Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η γαλλογερμανική διαμάχη για την Ελλάδα αναβάλλει τη Σύνοδο Κορυφής Θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου μετά το Eurogroup και το Ecofin

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/

Η γαλλογερμανική διαμάχη για την Ελλάδα αναβάλλει τη Σύνοδο Κορυφής


Βερολίνο, Γερμανία
Η Ευρώπη καίγεται, η Ελλάδα βουλιάζει. Αυτά δεν αποτελούν ωστόσο λόγο βιασύνης για τους Γάλλους και Γερμανούς πολιτικούς. Όπως έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα, η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να γίνει στις 16 και 17 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αναβλήθηκε για τις 23 του μηνός - χωρίς να είναι σίγουρο ότι δεν θα πάρει νέα αναβολή.

Πίσω από αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, κρύβεται η γαλλογερμανική διαμάχη σχετικά με την Ελλάδα. Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ προσανατολίζεται πλέον σταθερά υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50%-60%, ο Νικολά Σαρκοζί βάζει φρένο σε αυτό. Ο λόγος: Ο γάλλος πρόεδρος θέλει να κερδίσει χρόνο έως ότου οι γαλλικές τράπεζες, που διαθέτουν πολύ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τις γερμανικές, θα έχουν «ξεφορτωθεί» το μεγαλύτερο μέρος τους. Διαφορετικά, φοβάται, οι δυσανάλογα επιβαρυμένοι γάλλοι τραπεζίτες θα ηττηθούν στο μελλοντικό ανταγωνισμό με τους γερμανούς.

Ένα δεύτερο μήλο της έριδος είναι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ταμείο EFSF. Ενώ το Παρίσι θέλει να εξασφαλίσει εδώ και τώρα την πρόσβαση των γαλλικών τραπεζών σε αυτό, το Βερολίνο απαντά ότι ο αποκλειστικός ρόλος του ταμείου είναι να χρηματοδοτεί κράτη. «Αν οι τράπεζες έχουν προβλήματα, ας αυξήσουν, πρώτον, το μετοχικό τους κεφάλαιο και ας απευθυνθούν, δεύτερον, στο κράτος τους» έλεγε χαρακτηριστικά πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. «Από το ταμείο θα πάρουν χρήματα, μόνο εάν δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη λύση».

Οι διαφορές αυτές «σιγόβραζαν» και κατά τη συνάντηση των δυο πολιτικών ηγετών την Κυριακή στο Βερολίνο. Στη συνέντευξη τύπου που επακολούθησε ωστόσο το ντούο Μέρκελ-Σαρκοζί προσπάθησε να δώσει την εντύπωση πλήρους αρμονίας.

«Σχετικά με την Ελλάδα, περιμένουμε το πόρισμα της τρόικας. Σε αυτό είμαστε απολύτως σύμφωνοι» τόνισε ο κ.Σαρκοζί. Το EFSF; «Ουδεμία διαφορά» πρόσθεσε. Και η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών; «Πλήρης ομοφωνία με τους γερμανούς φίλους!» βεβαίωσε.

Η εικόνα αυτή δεν κράτησε όμως ούτε ένα εικοσιτετράωρο. Εκπρόσωποι και των δυο κυβερνήσεων διαβεβαίωναν βέβαια το απόγευμα, ότι η αναβολή της συνόδου κορυφής δεν οφείλεται σε κάποιες διαφωνίες, αλλά ποιος τους ακούει. «Η χθεσινή συνάντηση ήταν κάθε άλλο, παρά αρμονική» έλεγε παριστάμενος. «Η ένταση κοβόταν με το μαχαίρι».

Γεγονός είναι πάντως, ότι από το πρωί της Δευτέρας οι εμπειρογνώμονες των δυο χωρών εργάζονται πυρετωδώς για να γεφυρώσουν όχι μόνο τις διαφορές, αλλά και για να δώσουν σάρκα και οστά στο «όραμα» των δυο ηγετών τους για μια «μόνιμη λύση» στην οικονομική κρίση.

Ο χρόνος πιέζει: Σύμφωνα με τις δηλώσεις των τελευταίων, η λύση αυτή θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με στόχο να παρουσιαστεί ως κοινή ευρωπαϊκή θέση στη διάσκεψη των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου G20 στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάνες.

Το ερώτημα είναι μόνο, το κατά πόσο αυτή η θέση - αν όντως υπάρξει μέχρι τότε γαλλογερμανική συμφωνία - θα είναι πραγματικά «ευρωπαϊκή». Οι φωνές εκείνων, που σχολιάζουν αρνητικά τον γαλλογερμανικό «ετσιθελισμό», πληθαίνουν. «Αν το Παρίσι και το Βερολίνο αποφασίζουν μόνοι τους για τα ευρωπαϊκά θέματα, τότε πάει χαμένη η φιλοσοφία της ενωμένης Ευρώπης» δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ο «ετσιθελισμός» αυτός έχει γκροτέσκα μορφή στην περίπτωση της Ελλάδας. «Θα κρατάτε ενήμερη την Αθήνα για το σχέδιο μόνιμης λύσης του ελληνικού χρέους, όπως ανακοινώθηκε χθες, και θα ζητήσετε από έλληνες εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν στην επεξεργασία του, αφού η Ελλάδα είναι άμεσα θιγμένη από αυτό;» ρωτήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφαν Σάιμπερτ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Η αντίδρασή του ήταν αρνητική. «Το γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης της Ευρώπης αφορά το ενιαίο νόμισμα και το σύνολο των κρατών της ευρωζώνης, όχι μια συγκεκριμένη χώρα» είπε. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, η καγκελάριος διατηρεί τακτική επαφή με το Γιώργο Παπανδρέου.

Και σε πρόσθετη ερώτηση του δημοσιογράφου, η απάντησή του ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική: «Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου έγινε λόγος για στενή επαφή μας με την τρόικα, όχι με την ελληνική κυβέρνηση» είπε. «Την επαφή με την Αθήνα, την έχει η τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου