Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

«Τα δικά μας παιδιά στην Ελλάδα»: Αυτή είναι η τρόικα

Από το ιστολόγιο http://www.theinsider.gr/

troika_July11
Αφιέρωμα στα "δικά μας παιδιά" στην Αθήνα κάνει η κυριακάτικη Welt  που σκιαγραφεί το έργο και την καθημερινότητα των τριών κορυφαίων αξιωματούχων της τρόικας οι  οποίοι ελέγχουν εάν η Αθήνα, τηρεί τις υποχρεώσεις της. Οι εκθέσεις τους είναι η βάση για αποφάσεις δισεκατομμυρίων αλλά και για το μέλλον του ευρώ, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.


Το ότι στην Αθήνα θα έχουν πολλή δουλειά, το συνειδητοποίησαν τα τρία υψηλόβαθμα στελέχη ήδη από την αρχή, σε ένα μεσημεριανό γεύμα. Τους είχε καλέσει ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Ήταν γενναιόδωρος. Σχεδόν στα 750 ευρώ έφθασε στο τέλος ο λογαριασμός για το τραπέζι.
Κοσμοπολίτικα έβαλε ο υπουργός 50 ευρώ φιλοδώρημα στο χέρι του γκαρσονιού και έδωσε εντολή να του σταλεί ο λογαριασμός στο γραφείο του. Ήταν η τελευταία φορά που οι τρεις υψηλόβαθμοι ελεγκτές έφαγαν με τον άνθρωπο αυτό. Οι ίδιοι τρώνε συχνά σε μια απλή ταβέρνα, το ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ.
Ο ιδιοκτήτης, Νίκος Κουτουζής, θυμάται τους κυρίους. Δεν κοστίζουν περισσότερα από 40 ευρώ τα συνήθως γρήγορα γεύματα των τριών. Ως φιλοδώρημα, αφήνουν ένα ή δύο ευρώ στο τραπέζι.
Θα μπορούσατε να τους πει κανείς είτε τσιγκούνηδες, ή ανθρώπους σε αποστολή. Ο Πολ Τόμσεν, ένας Δανός και δύο Γερμανοί, ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ είναι οι κορυφαίοι διαπραγματευτές του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Αθήνα.
Ο καθένας ηγείται μιας ομάδας δέκα έως δώδεκα ειδικών. Το κοινό τους καθήκον είναι να παρακολουθούν την πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση του καταρρακωμένου κρατικού προϋπολογισμού.
Με την έκθεσή τους θα αποφασιστεί αν η χώρα θα λάβει τις επόμενες εβδομάδες την δόση βοήθειας των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ή, εάν θα χρεοκοπήσει αργά ή γρήγορα. Έχουν αναλάβει να φροντίσουν να μην κατασπαταλώνται τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Δεν υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των τριών κεφαλών. Αλλά ο Πολ Ματίας Τόμσεν, ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, είναι ο πλέον έμπειρος εξ αυτών. Γεννήθηκε πριν από 56 χρόνια, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα, στην δανέζικη πόλη Κρούσα και είναι επί 29 χρόνια στους δρόμους του κόσμου, ως διαχειριστής κρίσεων για το ΔΝΤ. Έχει συντονίσει τη βοήθεια προς την Ισλανδία και τη Ρωσία.
Ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δεν είναι άνθρωπος που σκορπίζει φιλοφρονήσεις, λέει γι΄αυτόν: «Είναι ο καλύτερος και πλέον έμπειρος επικεφαλής επιχειρήσεων που έχει το ΔΝΤ». Από τον «Κύριο Γαλανομάτη», όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες, μπορούν ακόμη και οι ειδικοί της Κομισιόν και της ΕΚΤ να διδαχθούν, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας.
Μέχρι τώρα, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει μόνο αναπτυσσόμενες χώρες. Τελικώς, οι Ευρωπαίοι είναι ευτυχείς λόγω της εμπειρίας του: «Το ΔΝΤ είναι συνηθισμένο να επιλύει κρίσεις, ίσως περισσότερο από τους άλλους δύο οργανισμούς», λέει ο Τόμσεν.
Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία μέχρι τώρα ως προς την αποστολή στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι αυτοί οι τρεις οργανισμοί συνεργάζονται τόσο στενά. «Και οι τρεις πηγαίνουν μαζί στις συναντήσεις εργασίας», λέει ο 48χρονος Ματίας Μορς, από την Κομισιόν.
Κάθε βράδυ οι επικεφαλής ενημερώνουν ο ένας τον άλλον στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου διαμένουν, για τα αποτελέσματα. Μην επιτρέψετε να σας διαιρέσουν οι Έλληνες, είναι το σύνθημα. «Η δουλειά της τρόικα είναι μια πολύ θετική έκπληξη. Θα μπορούσε να αναμένει κανείς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις», λέει ο Τόμσεν. «Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο».
Η δουλειά στην Αθήνα είναι αρκετά δύσκολη. Συμβαίνει πολύ συχνά η τρόικα να φθάνει στον τοπικό υπεύθυνο και να μην είναι έτοιμα τα απαραίτητα στοιχεία. Στο μεταξύ, δυσκολεύουν τη δουλειά και οι απεργίες που έχουν γίνει πλέον ρουτίνα στους δρόμους της Αθήνας. Τη μια δεν μπορούν οι υπουργοί να φθάσουν στο υπουργείο, επειδή οι διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει το κτίριο. Δεκαοκτώ ώρες αργότερα, γίνεται η συνάντηση με τον υπουργό κάπου αλλού. Κάποια άλλη φορά, οι ίδιοι οι υπάλληλοι καταλαμβάνουν το υπουργείο τους. Είναι μια δύσκολη διαδικασία και για τις δύο πλευρές.
«Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η πολιτική και κοινωνική κόπωση», λέει ο Τόμσεν. Οι επιθεωρητές θα έπρεπε να είναι καλοδεχούμενοι ως σύμβουλοι.
«Είμαστε στην Αθήνα για να βοηθήσουμε τους Έλληνες να ελέγξουν το πρόβλημα χρέους τους και να μεταρρυθμίσουν την δημόσια διοίκηση και την οικονομία τους», λέει ο Μαζούχ. Οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν «σύντομα θετικές προοπτικές σε ότι αφορά την απασχόληση και το εισόδημά τους».
Στην αρχή, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, οι Έλληνες το πίστευαν αυτό. Όταν τα μέλη της αποστολής, περπατούσαν στο κέντρο της Αθήνας, με το σακάκι στο χέρι, οι άνθρωποι τους πλησίαζαν συχνά και τους έκαναν ερωτήσεις. Εδώ και καιρό, το κλίμα έχει γίνει εχθρικό.
«Κανένας από τους τρεις δεν βγαίνει πλέον έξω χωρίς τη συνοδεία σωματοφύλακα. Στην Αθήνα, τα πρόσωπά τους είναι αναγνωρίσιμα αλλά στο μεταξύ έχουν γίνει αναγνωρίσιμοι και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και τους πλησιάζουν.
Οι καθημερινοί περίπατοι με τα πόδια έχουν εκλείψει και για τις διαδρομές από το ένα ραντεβού στο άλλο χρησιμοποιούνται τρία αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτα. «Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι εκφράζουν την οργή τους με πολύ δυσάρεστο τρόπο», λέει διπλωματικά ο Τόμσεν. «Αυτή είναι μια από τις άσχημες πλευρές της δουλειάς μου. Αυτό το μέγεθος της έντασης, είναι κάτι καινούργιο για μένα».
Για τον Μαζούχ, τον Μόρς αλλά και τον Τόμσεν, που έχει μέχρι τώρα δουλέψει σε 30 χώρες, η αποστολή στην Ελλάδα ήταν ανεξερεύνητη περιοχή, εξαιτίας της στενής συνεργασίας, επειδή είναι χώρα που χρειάζεται βοήθεια μέσα σε μια νομισματική ένωση, επειδή πρόκειται για μια εντολή, πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανυπομονησία, τώρα μάλιστα που έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την έναρξη της αποστολής, και οι τρεις βλέπουν τώρα τα πράγματα πολύ πιο καθαρά.
Ως «πολύ απαιτητικούς και αυστηρούς» τους χαρακτηρίζουν οι Έλληνες συνομιλητές τους. «Είδαν υπουργούς να έρχονται και να φεύγουν. Αλλά η πολιτική και τα λάθη της παραμένουν στην Ελλάδα τα ίδια». Αυτό δεν το δέχεται η τρόικα.
Είναι εξοργισμένοι με την ΕΛΣΤΑΤ, την κρατική στατιστική αρχή, ο έλεγχος των αριθμών τη οποίας αποτελεί το κύριο έργο των ελεγκτών. «Μερικές φορές, είχαμε πράγματι την εντύπωση ότι μας αντιμετώπιζαν με κακία».
Ιδιαίτερα ο Τομσεν και ο Μαζούχ έχουν την φήμη σκληροπυρηνικών, που δεν δέχονται το όχι ως απάντηση. «Ο Μαζούχ δεν είναι διατεθειμένος να ακούει μακριές ιστορίες», λέει κάποιος που έχει δουλέψει μαζί του. Το στέλεχος της ΕΚΤ θέλει να δει τις υποσχέσεις να τηρούνται. Λίγο τον ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες. Ελέγχει σχολαστικά αν οι υπουργοί τηρούν τις δεσμεύσεις τους. «Εάν δεν είναι ικανοποιημένος με αυτά που του λέει κάποιος, τον διακόπτει και αλλάζει το θέμα συζήτησης, ακόμη και αν κάποτε φαίνεται αγενής».
Η τρόικα έχει τους λόγους της για αυτήν την συμπεριφορά. «Οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι αρκετό να φτιάξουν ένα νόμο», λέει ο Μορς. «Αλλά η εφαρμογή του χρειάζεται χρόνο και συχνά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, όπως είναι για παράδειγμα, με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».
Ο Μαζούχ, τον οποίο φοβούνται στην Αθήνα περισσότερο από όλους, υπενθυμίζει στους Έλληνες το δίλημμα: «Η Ελλάδα παρέλειψε επί πολλά χρόνια να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ζούσε αισθητά πάνω από τις δυνατότητες της», λέει. Χωρίς την οικονομική βοήθεια των Ευρωπαίων «η οικονομική κατάρρευση και οι απώλειες εισοδήματος, θα ήταν πολύ πιο δραματικές, σε σχέση με αυτά που βλέπουμε τώρα».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα δεν θα επιτύχει εάν οι υπηρεσίες δεν ακολουθήσουν το δρόμο των πολύ πιο αυστηρών μεταρρυθμίσεων από αυτές που έχουμε δει μέχρι τώρα», λέει ο Τόμσεν.
Αυτήν την εβδομάδα αναχωρούν και πάλι. Θα ακολουθήσει η Ελλάδα τον δύσκολο δρόμο; «Πηγαίνουν δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», λέει ο Τόμσεν. Τουλάχιστον πάνε μπροστά.
Πηγή: WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου