Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Νέα από την Σερβία.....

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΤΙΚ ΜΑΡΤΥ
 
10/10/2011
Ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου Ευρώπης, κ. Dick Marty δήλωσε ότι στο Κοσσυφοπέδιο δεν γίνεται να δημιουργηθεί μια δημοκρατική κοινωνία, χωρίς να αντιμετωπιστεί η αλήθεια για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος του μη αλβανικού πληθυσμού και χωρίς τη δίωξη των υπευθύνων για αυτά τα εγκλήματα. «Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς την αλήθεια, ούτε δημοκρατία χωρίς τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Μάρτυ. Ο ίδιος ανέφερε στην έκθεσή του ότι το τερατώδες λαθρεμπόριο των οργάνων των απαχθέντων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου κατέστησε σαφές το γεγονός γενικά γνωστό, αν και οι Αλβανοί ηγέτες στην Πρίστινα προσπάθησαν να επιβάλουν την δική τους όψη της αλήθειας. Σύμφωνα με τα λόγια του κ. Μάρτυ, το να ισχυρίζονται ότι η αλβανική πλευρά στη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου θα ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν πολλές εκθέσεις της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και των διεθνών οργανισμών σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, καθώς και για τη σύνδεση των πολιτικών κύκλων και του οργανωμένου εγκλήματος στο Κοσσυφοπέδιο και την τριγύρω περιοχή- υπέδειξε στο τέλος ο ειδικός Εισηγητής.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ      
10/10/2011
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ παριστάνει για το Βελιγράδι ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας, διότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση της 12ης Οκτωβρίου θα αξιολογήσουν θετικά όλες τις εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, ο κ. Τσβέτκοβιτς δήλωσε, για την ισπανική εφημερίδα ABC, ότι ο στόχος της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ δεν είναι βραχυπρόθεσμος. «Είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση θα αλλάξειμέχρι τη στιγμή που η Σερβία καταστεί μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Τσβέτκοβιτς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μονομερείς κινήσεις στα Βαλκάνια δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις και για μια ακόμη φορά εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ισπανία γιατί  δεν αναγνώρισε τη μονόπλευρα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ      
10/10/2011
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Τραϊάν Μπασέσκου επανέλαβε στο Βουκουρέστι ότι η Ρουμανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονόπλευρα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, όσο το Βελιγράδι και η Πρίστινα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά ότι η χώρα αυτή θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διεθνή αποστολή της KFOR. Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας, αποφάσισε το Σεπτέμβριο, ότι η χώρα τους θα αποσυρθεί στο τέλος της χρονιάς τους 178 αστυνομικούς και χωροφύλακες της Ρουμανίας από την EULEX.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΣΚΙΤΣ      
10/10/2011
Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, κ. Ντέγιαν Σόσκιτς, δήλωσε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα είναι στα όρια του προβλεπόμενου στόχου των 4,5 συν - πλην 1,5 τοις εκατό. Η διακύμανση του επιτόκιου αναφοράς, το οποίο την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε κατά 0,5 τοις εκατό σε 10,75 τοις εκατό, θα εξαρτηθεί από την επίτευξη του προβλεπόμενου πληθωρισμού, τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά και από την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Σόσκιτς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΖΟΥΡΙΣΙΤΣ ΚΑΙ ΛΑΜΕΡΣ      
10/10/2011
Ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Σερβικής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, κ. Marko Djurisic και ο πρόεδρος της της Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Συμμαχίας, κ. Karl Lamers, εκτίμησαν ότι η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι κκ. Djurisic και Lamers συναντήθηκαν κατά την 57η συνέλευση του εν λόγω διεθνούς οργανισμού που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι, ανακοινώθηκε από την έδρα της Κυβέρνησης της Σερβίας. Στη συνέλευση υιοθέτηθηκαν όλες οι τροπολογίες της αντιπροσωπείας της Σερβίας σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την οικονομία και την ασφάλεια με τίτλο «Οικονομία στα Βαλκάνια: περιφερειακά εμπόδια και η παγκόσμια κρίση». Οι εν λόγω τροποποιήσεις σχετίζονται με την αναφορά του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΕΡΕΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ      
10/10/2011
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε στο Πεκίνο ότι η εταιρική σχέση μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το Βελιγράδι και το Πεκίνο να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία. Επιπλέον, ο κ. Γέρεμιτς, ο οποίος προεδρεύει στο Πεκίνο τη συνέλευση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για οικονομική συνεργασία, δήλωσε ότι την Κίνα, η σερβική κυβέρνηση και ο σερβικός λαός τη θεωρούν ως έναν από τους καλύτερους φιλικούς λαούς στον κόσμο, ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο Sinhua. Τέλος, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι πιστεύει πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα γίνουν καλύτερες και εντονότερες, επειδή η σερβική Κυβέρνηση είναι πλήρως προσηλωμένη στην ενίσχυση των σχέσεων στα χρόνια που έρχονται.
 
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ ΜΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙ�      
09/10/2011
Ο υπουργός υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Γκόραν Μπογκντάνοβιτς συναντήθηκε κατά τη συγκέντωση στο Zvečan, με εκπροσώπους των τοπικών διοικήσεων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και τον επικεφαλή της περιοχής της πόλης Kosovska Mitrovica, και τους γνωστοποίησε λεπτομερώς για τις συνομιλίες που είχε με τον διαμεσολαβητή της ΕΕ, κ. Ρόμπερτ Κούπερ στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση στο δήμο Ζβέτσαν, έγινε λόγος επίσης σχετικά με τη συνάντηση των δημάρχων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο που πρέπει να έχουν με τον επικεφαλή του διαπραγματευτικού κλιμακίου του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Τέλος αναφέρουμε ότι ο κ. Μπογκντάνοβιτς δήλωσε την Παρασκευή, έπειτα από συνομιλίες με τον κ. Robert Cooper, ότι ο διάλογος δεν έχει καμία εναλλακτική λύση και ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να συνεχιστεί.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ      
09/10/2011
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς απηύθυνε έκκλιση στην κομώπολη Tutin, της νοτιοδυτικής Σερβίας, για τη διατήρηση της ειρήνης και των καλών σχέσεων στην περιοχή Raska. Επιπλέον, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε, στο Delimeđ κοντά στο Tutin, ότι η επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία στη Σερβία, θα προκλαέσει διάφορες δηλώσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνουν τυχόν κάποια επεισόδια, επειδή για αυτό, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ανάγκη.
 
ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ      
09/10/2011
Δημόσια επιχείρηση ταχυδρομικής συγκοινωνίας «Σερβία» επισημαίνει σήμερα, Κυριακή, την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, με την ευκαιρία μνύμης της 9ης  Οκτωβρίου του 1874, όταν στη Βέρνη έλαβε χώρα το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, μιας από τις πρώτες και μεγαλύτερες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην πραγματοποίηση του Ιδρυτικού συνεδρίου έλαβαν μέρος 22 ταχυδρομικές διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας. Το ταχυδρομείο της Σερβίας είναι πλέον ισότιμο μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, η οποία έχει 198 μέλη.
 
ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ      
09/10/2011
Τα μέλη της σερβικής Βουλής θα αρχίσουν, την Τρίτη, τη συζήτηση για την αναθεώρηση του εθνικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, με το οποίο προβλέπεται το έλλειμμα ύψους 142,7 δισεκατομμυρίων δηναρίων, δηλαδή 4,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Με την αναθεώρηση των εσόδων του προϋπολογισμού προβλέπονται το εισόδημα ύψους 707 350 δισεκατομμυρίων και οι δαπάνες των 850.9 δισεκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου