθυσμό περισσότερο παρεμποδίζοντας οποιαδήποτε φυσιολογική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αναφέρει ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Έρχαρντ Ντρούς στους SETimes.
Της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times στην Πρίστινα -- 


photo"Αποστολή της KFOR είναι να διατηρήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο, από όλες τις κοινότητες", ανέφερε ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Έρχαρντ Ντρούς. [Reuters]
Οι συνεχείς διαδηλώσεις Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έχουν προκαλέσει σοβαρά θέματα ασφάλειας για την KFOR. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην ανταποκρίτρια των SETimes Λίντα Καραντάκου, ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Έρχαρντ Ντρούς συζητά την κατάσταση της ασφάλειας και το ενδεχόμενο λύσης.



SETimes: Πώς θα αξιολογούσατε την κατάσταση της ασφάλειας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο;
Στρατηγός Έρχαρντ Ντρούς: Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και χρειάζεται συνεχή, στενή επιθεώρηση. Εξετάζουμε όλες τις πλευρές για να αποτρέψουμε ενέργειες που ενδέχεται να εκληφθούν ως πρόκληση.
SETimes: Πόσο δύσκολο είναι να ελέγξετε το βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια;
Ντρούς: Επί του παρόντος, οι ομάδες που τοποθέτησαν τα οδοφράγματα κατά κάποιο τρόπο έκλεισαν τους δρόμους τους και έχει αποτραπεί κάθε φυσιολογική οικονομική ή κοινωνική δραστηριότητα. Τέτοιας έκτασης οδοφράγματα δεν αποτελούν μορφή ειρηνικής διαδήλωσης, απλά πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα των πυροσβεστών, των ασθενοφόρων και άλλων οργανισμών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών να βοηθήσουν πολίτες που διαμένουν στην περιοχή.
Θα ήθελα απομάκρυνση των οδοφραγμάτων ως αποτέλεσμα πολιτικής διαδικασίας, όχι με τη βία. Στην KFOR προσπαθούμε πάντα να αποφεύγουμε περιττούς τραυματισμούς ή ακόμα χτυπήματα σε αθώους πολίτες. Υπάρχει πάντα κίνδυνος μια ενέργεια η οποία αποσκοπεί σε απομάκρυνση των οδοφραγμάτων με τη βία να θέσει σε κίνδυνο ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον. Έχοντας αυτό κατά νου, η KFOR επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ενεργήσει όποτε κρίνεται απαραίτητο για επιχειρησιακούς λόγους.
Επίκεντρό μας είναι να επιτρέψουμε στους πολίτες να έχουν φυσιολογικές ζωές: συνεπώς, είμαι περήφανος που οι διοικητικές συνοριακές πύλες είναι ανοικτές. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επειδή κάποια άτομα και ομάδες αποφάσισαν να στήσουν οδοφράγματα γύρω τους. Έτσι, δεν είναι το ΝΑΤΟ αυτό που εμποδίζει την πρόσβαση στη Σερβία: είναι αυτοί που έστησαν τα οδοφράγματα.
SETimes: Θα λάβει η KFOR μελλοντικά μέτρα για να απομακρύνει τα οδοφράγματα στο βορρά;
Ντρούς: Όπως προανέφερα: η KFOR επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απομακρύνει τα οδοφράγματα όποτε κριθεί απαραίτητο. Σίγουρα δεν πρόκειται να τα ανεχτούμε για πάντα. Έχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να απομακρύνουμε τυχόν εμπόδια, εάν ζητηθεί.
Για την ώρα, οι δυνάμεις της KFOR θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένες στο στόχο να κρίνει ο κόσμος από μόνος του πως η εθελοντική απομάκρυνση είναι πρωτίστως προς το συμφέρον τους. Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό, η αξιολόγησή μας θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως πρέπει να απομακρύνουμε τα οδοφράγματα όταν είναι απαραίτητο.
SETimes: Σέρβοι έχουν κατηγορήσει την KFOR πως πυροβόλησε πολίτες στα πρόσφατα επεισόδια στις πύλες στο βορρά. Πως απαντάτε σε αυτό;
Ντρούς: Οι ενέργειες της KFOR ήταν καθαρά αυτοάμυνα. Ήταν ανάλογες και βασίστηκαν στη χρήση ελάχιστης δυνατής βίας, σύμφωνα με την εντολή μας. Αυτό έγινε δεκτό από το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, αν και λίγες μόλις ημέρες αργότερα.
Νομίζω πως ο κόσμος γνωρίζει ότι οι Κανόνες Δέσμευσή μας είναι σθεναροί και δίνουν στους διοικητές τις απαραίτητες επιλογές για να διενεργούν την αποστολή τους με επιτυχία και ασφάλεια. Ως ύστατη λύση, τα στρατεύματά μου έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση βίας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
SETimes: Υποστηρίζετε την EULEX σε όλες τις πύλες. Πόσο αποδοτική είναι η συνεργασία σας με την αστυνομία της EULEX;
Ντρούς: Η συνεργασία μας είναι τέλεια και μπορώ να πω ότι η κοινή παρουσία μας συμβολίζει πραγματικά πως εμείς, KFOR και EULEX, βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα. Έχουμε μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση η οποία οδηγεί σε περίπλοκες επιχειρησιακές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να τις επιλύουμε από κοινού. Η συνεργασία είναι αποδοτική καθώς είναι πολύ σαφές τι κάνει ποιός: η EULEX είναι υπεύθυνη για τις Πύλες 1 και 31 και έχει τη στήριξη των αστυνομικών και τελωνιακών υπαλλήλων του Κοσσυφοπεδίου.
Τα στρατεύματα της KFOR επανδρώνουν την περίμετρο ασφάλειας γύρω από τις πύλες. Αμφότερες οι πύλες είναι τεχνικά έτοιμες να λειτουργήσουν πλήρως, ωστόσο τα οδοφράγματα και τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε γειτονικούς δρόμους εμποδίζουν τη λειτουργία των πυλών. Στο στάδιο αυτό δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία εμπορικών οχημάτων, πεζών ή οχημάτων.
SETimes: Έχουν υπάρξει πληροφορίες για νέες ενισχύσεις στην KFOR. Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση αυτή;
Ντρούς: Δεν ήρθαν πρόσθετα στρατεύματα από το εξωτερικό, ωστόσο ήρθαν πρόσθετες δυνάμεις της KFOR στην πύλη από άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, ως απόκριση στην κατάσταση ασφάλειας γύρω από το σημείο διέλευσης Γιαρίνιε, στις 27 Σεπτεμβρίου.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης αυτής, ο Ντρούς συζητά λύση για την κατάσταση στο βορρά και τη σχέση της αποστολής με τον τοπικό σερβικό πληθυσμό.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου