Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Στη Μαρμαρίδα επέστρεψε το Explora

Από το ιστολόγιο http://www.enkripto.com/

Στο λιμάνι της Μαρμαρίδας επέστρεψε χθες το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Explora. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σκάφος δεν κινήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου (όπως αναφερόταν γενικά στα ΜΜΕ), αλλά κατά μήκος της τουρκικής ακτής στην περιοχή του Καστελλορίζου.


Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η πορεία που ακολούθησε το Explora στις έρευνές του.




Γενικά το Explora δεν προέβη σε παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων ή έρευνες σε ελληνικές περιοχές υφαλοκρηπίδας. Η σύγχυση που επικράτησε σε σχέση με τη θέση του Explora (ότι δηλαδή βρισκόταν κοντά στην Κύπρο) μάλλον προέκυψε επειδή το σκάφος δεν εξέπεμπε σήμα στο AIS (η παραπάνω εικόνα προέρχεται από άλλη πηγή του "Εν Κρυπτώ"). Στην Κύπρο παραμένει το "Πίρι Ρέις" και τα μισθωμένα νορβηγικά Thor Beamer και Bergen Surveyor.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, εκτός της περιοχής του Καστελλορίζου όπου ακολούθησε τη μέση γραμμή, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος κινήθηκε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, και αυτό παρ' ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 που παρέχει δικαίωμα αιγιαλίτιδας ζώνης 12 ναυτικών μιλίων (και έχει διατυπώσει casus belli για την περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.). Ίσως θα μπορούσε αυτό το γεγονός να αξιοποιηθεί κάπως από ελληνικής πλευράς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου