Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κοντά στον έλεγχο όλης της Λιβύης Σφοδρές μάχες στη Σύρτη, απομονωμένοι και περικυκλωμένοι οι κανταφικοί

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Η Σύρτη είναι πεδίο σφοδρών συγκρούσεων για εβδομάδες
Η Σύρτη είναι πεδίο σφοδρών συγκρούσεων για εβδομάδες   (Φωτογραφία:  Reuters )         
Τρίπολη, Λιβύη
Νέες επιτυχίες κατά των κανταφικών στη πολιορκημένη Σύρτη καταγράφουν οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου ενώ και στο Μπάνι Ουαλίντ, το άλλο σημείο αντιπαράθεσης, οι μάχες εντάθηκαν.



Τη Δευτέρα οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου κατέλαβαν άλλο ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν σαν βάση οι κανταφικοί ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχαν κατακτήσει τον έλεγχο και του Πανεπιστημίου της πόλης. Όπως ακόμη αναφέρουν, οι κανταφικοί έχουν περικυκλωθεί σε ακριβό δρόμο με βίλες.

Πληροφορίες που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι μεταξύ των μαχητών είναι και ένας από τους γιους του Καντάφι και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι του παλαιού καθεστώτος.

Μέσα στην πόλη παραμένουν αρκετές χιλιάδες άμαχοι, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων και των εφοδίων. Εκατοντάδες τραυματίες παραμένουν παγιδευμένοι στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, και στο Μπάνι Ουαλίντ, δυτικά της Σύρτης, οι κυβερνητικές δυνάμεις δηλώνουν ότι είχαν επιτυχίες και κατέλαβαν σημαντικά σημεία. Και σε αυτή την μικρή πόλη μέσα στην έρημο πιστεύεται ότι κρύβονται στελέχη του κανταφικού καθεστώτος.

Δεκαεπτά μαχητές του Συμβουλίου σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν στις μάχες στο Μπάνι Ουαλίντ την Κυριακή.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο εκτιμά ότι μέσα στην εβδομάδα και οι δύο πόλεις θα καταληφθούν από τις δυνάμεις τους, αν και παρόμοιες προβλέψεις στο παρελθόν δεν έχουν εκπληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο έχει θέσει την πλήρη κατάληψη της πόλης (που είναι και γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι) σαν το γεγονός που θα σημαίνει την απελευθέρωση της χώρας.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ρασμούσεν επισήμανε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη είναι επιτυχημένη παρά την οικονομική κρίση που υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να περικόψουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο που διεξήχθη αυτή η επιχείρηση, είναι ένα υπόδειγμα αλληλεγγύης», υπογράμμισε μιλώντας ενώπιον των βουλευτών των 28 χωρών μελών και εταίρων της συμμαχίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για την 57η ετήσια σύνοδο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου