Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

FXCM: Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παίρνει άσχημη τροπή

Από το ιστολόγιο http://www.imerisia.gr/

FXCM: Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παίρνει άσχημη τροπή
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αυξημένη διάθεση για ρίσκο έχει πιθανότητες να συνεχιστεί, όμως οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες καθώς το ευρύτερο περιβάλλον δεν έχει δείξει κάποια σημάδια ομαλοποίησης


  Το δολάριο εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα αν και η άνοδος έχει περιοριστεί σημαντικά, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν διάφορα ανησυχητικά σημάδια. Μάλιστα τη Παρασκευή η καλύτερη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας έδωσε στήριξη στο δολάριο, αν και τελικά δε πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό αφού η ανεργία παρέμεινε στο 9,1%. Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνέχεια της κίνησης του δολαρίου.


Οι συνθήκες δείχνουν ότι η άνοδος του δολαρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί αφού η κρίση στην Ευρώπη γίνεται όλο και χειρότερη. Ιταλία και Ισπανία υποβαθμίστηκαν, δώδεκα βρετανικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν επίσης, ενώ η Πορτογαλία κινδυνεύει να δει την αξιολόγησή της να γίνεται `σκουπίδι'. Μέσα σε όλα αυτά υπό αναθεώρηση τέθηκε και αξιολόγηση του Βελγίου. Αυτό δείχνει με το καλύτερο τρόπο ότι η κρίση βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και απαιτούνται άμεσες πολιτικές αποφάσεις για να ξεπεραστεί. Μια από αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις καλείται να πάρει σήμερα η Μάλτα με τη ψηφοφορία για την αύξηση των πόρων του EFSF και αύριο η Σλοβακία, με κορυφαίους παράγοντες της χώρας να δηλώνουν τη Παρασκευή ότι δεν είναι σωστή μια επέκταση των πόρων του ταμείου.
Το σημαντικότερο γεγονός όμως είναι η συνεδρίαση του G20 στο Παρίσι, που θα ξεκινήσει τη Παρασκευή και στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι η επέκταση των πόρων του EFSF, η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η συμμετοχή των BRICS στη προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης.

Χθες οι δυο ηγέτες της Ευρώπης, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, μετά από μεταξύ τους συζητήσεις φαίνεται ότι ψάχνουν να βρουν ένα κοινά αποδεκτό σημείο που θα ισχύσει για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει αρχικά και για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 60%.

Προβλήματα υπάρχουν και για τις βρετανικές τράπεζες και μετά την υποβάθμιση από τη Moody's αυτά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα. Είναι γεγονός ότι η αγορά δεν έχει σε καμία περίπτωση αποτιμήσει καμία από τις εξελίξεις που αναφέραμε παραπάνω και ενδεχομένως να μη το πράξει και κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αφού το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι οι αγορές βρίσκονται σε εξαιρετικά ακραία αρνητικά επίπεδα και πως δε θα ήταν απίθανη μια ανοδική αντίδραση. Μάλιστα ο δείκτης απαισιοδοξίας των αμερικανών επενδυτών έχει βρεθεί σε επίπεδα του 2009 όταν και ξέσπασε η μεγάλη ανοδική αντίδραση των μετοχών.

Η ισοτιμία EUR/USD συνεχίζει την ανοδική της αντίδραση από το χαμηλό του 1,3145 και σε περίπτωση που παραμείνει κάτω από το 1,3690 τότε θα κινηθεί και πάλι προς τη περιοχή των προηγούμενων χαμηλών.

Αργία για σήμερα στην Αμερική και αν δε συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό κατά τις ώρες της ευρωπαϊκής συνεδρίασης, η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη. Η Γερμανία είδε το εμπορικό της ισοζύγιο να σημειώνει αύξηση κατά €11,8 δισ. έναντι εκτιμήσεων για €9,0 δισ. ενώ στη συνέχεια αναμένεται ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αυξημένη διάθεση για ρίσκο έχει πιθανότητες να συνεχιστεί, όμως οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες καθώς το ευρύτερο περιβάλλον δεν έχει δείξει κάποια σημάδια ομαλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου