Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Constancio (EKT): Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη την έχει κάνει χειρότερη και αν και τα προβλήματα παρακολουθούνται στενά από τις αρχές, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο άσχημα, ανέφερε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Vitor Constancio, σε ομιλία του σε συνέδριο για τους τραπεζικούς κανόνες, τόνισε πως η μετάδοση, εξαιτίας των φόβων ότι τα προβλήματα από μια χώρα της ευρωζώνης θα εξαπλωθούν σε άλλη, διόγκωσαν την κρίση στην Ευρώπη. «Το φαινόμενο είναι ζωτικής σημασίας για τις αρχές», πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμη ότι η Moody’s υποβάθμισε την Πορτογαλία τον Ιούλιο εξαιτίας των ανησυχιών για την Ελλάδα, και αυτό προκάλεσε έντονες πιέσεις στα ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Τόνισε δε ότι η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη έχει επηρεάσει την ικανότητα των τραπεζών στην περιοχή να χρηματοδοτούνται μόνες τους. «Η μετάδοση μπορεί να είναι πιο άσχημη στο μέλλον», προειδοποίησε ο Constancio.

Υπεραμύνθηκε ακόμη της τακτικής της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους όρους για τα collateral, ως ένα τρόπο να επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς χρηματοδότησής της, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν έχει αποδυναμωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου