Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κράχ στις τράπεζες έως -20% λόγω νέου haircut 50%.... – Αντιδρά το ΧΑ ερήμην των τραπεζών αλλά ο στόχος των 500 μονάδων θα επιτευχθεί – Τα χειρότερα είναι εμπρός, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος κρατικοποιήσεων - Κάτω τα CDS πάνω το ευρώ

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd9)Σκηνικό τραπεζικής – κατάρρευσης στήθηκε στην εγχώρια αγορά. Οι τράπεζες υποχώρησαν  έως 23% πραγματοποιώντας μεγάλους όγκους συναλλαγών και η όποια απόπειρα αντίδρασης στο ΧΑ προσέκρουσε  στις μεγάλες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Το ΧΑ ωστόσο κατάφερε να κλείσει στο -0,58%  και στις 740 μονάδες με τζίρο 48,9 εκατ και όγκο 39,266 εκατ μετοχές.
H αντίδραση μη τραπεζικών μετοχών του εικσοάρη με επίκεντρο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, ΕΕΕΚ, ΕΛΠΕ, ΜΙΓ επέδρασαν θετικά μεν αλλά δεν μπόρεασαν να  αλλάξουν το πολύ κακό κλίμα στο ΧΑ.
Θετικά, αλλά όχι καταλυτικά, επιδρά και η τελευταία είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τρόικας και Βενιζέλου ολοκληρώθηκαν, γεγονός που ίσως σηματοδοτεί και την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
 

Η δραματική όμως πτώση είναι απόρροια των δυσμενών με χρηματιστηριακούς όρους  εξελίξεων με την Proton bank – έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης - όπου η διάσπαση της σε καλή και κακή τράπεζα οδηγεί στην ακύρωση των παλαιών μετοχών άρα οι μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους. Όμως η Proton bank με την κίνηση αυτή διασφαλίζει το μέλλον της. Επίσης όσες τράπεζες προσφύγουν στο ΤΧΣ και όχι στην μεταβατική τράπεζα οι μετοχές τους δεν θα ακυρωθούν....μπορεί χρηματιστηριακά να καταρρεύσουν αλλά δεν θα ακυρωθούν.
Οι εξελίξεις στην Proton bank προκαλούν χρηματιστηριακό – τραπεζικό κραχ αλλά δεν είναι η μόνη αιτία.
Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν ότι χρειάζονται σημαντικές ανακεφαλαιοποιήσεις οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τι σημαίνει αυτό ότι προετοιμάζονται είτε για haircut 50% είτε για χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι νέο haircut 50% που σημαίνει περίπου 14 -15  δις ευρώ σωρευτικές  ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες
Ωστόσο τίποτε από ότι συμβαίνει δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα. Όλα είναι αναμενόμενα. Όλα έχουν εκτιμηθεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια από το www.bankingnews.gr και οι αναγνώστες του site έγκαιρα έχουν πληροφορηθεί για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Το www.bankingnews.gr δεν είναι λοιπόν site καταστροφολογίας αλλά είναι το site που σας ενημέρωσε έγκαιρα και με πολύ μεγάλη ακρίβεια για την κατάρρευση.
Ωστόσο τα χειρότερα είναι εμπρός. Αυτό που βιώνει η χρηματιστηριακή αγορά.... δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που έρχεται.
Οι μέτοχοι και επενδυτές ας είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και χειρότερα είναι ακόμη και να χάσουν τα χρήματα τους υπό την έννοια ότι δεν θα χάσουν τις μετοχές τους αλλά λόγω της δραματικής τους απαξίωσης θα είναι σαν να έχουν χάσει τα χρήματα τους.
Ο κίνδυνος λοιπόν κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τις τράπεζες και όλοι ας προετοιμαστούν.
Μπορεί αυτό το σκηνικό τρόμου να μην επιβεβαιωθεί και να αποτραπεί η απαξίωση; Μόνο αν η ΕΕ αποφασίσουν να λάβουν γενναία μέτρα. Αλλά και πάλι οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συμμετάσχουν ενεργά στην κρίση χρέους θα ζημιωθούν και θα υποχρεωθούν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και κεφαλαιακές ενισχύσεις άρα στο ΤΧΣ.
Το ΧΑ έχει υποστεί κραχ με τις τράπεζες να δέχονται μπαράζ ρευστοποιήσεων.
Το ΧΑ στις 740 μονάδες με πτώση -0,58% σκηνικό κατάρρευσης είχε φθάσει έως το -5,78%.
Στις τράπεζες εικόνα διάλυσης στην κυριολεξία.
Η Εθνική στα 1,90 ευρώ έσπασε τα 2 ευρώ στο -12,84% και αποτίμηση 1,8 δις ευρώ.
Η Alpha στο -11,97% στα 1,03 ευρώ με αποτίμηση 550 εκατ ευρώ.
Η Eurobank στα 0,70 ευρώ -14,63% με αποτίμηση 387 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς στο -16,84% στα 0,3160 ευρώ με αποτίμηση 361 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου στα 1,08 ευρώ -1,82% με αποτίμηση 971 εκατ ευρώ.
Η Marfin στα 0,30 ευρώ -5,63% με αποτίμηση 486 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ στα 0,496 ευρώ -18,69% με αποτίμηση 141 εκατ ευρώ.
Η Attica bank -15,94% στα 0,2690 ευρώ με αποτίμηση 65,8 εκατ ευρώ.
Από τις μετοχές πλην τραπεζών στον εικοσάρη η ΔΕΗ -0,63%, τα ΕΛΠΕ +4,12%, η Ελλάκτωρ -2,16%, η MIG +8,8%, ο ΟΤΕ +0,98% , η ΕΕΕΚ +2,48% και ο ΟΠΑΠ +8,24%.

Στάση αναμονής σε ιστορικά υψηλά τα CDS

Διατηρούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα CDS εντός και εκτός Ελλάδος.
Οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο αλλά από την άλλη οι επερχόμενες ζημίες που θα υποστεί ο τραπεζικός κλάδος λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις αγορές ομολόγων.
Το κλίμα είναι και παραμένει  αρνητικό αν και εσχάτως μειώθηκαν οριακά τα CDS.
Το ελληνικό CDS στις 63 μονάδες βάσης, της Ιρλανδίας 700 μ.β. της Πορτογαλίας 1120 μ.β. της Ισπανίας 374 μ.β. της Ιταλίας 440 μονάδες βάσης.
Η Γαλλία στις 180 μονάδες βάσης και η Γερμανία στις 101 μονάδες βάσης
Το ευρώ 1,3620  δολάρια πραγματοποίησε εντυπωσιακή κίνηση από τα 1,3345 στα 1,3640 δολάρια.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου